Kakvog je kvaliteta tzv. čelično prijateljstvo Kine i Srbije

AKTUELNO Forbes Hrvatska 8. maj 2024. 18:09
featured image

8. maj 2024. 18:09

Investicije kineskih kompanija u posljednjih 10 godina iznosile su 5,6 milijardi eura te je Kina postala najveći pojedinačni investitor u Srbiji, piše Forbes Srbija. S druge strane, veliki infrastrukturni projekti grade se uz pomoć izdašnih kineskih zajmova, a stručnjaci upozoravaju da bi zaduživanje kod Kine trebalo početi usporavati. Izvoz Srbije u Kinu raste, ali veliki dio se odnosi na izvoz rude umjesto finalnih proizvoda, naglašavaju kritičari.  

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) je na evropskoj turneji, prvoj u pet godina, a u utorak je stigao u Srbiju, gdje se govori o “čeličnom prijateljstvu” dviju zemalja. Nakon Beograda, Si će produžiti u Mađarsku.  

U Srbiji je Kina angažovana u brojnim infrastrukturnim projektima – gradnji željeznice i autoputeva, nacionalnog stadiona, rekonstrukciji termoelektrana, ali je ujedno i veliki zajmodavac u iznosu od nekoliko milijardi eura. Istovremeno, kineske su kompanije postale vlasnici i važnih resursa – željezare u Smederevu te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i širom Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom, navodi Hina. Srbija pak svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će će stupiti na snagu u julu ove godine.

Foto: Reuters/Marko Djurica

U Srbiji posluje više od 1.500 kompanija čiji su većinski vlasnici iz Kine,  piše Forbes Srbija, pozivajući se na javno dostupne podatke. Objavljen je i podatak da su investicije kineskih kompanija u posljednjih deset godina iznosile 5,6 milijardi eura i da je Kina sada najveći pojedinačni investitor u Srbiji.  

S druge strane, oko 15 posto vanjskog duga Srbije odnosi se trenutno na kineske zajmodavce, a samo dug prema kineskoj državnoj Exim banci je oko 2,6 milijardi eura, te je to najveći pojedinačni povjerilac, rekao je Nikola Stakić s beogradskog Univerziteta Singidunum. Ali, kineski dug raste, napominje, a smatra da bi te stope rasta Srbija trebala polako početi smanjivati.

Kina kao temelj rasta Srbije

Stefan Vladisavljev, stručnjak za Kinu iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, u izjavi za Deutsche Welle ocjenjuje da je tokom prethodnih 15 godina „Kina postala jedan od temelja infrastrukturnog i ekonomskog razvoja Srbije”. Rojters ukazuje da, uz Mađarsku, Srbija u Evropi najsnažnije podržava inicijativu Pojas i put (Belt and Road), čiji je cilj promocija kineskih ulaganja.  

Kineske investicije je k vrhu u Srbiji poguralo nekoliko velikih ulaganja, poput onih kompanije Ziđin Majning (Zijin Mining) koja je, prema podacima Razvojne agencije Srbije, uložila 1,2 milijarde eura, potom Linglong koji ulaže 800 miliona eura, HBIS gotovo 500 miliona eura i drugo, piše Forbes Srbija. Takođe, u prvi plan se plan u medijima stavljaju i rast trgovine dvije zemlje u posljednjih šest godina koja je povećana sa 1,8 na 6,1 milijardi eura. Ipak, za 1,2 milijarde eura izvoza u Kinu tokom prošle godine dominantno su zaslužne kineske kompanije u Srbiji (više od 90 posto), odnosno Ziđin i Željezara Smederevo.

“Izvozimo rudu bakra potpuno nepotrebno”

„Izvozimo rudu bakra. Potpuno nepotrebno. Ruda bakra bi trebalo da se prerađuje u Srbiji, da se izvoze finalni ili barem poluproizvodi, nijedna ozbiljna zemlja ne izvozi rudu bakra. Poljska, najveći proizvođač bakra u Evropi, nijedan kilogram rude bakra ne izvozi“, kritičan je bio Dušan Nikezić, zastupnik Stranke slobode i pravde, gostujući u utorak na N1 Srbija.

Smatra da Srbija mora insistirati na tome da se s Kinom uspostavi stvarni partnerski odnos, a upozorava da se javnosti svaki kineski kredit praktično prezentira kao investicija. „To je kredit koji ćemo morati vratiti i to po ugovorenoj cijeni koja je mnogo viša. Rezon vlasti je da se na taj način finansira neka ekonomska aktivnost, neki rast i neka vrsta kampanje da se ovdje mnogo radi i gradi. Ali to će stati vrlo brzo i neko će morati vraćati sve te dugove, a te investicije nisu takvog kvaliteta da će dugove moći vraćati“, naglasio je.

Prihod top 10 kineskih kompanija u Srbiji

Inače, deset najvećih kineskih kompanija u Srbiji po prihodima, prema do sada objavljenim finansijskim izvještajima, prošle godine su imale prihode od gotovo 4,3 milijarde eura, što je otprilike na nivou 2022. godine. Ostvarili su i neto dobit od oko 840 miliona eura, što je manje nego godinu ranije kada je dobit bila blizu milijardu eura, piše Forbes Srbija.

Si je u Beogradu prvi put bio 2016. godine, a tada su dvije zemlje potpisale sporazum o strateškom partnerstvu. Kako je za DW komentirao Stefan Vladisavljev, Kinu je u „panteonu vanjskopolitičkih partnera Srbije“ učvrstila pomoć na početku pandemije kada je Kina slala vakcine i medicinsku opremu. Tada su po Beogradu istaknuti plakati s natpisom „Hvala, brate Si“, a pomoć Evropske unije od preko 100 miliona eura uglavnom je prećutana, podsjeća DW.

Na kraju, valja imati na umu i da aktuelna posjeta Si Đinpinga Srbiji ima i simbolično značenje – doputovao je na dan kad je u vazdušnim napadima NATO-a 1999. godine pogođena i kineska ambasada u Beogradu i poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je ranjeno.