Ovaj trio butik hotela mijenja pogled na opušteni luksuz u Rimu

AKTUELNO Forbes 19. jan 2024. 23:16
featured image

19. jan 2024. 23:16

Postoji nešto veoma zadovoljavajuće u vezi sa hotelom – ili bilo kojim preduzećem, zapravo – koji se opredijeli za jednu stvar i odluči da tu stvar radi izuzetno dobro.

The First Roma, nova kolekcija hotela brenda Pavilions Hotels & Resorts iz Hong Konga, poznatog po luksuznim, ali nenametljivim objektima sa pet zvjezdica, čini se da je to shvatio.

Tri hotela, svi smješteni veoma blizu jedan drugog, u istorijskom centru Rima, odabrali su određenu temu i posvetili se tome: umjetnost, slatkiši (ili „la dolce vita“, kako god želite da to posmatrate) i muzika.

To su jednostavne ideje, ali izvedene dobro, bez ikakvog kiča u koji takve stvari lako mogu skliznuti.

Bez obzira na teme, hoteli dijele nekoliko poželjnih karakteristika. Osim što su jedan od drugog udaljeni koliko traje lagana šetnja, svi su smješteni u lijepim ulicama, blizu rijeke Tibar i njenih mnogobrojnih ukrašenih mostova, ali ne na glavnim turističkim rutama grada.

„Ima dobrih lokacija za ljude koji su već bili u Rimu“, kaže Barbara Anklin, poslovna direktorka First Roma, koja me nedavno ugostila na laganoj večeri u restoranu Alto u First Musica.

Veoma su blizu Vatikana, Španskih stepenica, Fontane di Trevi i drugih atrakcija koje se nalaze na listi želja onih koji prvi put posjete Rim.

Ostale karakteristike brenda su intimnost – najveći ima 29 soba i apartmana – personalizovana usluga, duhovit dizajn (zamislite skulpturu krave umotanu u telefonske kablove) i diskrecija. Čak i sa lokacijama pored rijeke ili u prometnim trgovinskim ulicama, njihovi lobi prostori su tihe oaze, gdje goste dočekuju uz proseko, a možda se kasnije diskretno sastanu uz espreso.

Izuzetak su impozantni barovi na krovu hotela First Arte i First Musica, živo mjesto za okupljanje Rimljana tokom aperitiva. Za goste hotela, oni služe kao inspirativna mjesta tokom raznovrsnog doručka, dugih ručkova i jednostavnih večera, poput one koju sam podijelila sa Anklin.

Kod First Arte, umjetnost gastronomije je potpuno izložena na krovu i u restoranu Acquolina, koji posjeduje dvije Mišelin zvijezde. Tmurna, plavom tonirana i slabo osvijetljena trpezarija predstavlja izložbeni prostor za rad šefa kuhinje Danijela Lipija, koji je sarađivao sa kulturnim legendama poput Yannicka Alléno-a u Pavillion Ledoyen u Parizu, Granta Achatza u Alinei u Čikagu i Paola Casagrandea u Lasarte od Martína Bersategui u Barseloni. Ovdje, njegova dva degustaciona menija uključuju jela poput plavog jastoga sa marsala vinom i estragonom, i cipal sa pačjim srcem i klekom.

Deserti su zvijezde u obližnjem hotelu First Dolce, koji je otvoren 2019. godine sa 23 sobe i apartmana u zgradi iz 19. vijeka koju je dizajnirao Đuzepe Valadijeri, tvorac čuvenog eliptičnog plana Piazza del Popolo. Hotel se nalazi tačno na Via del Corso, jednoj od najpoznatijih trgovačkih ulica Vječnog grada. Restoran Velo služi poslastice i dezerte tokom popodneva i večeri (kao i slanu užinu, poslijepodnevni čaj i lagani cjelodnevni meni), kao i a la carte doručak.

Foto: Shutterstock

Slatkiši su spektakularni, ali možda mi se još više dopala dolce vita koju nudi hotel – posebno iz moje sobe. Moj mali balkon na posljednjem spratu imao je pogled preko krovova Campo Marzio koji se nikada neće vidjeti na razglednici Rima, ali prikazuje ljepotu grada, čak i u njegovim najobičnijim detaljima.

Najnoviji dodatak ovoj kolekciji je First Musica, koji je otvoren 2022. godine pored rijeke Tibar u ekskluzivnom kvartu Prati. Sobe imaju prozore od poda do plafona, a restoran Alto i krovni prostor imaju panoramski pogled. Dizajnerski tim, koji je bio odgovoran i za druge hotele, stvorio je vedar i džez lobi, kao i nenametljive sobe sa tkaninama brenda Loro Piana. Spa centar sa zatvorenim bazenom je u planu.

Iako je muzika suptilnija u odnosu na teme drugih hotela, to je namjerno. Dok su Arte i Dolce očigledni, „ima tu još nečega“, kaže Anklin. Svaki hotel je „putovanje kroz čula„. U First Arte, to je čulo vida koje se stimuliše, u First Dolce čulo ukusa, a zatim u First Musica, to je čulo sluha.

U lobiju se nalazi klavir koji može da svira svaki gost. Knjige na stolu za kafu na recepciji dokumentuju poznate bendove i pjevače iz prošlosti, a sobe imaju bežične uređaje Bang & Olufsen za slušanje muzike.

Ali, na kraju krajeva, poput ostala dva hotela, to je tiho, sofisticirano mjesto koje ne mora da naglašava svoj sjaj. Umjesto toga, dopušta muzici Vječnog grada – njegovoj poeziji i strastima – da se čuje.

Ann Abel, saradnica Forbesa

This Trio Of Boutique Hotels Is Remaking Relaxed Luxury In Rome