Je li Taker Karlson nakon intervjua s Putinom uvršten na ukrajinsku „listu za odstrel“?

AKTUELNO Forbes 9. feb 2024. 13:59
featured image

9. feb 2024. 13:59

Nakon što je kontroverzni bivši voditelj američkog Fox Newsa Taker Karslon (Tucker Carlson) najavio svoj intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, društvenim mrežama počele su se širiti viralne objave u kojima se tvrdi da je Karlson dodat na “listu za odstrel” ukrajinske vlade, iako tu kontroverznu stranicu uopšte ne vodi vlada. Stranica je i ranije kritikovala Carlsona zbog njegovih ranijih komentara o Rusiji i ratu.

Voditelj Infowarsa Aleks Džons (Alex Jones) je tokom svoje emisije izjavio da je Karlson dodat na ukrajinsku “listu za odstrel” pod imenom Mirotvorci (Myrotvorets) nakon što je ranije ove sedmice najavio intervju s Putinom, a u još jednoj viralnoj objavi na X-u tvrdi da je Karlson za intervju “kažnjen” dodavanjem na tu listu.

Mirotvorci je lista koju je 2014. godine počela objavljivati nezavisna organizacija Myrotvorets Center (Mirotvorni centar), koja popisuje pojedince koji su, kako Centar vjeruje, počinili zločine protiv “nacionalne bezbjednosti Ukrajine, ljudskog života i zdravlja, mira, sigurnosti i međunarodnog pravnog poretka.” Na njoj se nalazi i muzičar i pobornik Rusije Roger Waters i novinar NBC-ja Keir Simmons.

Oni pojedinci na popisu koji su umrli od različitih uzroka označeni su kao “likvidirani”. Među njima je i bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je umro 2022. nakon bolesti, kao i kćerka ruskog nacionalista Daria Dugina koja je poginula u bombaškom napadu (SAD vjeruje da iza elemenata tog napada stoji ukrajinska vlada) i italijanski novinar Andrea Rocchelli koji je poginuo nakon ranjavanja u Ukrajini gdje je pratio sukob.

Stranica tvrdi da je Karlson na listu dodat 8. juna 2023. godine, nakon što je na X-u objavio 10-minutni video u kojem je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao “štakorskim” i sugerisao da je uništenje brane Kakhovka u Ukrajini bio ukrajinski čin terorizma. Forbes nije uspio nezavisno potvrditi kada je njegovo ime dodano na popis.

Stranica zaista navodi Carlsonov intervju s Putinom kao još jedan njegov grijeh protiv Ukrajine, zajedno s izjavom koju je 2022. iznio na Fox Newsu, rekavši kako je ukrajinska vojska premalena da bi odnijela pobjedu protiv Rusije.

Ukrajinski političar George Tuka za Times of London kaže da stranicu ne finansira vlada i da ona nije povezana s vladom, već da je stvorena za potrebe popisivanja ukrajinskih političkih zvaničnika, kao i bivših pripadnika vojske i policije, koji su proruski orijentisani. Forbes je kontaktirao Mirtovorni centar za komentar.

Usprkos činjenici što stranicu ne vodi vlada, ukrajinske tajne službe navodno održavaju “bliske veze” s njom, a podržao ju je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov. Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko stranicu je pak osudio, piše na stranicama američkog ministarstva vanjskih poslova.

Zapadne vlade kritikovale su stranicu zbog razotkrivanja novinara. Nakon što su na stranici procurile lične informacije novinara sa Zapada, ambasadori zemalja članica G7 izjavili su da su “duboko zabrinuti” zbog curenja tih podataka. Pribojavali su se da su prijetnje upućene tim novinarima bile direktan rezultat objavljivanja informacija i pozvali da se one uklone.

UN je pozvao ukrajinsku policiju da istraži curenje lilčnih podataka na stranici i ukloni ih sa stranice. Američko ministarstvo vanjskih poslova redovno uvrštava Mirotvorce u svoj godišnji izvještaj o ljudskim pravima, navodeći primjere objavljivanja ličnih podataka novinara na stranici. Lični podaci jedne ukrajinske novinarke takođe su objavljeni na stranici nakon što je jedna njena priča prouzrokovala otpuštanje ukrajinskog zvaničnika. Nakon toga, ona je počela dobijati prijetnje, piše u izvješću američkog ministarstva iz 2022. godine.

Karlson je u objavi na X-u potvrdio da planira intervjuisati Putina, tvrdeći da većina Amerikanaca nije informisana o ratu u Ukrajini, iako “za njega mnogo plaćaju na načine kojih možda nisu još do kraja svjesni” kroz vojnu pomoć. Najavljujući intervju, Karlson je takođe tvrdio da se “nijedan zapadni novinar nije potrudio intervjuisati” Putina, za što je dobio kritike.

“Misli li Taker zaista da mi novinari nismo pokušavali intervjuirati Putina svaki dan od početka pune invazije?” rekla je međunarodna dopisnica CNN-a Kristian Amanpur (Christiane Amanpour).

Karlson je u mnogo navrata iznosio svoja mišljenja o ratu u Ukrajini. 2022. godine je nagađao da bi SAD mogao biti odgovoran za eksplozije koje su uništile gasovod Sjeverni tok kojim ruski gas dolazi do Evrope. Sukob u Ukrajini opisao je kao ‘ništa više nego granični spor’ i pozvao Amerikance da se upitaju zašto mrze Putina. Sugerisao je da su za sukob krivi SAD i druge zemlje Zapada jer je „poziv Ukrajini da pristupi NATO savezu bio ključan za izazivanje rata protiv Rusije“. Tokom jedne epizode njegove emisije na Foxu 2019. godine, karlson je izjavio da “navija za Rusiju” u sukobima na istoku Ukrajine, ali kasnije je dodao kako se “šali.”

Arianna Johnson, Forbes
Was Tucker Carlson Put On A Ukrainian ‘Kill List’ After Putin Interview? Not Exactly – Here’s What We Know
(Prevela: Nataša Belančić)