Njujork više neće biti isti – Nova arhitektura u „Velikoj jabuci“ i nevjerovatni neboderi u pripremi

AKTUELNO Forbes Srbija 14. jan 2024. 15:29
featured image

14. jan 2024. 15:29

Njujork će se drastično promijeniti. Nakon generacije super tankih nebodera u Central parku, generacija super masivnih kula je odmah iza ugla. Trenutno je planirano skoro 30 projekata za 2030. godinu, i lista je impresivna.

Panorama Njujorka više neće biti ista, a razloga je puno.

Počnimo od prvog.

Čuvena investiciona banka Džej Pi Morgan Čejs (JP Morgan chase) najavila je 2018. da će srušiti svoje sjedište u Park aveniji 270, i zamijeniće je potpuno novom zgradom koja će biti duplo viša. Arhitektonski tim Foster and Partners izabran je za realizaciju projekta zgrade visoke 423 metra. Iza njih je impresivan rezime – Londonska gradska kuća, zgrade Blumberga (Bloomberg) u Londonu i Epla (Apple) u centru Njujorka, uz to su i laureati tri prestiže Stirling nagrade, najprestižnije u oblasti arhitekture.

Struktura nebodera koja se uzdiže i postaje dio nebeske siluete Midtaun Menhetna već sada se može vidjeti. Izgradnja je dostigla četvrti od pet nivoa krajem novembra.

Konstrukcija za krunu kule veličine nešto više od 41 metra tek treba da bude podignuta, stoga će Njujorčani morati još malo da pričekaju na kompletni vizuelni ugođaj.

Završetak nebodera Džej Pi Morgan Čejs planiran je za 2025. godinu, a prema studiji zgrada od 60 spratova biće najveća električna kula u Njujorku, sa nultim operativnim emisijama i biće 100% napajana energijom iz hidroelektrane države Njujork.

Kada bude završen, ovaj impozantni neboder će imati kapacitet za 14.000 zaposlenih.

Foto: Wikimedia

Da bi dobio odobrenje od Gradskog vijeća Njujorka za izgradnju svog novog sjedišta, Džej Pi Morgan je morao da doprinese poboljšanju kvaliteta života u komšiluku stvaranjem preuređenog javnog trga ispred nove kule za pozamašnu svotu od 40 miliona dolara. Radovi na rušenju starog zdanja počeli su 2019. i trajali su više od dvije godine. Inače, stara zgrada je na taj način postala najviši neboder ikada srušen, nadmašivši prethodnog rekordera, zgradu Singer srušenu 1968.

Finansijski gigant je izdašno trošio za otkup vazdušnih prava vlasnika susjednih parcela, koja su neophodna u Njujorku, ukoliko želite da idete u visine. Dakle, iako zoniranje Istočnog Midtauna dozvoljava izgradnju objekta od 477 metara na ovoj lokaciji, ona je ipak smanjena jer bi veća visina zahtijevala kopanje dubljih temelja koji su mogli da ugroze tunele podzemne željeznice i trase stanice Grand Central, koja se nalazi tik ispod.

Gradnja u Njujorku je ozbiljan Sizifov posao, arhitektonsko i građevinsko „hodanje po jajima“ omeđeno striktnim zakonima.

Peta kula

Petu kulu (Tower Fifth), visoku 474 metara predložio je njujorški investitor Heri Meklou (Harry Macklowe), koji je takođe izgradio još jedan dobro poznati neboder u centru grada Park Aveniju 432. Arhitektonska firma Gensler poznata po Šangajskoj kuli dobila je zadatak da dizajnira projekat. Ukoliko i kada bude završena, kula će biti druga najviša zgrada u Njujorku po visini krova, samo šest metara iza Komodoro kule, koja će biti podignuta sljedeće godine. Takođe će se nalaziti u Istočnom Midtaunu, u blizini čuvene Pete avenije i nasuprot katedrale Svetog Patrika, koja će biti vidljiva iz predvorja. Planovi za neboder su prvi put otkriveni u januaru 2019, kada je Heri Meklou kupio plan lokacije za sumu od 44 miliona dolara. Trenutno postoje dvije niske zgrade za rušenje, uključujući konzulat Venecuele.

