Investicioni samit o Zapadnom Balkanu 26. februara u Londonu

AKTUELNO Biljana Matijašević 22. feb 2024. 19:20 > 22. feb 2024. 19:21
featured image

22. feb 2024. 19:20 > 22. feb 2024. 19:21

Investicioni samit o Zapadnom Balkanu, koji organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) biće održan 26. februara u Londonu.

Crnogorsku delegaciju na 6. Investicionom samitu o ZB predvodiće predsjednik Vlade Milojko Spajić.

Događaju će prisustvovati šefovi vlada svih šest država regiona kao i brojni renomirani investitori, navedeno je u platformi za učešće predsjednika Vlade na forumu, koju je danas usvojila Vlada.

„Ovaj jedinstveni događaj, koji sad već tradicionalno okuplja premijere Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, prvi put je održan u februaru 2014. Cilj Samita je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i promovišu regionalni i prekogranični projekti“, piše u platformi.

Zapadni Balkan je, kako se dodaje, prioritetan region za EBRD, što potvrđuje činjenica da je EBRD i dalje jedan od najvećih institucionalnih investitora u zemljama regiona, sa više od 18 milijardi eura uloženih do danas.

U uvodnom dijelu Samita učesnicima će se obratiti predsjednica EBRD Odil Reno-Baso, dok će centralni događaj biti „interaktivna sjednica premijera sa stranim investitorima“, na kojoj će predsjednica EBRD-a i predsjednici vlada Albanije, BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije predstaviti svoju viziju razvoja regiona, sa ključnim projektima i mogućnostima za ulaganja kako, na regionalnom nivou tako i u svakoj od ovih država pojedinačno.

Imajući u vidu da je zelena tranzicija ključni prioritet Banke u regionu, nakon „interaktivne sjednica premijera“ biće, kako je najavljeno, održan odvojeni panel o Zelenoj energiji na Zapadnom Balkanu, koji će biti posvećen maksimizaciji mobilizacije privatnog kapitala kako bi se ubrzala dekarbonizacija regiona.

Iz Vlade su kazali da će učešće na Samitu Spajić iskoristiti za bilateralne susrete sa predsjednicom EBRD Odil Reno-Baso, ministrom vanjskih poslova Komonvelta i razvoja Džejmsom Kameronom, specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom i ministarkom za investicionu bezbjednost, industriju i ekonomsku bezbjednost Nusrat Gani koji su zakazani za 26. februar.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osnovana je 1991. sa ciljem da se ubrzaju i ojačaju procesi tržišnih reformi i tranzicije u zemljama Centralne i Istočne Evrope i stvore uslovi za efikasno funkcionisanje otvorenih tržišnih privreda u ovim zemljama. Sjedište banke je u Londonu.

Vlasnici banke su vlade 66 država sa pet kontinenata i dvije organizacije (Evropska unija i Evropska investiciona banka). Njihove kontribucije predstavljaju osnovni kapital banke.

EBRD sa svojim kapitalom predstavlja najvećeg pojedinačnog investitora u regionu. Banka koristi svoju blisku saradnju sa vladama država u regionu kako bi promovisala stvaranje što boljeg i efikasnijeg poslovnog okruženja. Pravilo poslovanja EBRD nalaže da banka sarađuje samo sa onim zemljama koje su posvećene demokratskim principima, navodi se u platformi.

Iz Vlade podsjećaju da je Crna Gora postala član Evropske banke za obnovu i razvoj 3. juna 2006, nakon što je Bord guvernera EBRD na sjednici 25. oktobra 2006, potvrdio da su ispunjeni uslovi za prijem u članstvo banke.

Ministar finansija imenovan je za guvernera Crne Gore u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.