Istorijska hapšenja u Njujorku: 70 zaposlenih u Zavodu za stanovanje optuženo za primanje mita

AKTUELNO Forbes 8. feb 2024. 13:30
featured image

8. feb 2024. 13:30

Federalni agenti u utorak su uhapsili nekoliko desetina zaposlenih njujorškog Zavoda za stanovanje (NYCHA) u sklopu opsežne istrage za korupciju koja je navodno otkrila da su upravnici zgrada za najjednostavnije popravke uzeli preko dva miliona dolara mita.

Objavljeni su detalji optužnice podignute protiv 70 zaposlenih NYCHA, u kojima se navodi da su optuženi za iznudu i primanje mita, a kako kaže Kancelarija američkog državnog zastupnika za južni okrug Njujorka, radi se o najvećem jednodnevnom razbijanju korupcijskog lanca u istoriji ministarstva pravosuđa.

Advokat Kancelarije Damian Williams kaže da su uhapšeni zaposleni uglavnom bili upravnici ili asistenti upravnika zgrada, a primali su mito od izvođača zaduženih za sitne popravke i radove na održavanju u vrijednosti ispod 10.000 dolara.

Williams kaže da su upravnici za sebe uzimali dio ukupnog iznosa ugovora, uglavnom u iznosu između 500 i 2.000 dolara.

Više od dva miliona dolara mita

Tokom istrage otkriveno je da su se ti iznosi ukupno popeli na preko 2 miliona dolara u zamjenu za poslove ukupne vrijednosti od 13 miliona dolara, kažu iz ministarstva pravosuđa. Williams dodaje kako su tužioci otkrili da je podmićivanje krenulo 2013, a praksa se nastavila do kraja 2023. godine.

Tužioci kažu da se ovo događalo u gotovo stotinu zgrada u nadležnosti ureda u svih pet četvrti Njujorka, što je gotovo trećina od ukupno 335 zgrada u nadležnosti NYCHA.

NYCHA je najveća kancelarija za stanovanje u SAD-u, a u njihovim stanovima živi preko 528.000 Njujorčana – ili jedan od 17. U agenciji radi oko 12.000 ljudi.

Williams kaže da u istrazi nije otkrivena korupcija na najvišim nivoima uprave NYCHA, već je ona bila ograničena na zaposlene odgovorne za održavanje pojedinih zgrada.

Upravnici NYCHA-a i njihovi asistenti imaju ovlašćenja da odobre radove čija je vrijednost ispod 10.000 dolara, poput jednostavnih popravki, radova na vodovodu ili manjih građevinskih radova u zgradi. Radi ubrzavanja čitavog procesa, ti ugovori ne prolaze javni konkurs Zavoda. Optuženi upravnici navodno su tražili mito od izvođača zaduženih za radove prije nego bi odobrili isplate.

“Mnogi izvođači platili su mito jer, da nisu, upravnici bi te poslove dali nekom drugom,” kaže Williams. To je postala “uobičajena praksa” u nekim zgradama, kažu istražioci.

“Posao je bio odrađen, ali to ne znači da je ovo bio zločin bez posljedica,” rekao je Williams na konferenciji za novinare u utorak. “Ovakvo ponašanje nagriza povjerenje javnosti na jedan poprilično tužan način, i to sada kada je povjerenje javnosti već ionako nisko.”

Williams je dodao da će njegova kancelarija “apsolutno” nastaviti istraživati korupciju u NYCHA-u, pozvavši izvođače i druge svjedoke da istupe i prijave bilo koji slučaj iznude s kojim su se sreli. “Mnogi izvođači već su bili dovoljno hrabri i rekli policiji za mito koji su zaposleni od njih zahtijevali,” kaže. “Izvođači bi ubuduće trebalo da znaju da zaposleni u NYCHA od njih ne bi smjeli tražiti ni centa. Ako to učine, znate kome ih trebate prijaviti.”

Zachary Folk, Forbes
Historic NYC Corruption Bust: 70 Public Housing Employees Accused Of Taking $2 Million In Bribes – What To Know
(Prevela: Nataša Belančić)