Datum završetka još nije određen, ali prema Njujork tajmsu (New York Times), investitor se već sastao sa Komisijom za očuvanje znamenitosti i članovima Gradskog vijeća kako bi ubrzao proces izgradnje. Projekat je u javnosti već upitan zbog blizine nekoliko važnih spomenika i zgrada poput pomenute katedrale i Rokfeler centra.

Ukoliko bude odobrena, Peta kula će se pridružiti novoj generaciji nebodera „šibica“, koji cvjetaju od 2014. Osnova kule počiva na uskom postolju koja će se uzdizati skoro 122 metra iznad ulice, nadmašujući kule susjedne katedrale za 20 metara. Ova impresivna ravnoteža, koja počiva na stabilnom strukturnom jezgru daje upečatljiv osećaj krhkosti.

Što se tiče gornjeg dijela zgrade, u njemu će se nalaziti veliki otvoreni prostori sa širokim pojasima prozora, koji maksimizuju ulazak prirodnog svjetla, omogućavajući panoramski pogled.

Peta kula će imati i nešto novo, ekstravagantno čak i za pojmove Njujorka – konzolnu osmatračnicu pod nazivom „Nebo Amerike“, koja će se uzdići na 442 metra, čineći ga ne samo najvišom platformom za posmatranje u gradu, već i u Sjedinjenim Američkim Državama uopšte.

Biće na otvorenom, uz restoran ispod kojeg će biti potpuno providna platforma, poput one Skywalk u Velikom kanjonu ili staklenog mosta Zhangjiajie u Kini.

Toliko argumenata za građevinsku dozvolu, ali i protiv, ponajviše njujorških starosjedilaca. Pretjerano impozantan izgled i fasada (koja se ne uklapa sa art deko bojama susjednih zgrada), koja podsjeća na veoma kritikovanu Park Aveniju 432, ne idu joj u prilog.

Zgradi u očima javnosti nedostaje elegancija koja bi se slagala sa drugim visokim neboderima u komšiluku, koji su daleko prefinjeniji u svojim proporcijama. U ovom gradu najčešće odlučuju građani, a ne gradska vlast, koja ukoliko ih ne oslušne i osili se vrlo brzo bude smijenjena.

Park Avenija 175, Projekat Komodor

Da li je projekat Komodor zvanično imenovan? I Njujorčane to zanima. Lokacija je Park Avenija 175, između One Vanderbilt Grand Central terminala i čuvene Krajsler zgrade. Za dizajn je zaslužna prestižna arhitektonska firma Skidmor, Ovings i Meril, koja je radila na projektima poput Burdž Kalife u Dubaiju, Nacionalnog muzeja američke istorije Smitsonian, američke ambasade u Pekingu, Zifeng kule u Nanđingu.

U kuli koja će se vjerovatno zvati Komodor će se nalaziti kancelarije, maloprodajni i rekreacioni prostori, kao i 500 hotelskih soba na gornjim spratovima grupacije Hajat.

Planovi su odobreni, a novi neboder će biti izgrađen na mjestu hotela Hajat Grand Central, koji bi trebalo da bude srušen u narednih 14 mjeseci. Planirano je da izgradnja novog kolosa od stakla i čelika počne 2026. godine, a da završetak bude 2030. Kula će biti visoka 501 metar, dovoljno da se svrsta u samu „visinsku elitu“ nebodera Njujorka.

Park Avenija 175 će dominirati centrom Njujorka svojim impozantnim proporcijama, tik uz Krajsler zgradu. Koliko će nova zgrada vizuelno da se upari sa najznačajnijim art deko remek-djelom Njujorka ostaje da se vidi, iako će i nova zgrada iz poštovanja prema Krajslerovoj posjedovati neke gotičke elemente u svojoj arhitekturi.

