Iza uhapšenog vlasnika Drava Internationala niz je požara i propalih preduzeća

AKTUELNO Forbes Hrvatska 17. jan 2024. 16:47
featured image

17. jan 2024. 16:47

Danas je u Osijeku uhapšen preduzetnik Zvonko Bede, vlasnik Drava International, najvećeg prerađivača plastike, u čijim pogonima je početkom oktobra izbio veliki požar.

Razlog hapšenja i pretresa doma i poslovnih prostorija, upravo je taj požar, a osumnjičen je za krivična djela ugrožavanja okoline otpadom te teško krivično djelo protiv životne sredine.

Uz ime Zvonka Bedea veže se više preduzeća – Eko Brijest, Drava savjetovanje, obrt Bema za izradu papirne konfekcije i najveća Drava International.

YouTube/printscreen

Drava International prošle godine zaradila 6 miliona eura

Drava international, prema podacima Finansijske agencije, prošle godine imala je prihode od 56 miliona eura, i dobit od oko 6 miliona eura, a zapošljavala je 488 ljudi. Uz Bedea, u vlasničkoj strukturi tog preduzeća još su i njegov sin Marko i dugogodišnja saradnica Snježana Alerić.

Inače, ranije, do 2017. godine u vlasničkoj strukturi kompanije bili su i Zoran Gobac “gazda” hrvatskog rukometa, kao i Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog sudije Vice Vukojevića.

Bede je svojevremeno bio vlasnik i osječke Tvornice šibica Drava, koju je preuzeo 2001. godine. Iako je najavljivao višestruko povećanje proizvodnje, ta je tvornica dvije godine kasnije – propala. 

Osim tvornice šibica iza Bedea je više propalih poduzeća – Drava d.d. gdje je do 2012. bio predsjednik Nadzornog odbora, zatim Eko Osijek gdje je do 2016. bio član uprave. U stečaju su završili i GT Litokarton, gdje je do 2012. bio, takođe, član uprave, kao i osječka Na-Ma gdje je u upravi bio do 2010. godine.

Očito su postojali i problemi u funkcionisanju Drave International, s obzirom na to da je ovaj požar koji se dogodio prije tri mjeseca i radi kojeg je Bede uhapšen – iako najveći – nije prvi koji se dogodio u tom preduzeću.

U požaru 2011. stradala radnica

U požaru koji se dogodio 2011. godine bilo je i ljudskih žrtava. Smrtno je stradala jedna radnica, a još ih je pet ozlijeđeno. Požar se dogodio u tadašnjem skladištu Drave Internationala, odnosno hali bivše tvornice šibica.

Sljedeći požar dogodio se 2015. godine, kada su se zapalili rezervoari s naftom, a uzrok požara bile su neispravne električne instalacije. Gorjelo je i 2016. godine, kada su se zapalili šahtovi u kojima se nalazila zapaljiva tečnost. 

Opet se, najvjerovatnije radilo o nafti koja je u šahtovima završila nakon ispiranja skladišta. U ljeto 2017. opet dolazi do manjeg požara. Ovoga puta radilo se o zapaljenju mašine. Niko nije stradao, ali su radnici tada evakuisani zbog velike količine dima.

Anušić podnio krivičnu prijavu protiv Bedea

Nakon posljednjeg požara, u oktobru prošle godine, krivičnu prijavu protiv Bedea podnio je Ivan Anušić tadašnji župan Osječko-baranjske županije, a danas ministar odbrane. Taj potez mnogi su protumačili kao obračun frakcija unutar HDZ-a.

Iako biznis u Hrvatskoj, prečesto, na žalost, ide ruku pod ruku s politikom, Bede je javno rekao da s njom nema nikakve veze. Ipak, nedugo nakon toga u javnost su izašle fotografije njegovog sastanka s Milom Horvatom državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije, koje su nastale nakon velikog požara. Obojica nisu demantovali poznanstvo, ali su tvrdili da njihovo poznanstvo i zajedničko ispijanje kafe nema nikakvog uticaja na poslovne odnose.