Poreska inspekcija i dalje u Partizanu i Zvezdi

AKTUELNO Forbes Srbija 9. mar 2024. 19:05
featured image

9. mar 2024. 19:05

Poreska inspekcija počela je 20. februara kontrolu u Partizanu i Crvenoj zvezdi, a prema dostupnim informacijama, inspektori i dalje provjeravaju kako su poslovala dva najveća košarkaška kluba u Srbiji.

Na sajtu Poreske uprave nema informacija da su počeli nadzor, a kako ova institucija ne komentariše postupke u toku, Forbes Srbija obratio se poreskim savjetnicima za pojašnjenje kada bismo mogli da saznamo ishod.

Jedina informacija o obuhvatu kontrole došla je od KK Crvena zvezda koja je prvog dana saopštila da Poreska inspekcija kontroliše period od dvije godine, tačnije od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023. a da je u nadzoru i Budžetska inspekcija Ministarstva finansija koja provjerava period od 1. juna 2022. do 20. februara ove godine.

Šta provjeravaju inspektori

Sagovornici Forbes Srbija objašnjavaju da bi ovako obiman period provjere (pune dvije godine), mogao da znači da će se inspektori u Partizanu i Zvezdi zadržati najmanje dva do tri mjeseca.

Kako navodi jedan od njih, u nedostatku informacija može da se pretpostavi da su dvije opcije u igri – da kontrolišu plaćanje pojedinačnih poreza (PDV, porez na dobit i porez na dohodak građana i pripadajuće doprinose) ili je riječ o sveobuhvatnoj kontroli gdje se provjerava namirivanje svih poreskih obaveza.

„To ne znači da su poreznici svih dosadašnjih 17 dana proveli u Partizanu i Zvezdi. Oni mogu da dođu, uzmu podatke, nastave provjeru u svojim prostorijama, potom ponovo odu u košarkaške klubove radi prikupljanja dodatnih informacija. Sve u svemu, teško je očekivati da će ovu vrstu kontrole završiti za manje od dva mjeseca“, pojašnjava naš sagovornik.

Drugi poreski savjetnik dodaje da inspektori imaju pravo da provjeravaju poštovanje obaveza pet godina unazad, ali s obzirom na to da je ovdje riječ o dvije godine, smatra da je riječ o velikoj kontroli i saglasan je da bi trebalo da traje barem dva do tri mjeseca.

„Inspekcija dostavlja zakonskim zastupnicima klubova nalog na kojem mora da bude navedeno šta se provjerava i koliko će nadzor trajati, ali to ne mora ništa da znači jer ako ne završe u predviđenom roku, mogu da ga produže i samo dostavljaju klubovima novi nalog“, dodaje naš sagovornik.

Kako je na početku provjere saopštila Crvena zvezda, inspektori obavljaju „kontrolu namjene trošenja svih sredstava koje je naš klub dobio od države“.

Vanredni nadzor?

Iako su pojedini mediji izvijestili da su poreznici prvo ušli u Crvenu zvezdu, a nakon toga i u Partizan, javno dostupni dokumenti pokazuju da je riječ o istovremenoj akciji.

Naime, Agenciji za privredne registre naloženo je 20. februara 2024. tačno u ponoć, praktično u istom trenutku,da više ne prima zahtjeve za statusne promjene u oba košarkaška kluba. Takva mjera se izriče po članu 29 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i APR mora da je poštuje dok Poreska uprava ne objavi da je završila kontrolu.

Vrijeme objavljivanja ove mjere razlikuje se u svega osam minuta, najprije je evidentirana za Zvezdu, a potom i Partizan.

U nedostatku više informacija od nadležnih institucija može se pretpostaviti da je ovdje riječ o vanrednom nadzoru, a ne redovnoj kontroli poslovanja košarkaških klubova, pogotovo ako se ima u vidu da je do njega došlo samo nekoliko dana nakon finala kupa gdje je došlo do „prepucavanja“ kome država više pomaže javnim sredstvima.

Trener KK Partizan Željko Obradović tada je odbacio tvrdnje da država više pomaže njegovom klubu.

To je isprovociralo reakciju predsjednika države koji nije propustio priliku da kaže da je to napad na državu i da ti napadi dolaze i iz Zvezde. On je tada dodao da nijedan klub u Evropi nema podršku države kao Partizan i Zvezda.

Inspekcije svake godine objavljuju plan nadzora, ali Poreska inspekcija to nije učinila za ovu. Iz prošlogodišnjeg se može vidjeti da ne navode konkretne firme i organizacija koje će provjeravati.

Isto je i sa Budžetskom inspekcijom. Ona je objavila plan nadzora za 2024. ali u njemu se ne navode eksplicitno ko su subjekti nadzora već se pominje da su to direktni i indirektni korisnici budžetskih sredstava države, Vojvodine i lokalnih samouprava, javna preduzeća, RFZO i pet organizacija koje se vode kao „ostali korisnici javnih sredstava“.

Poreznici i prošle godine bili u Partizanu

U javnoj evidenciji, Crvena zvezda je „zavedena“ još samo tri puta. Mjere privremenog ograničenja protiv njih su 2018. i 2021. donosila dva izvršitelja kada im je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima i 2020. godine Privredni sud.

Partizan je mnogo više bio „na tapetu“. Ovaj klub je i prošle godine u maju prošao kroz poresku kontrolu.

Kao i Crvena zvezda, imao je problem sa javnim izvršiteljima. Dva izvršitelja donosila su mjeru zabrane raspolaganja novčanim sredstvima 2021. Godinu prije, pet puta su bili meta izvršitelja, a u 2019. dva puta. „Samo“ tri puta su ih izvršitelji „blokirali“ 2018. Vjerovatno rekordna je bila 2017. sa 14 mjera izvršitelja i jednom Prekršajnog suda.

Ivan Radak, urednike Forbesa Srbija