Huawei se oporavlja: Zahvaljujući novom telefonu oslobodio se uticaja američkih sankcija

AKTUELNO Forbes Slovenija 31. dec 2023. 18:25
featured image

31. dec 2023. 18:25

Kineski proizvođač elektronike i telekomunikacione infrastrukture Huawei očekuje prihode u iznosu od 700 milijardi juana (89 milijardi eura) u 2023. godini. To bi značilo devetodstotni rast i oporavak nakon više godina obilježenih američkim sankcijama, izvještava Wall Street Journal.

Prošle godine su prihodi kompanije iznosili 642 milijarde juana (82 milijuna eura).

Glavni izvori prihoda za Huawei su infrastruktura za 5G mreže i pametni telefoni. No, sektor pametnih telefona posebno je nazadovao od 2019. godine jer su sankcije SAD kompaniji onemogućile pristup stranim dobavljačima ključnih komponenti, uključujući najnaprednije poluprovodnike.

U avgustu ove godine, Huawei je iznenadio izdavanjem novog pametnog telefona Mate 60 Pro, koji se ponosi 7-nanometarskim čipom Kirin kineske proizvodnje. Dok je sektor telekomunikacione infrastrukture poslovao stabilno ove godine, prihodi od prodaje pametnih telefona premašili su očekivanja.

“Nakon godina teškog rada, uspjeli smo prebroditi oluju. Sada smo ponovno ili više-manje na pravom putu”, izjavio je aktuelni predsjednik kompanije Ken Hu u poruci zaposlenima na kraju godine. Vodeći kadrovi u Huaweiu redovno se mijenjaju na poziciji predsjednika.

Ponovno konkurentan iPhoneu

Huawei je s svojim proizvodom ponovno postao konkurencija za iPhone, američkog diva Applea, koji je takođe najprodavaniji pametni telefon u primium segmentu i na kineskom tržištu. Prije uvođenja sankcija, Huawei je bio treći najveći svjetski prodavac pametnih telefona, iza Applea i južnokorejskog Samsunga.

Odgovorne osobe u Vašingtonu su se nakon pogleda “u unutrašnjost” telefona morale suočiti sa zabrinutošću da sankcije usmjerene protiv Kine možda nisu bile uspješne. Čip proizveden u Kini, koji pokreće nove telefone, omogućava brzine prijenosa podataka koje su usporedivi s proizvodima zapadnih proizvođača.

Kineske vlasti su izdašno podržavale Huawei nakon uvođenja sankcija. Državni telekomunikacioni operateri dodijelili su Huaweiju unosne poslove na području 5G i računarstva. Prema izvještaju Bloomberga, druge institucije su kupile manje profitabilne poslove od kompanije.

Istovremeno, Huawei je na domaćem terenu postao važan igrač na području poluprovodnika. S finansijskom podrškom države i lokalnih vlasti u domaćem Šenženu, procijenjenom na 30 milijardi dolara (27 milijardi eura), gradi mrežu fabrika poluprovodnika.