Afirmaciona kula

Projekat nebodera Affirmation Tower od 95 spratova predstavljen je u oktobru 2021. godine i biće postavljen na 11. aveniji odmah pored novih kula Hadson Jards. Ovaj gigant bi, ako bude odobren, postao najviši neboder u Njujorku (507 metara) po visini krova ispred kule Komodor i Pete kule.

Na taj način će ovaj neboder postati dio već impozantnog kompleksa Hadson Jards, i daće jednu drugačiju vizuru pejzaža, koji će se u tom dijelu kretati ukoso ka nebu dajući čitavom kompleksu jedan drugačiji identitet.

Adjaye Associates

Iza dizajna sa pet blokova podova složenih na konzolni način, koji će se razvijati od najmanjeg ka najvećem sve do vrha, stoji ganijski arhitekta David Ađaje koji je radio na Nacionalnom muzeju afroameričke istorije i kulture u Vašingtonu. Neboder će imati mnogobrojne kancelarije, prodavnice, hotele, klizalište, panoramski pogled na reku Hadson i Nju Džersi.

Afirmaciona kula ima i simboličan naziv simboličke bolje inkluzije afroameričke zajednice.

Šanse da projekat ugleda svetlost dana su velike, posebno što David Ađaje ima podršku velikih investitora u Njujorku poput Stiva Vajkofa i Dona Piblsa, kao i lokalnih udruženja i afroameričkog sveštenstva.

Pen Plaza 15

Neboder Pen Plaza 15, sa 61 spratom lokacijski je planiran nedaleko od zgrade Empajer Stejt u centru Menhetna, a dizajnirala ga je renomirana arhitektonska firma Foster and Partners, već zaslužna za jedan gorenavedeni projekat. Biće najviša zgrada u ogromnom planu rekonstrukcije okruga Pen, koji će radikalno transformisati urbani pejzaž ovog dijela Midtauna. Sa ukupno osam novih nebodera za smještaj uglavnom kancelarija, hotela i prodavnica.

Visoka 366 metara, uzdizaće se na mjestu hotela Pensilvanija, čije je rušenje pokrenulo velike debate i mnoge Njujorčane rasrdilo jer je hotel bio ogromna rezidencija sa bogatom istorijom.

Ne samo da je bio najveći hotel u svijetu sa oko 2.200 soba, već je nakon otvaranja 1919, brzo postao popularna adresa njujorškog Gotama, uključujući mnoge poznate glumce, muzičare i pisce, kao i visokorangirane članove podzemlja i političare. I u Njujorku se neke džentrifikacije, kao i u drugim gradovima rade pomalo stihijski i na silu na uštrb bogatih investitora.

Očekuje se da ovaj hotel minimalno dobije svoj omaž u podnožju novog nebodera.

Ogroman ulazni hol ugostiće veliki broj prodavnica, a imaće i džinovski ekran iznad glavnog ulaza za promovisanje kulturnih događaja koji će se održavati tokom cijele godine. Ostali sadržaji uključuju restorane i barove, veliku salu sa prozorima, sa pogledom na Njujork. Pen Plaza 15 imaće veliku staklenu fasadu koja se blago sužava od 43. sprata naviše, sa 27 konzolnih zelenih terasa.

Zgrada je takođe dizajnirana da zadovolji najstrožije ekološke kriterijume, sa rješenjima za obnovljivu energiju kao što su fotonaponski paneli, efikasna izolacija, i iznad svega, sistem za rekuperaciju kišnice koji će smanjiti potrošnju vode u zgradi za 50%. Za sada još nije otkriven precizan datum izgradnje, ali se spekuliše da će biti završena do 2030.

Pavle Jakšić, saradnik Forbesa Srbija