Globalni indeks konkurentnosti talenata: Crna Gora na 50. mjestu

featured image

30. nov 2023. 14:11

Prema Globalnom indeksu konkurentnosti talenata (GTCI) Crna Gora se ove godine sa 49,05 bodova plasirala na 50. mjesto na listi sa 134 države.

To je za tri pozicije gori rezultat u odnosu na prošlu godinu, kada je Crna Gora bila na 47. mjestu.

Novu rang listu predvode Švajcarska, Singapur i Sjedinjene Američke Države, a među prvih deset zemalja su i Danska, Nizozemska, Finska, Norveška, Australija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tu nema većih iznenađenja jer u posljednjih deset godina koliko se objavljuju ovi podaci, na popisu najboljih deset, koji sve to vrijeme predvode Švajcarci, nije bilo većih promjena.

Kada je riječ o Crnoj Gori, njen prosječni rezultat za deset godina pokazuje pad sa 43. na 46. mjesto.

Komparativna analiza GTCI pokazuje koliko dobro države i gradovi razvijaju, privlače i zadržavaju talente. Prema tom popisu,  čak 17 evropskih zemalja rangirano je u top 25. U tu grupu ušle su i Australija, Kanada, Novi Zeland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael i Južna Koreja koja je ove godine deplasirala Japan.

Slovenija se najviše približila vrhu od zemalja regije, sa rezultatom od 60,62 zauzela je 28. poziciju. Slijedi je Hrvatska na 45. mjestu s indeksom 50,38. Sljedeća je Crna Gora, a tri mjesta iza nje (53. pozicija) nalazi se Srbija s 48,56 bodova, dok je Bosna i Hercegovina na 83. mjestu s 39,79 bodova.

Povodom deset godina objavljivanja, novi izvještaj koji je izdala mreža poslovnih škola INSEAD u saradnji s Institutom Descartes for the Future i Human Capital Leadership Institute, dobio je naziv »Kakvu razliku čini deset godina – i šta očekivati u sljedećoj deceniji«.

GTCI analizom ocjenjuje šest aspekata upravljanja talentima: razvoj, privlačenje, rast i zadržavanje talenta, razvijenost profesionalnih i tehničkih vještina te globalnog znanja.

Crna Gora najbolju ocjenu dobila za privlačenje talenata

Crna Gora je najbolju ocjenu dobila za privlačenje talenata, po čemu je na 33. mjestu, a najgoru za omogućavanje rasta talenata, gdje je na 86. poziciji. Prema kriterijumu privlačenja ocjenjuju se otvorenost prema drugim zemljama, udio stranih studenata i radnika, toleranciju prema manjinama i imigrantima te rodna ravnopravnost. Kriterijum rast talenata ocjenjuje obrazovni sistem, upis u programe strukovnog i visokog obrazovanja, javna potrošnja za obrazovanje, rezultati na međunarodnim ispitima, korišćenje onlajn društvenih i korporativnih mreža.

Lošu ocjenu Crna Gora ima i u razvoju talenata i prema tom kriterijumu je na 63. mjestu. Kategorija razvoja talenata podrazumijeva ocjenu uslova kao što su pravno okruženje, efikasnost vlade, vladavina prava, politička stabilnost, korupcija, ulaganje u istraživanje i razvoj, stepen urbanizacije, zaštita radničkih prava, ICT infrastruktura…

Prema globalnom znanju Crna Gora je na solidnom 49. mjestu. U tom se segmentu analizira udio visokokvalifikovane radne snage, istraživača, a posmatraju se i digitalne vještine, izvoz s visokom dodatom vrijednošću, broj publikacija u naučnim časopisima i slično.

Prema zadržavanju talenata Crna Gora je na 42. mjestu liste, a tu se gledaju pokazatelja održivosti, udio korisnika penzija i socijalne zaštite, sigurnost i udio ljekara u odnosu na broj stanovnika.

I prema kriterijumu stručne i tehničke vještine Crna Gora je na 42 mjestu, pri čemu se procjenjuje udio stanovništva srednje stručne spreme, produktivnost rada i dostupnost kvalifikovane radne snage.

Trka za talentima postaje intenzivnija

Izvještaj donosi i predviđanja kako će konkurentnost talenata izgledati u sljedećih deset godina.

Nadarenost će dobiti još više na važnosti kao ključni element konkurentnosti, inovativnosti i geopolitičke moći za države, gradove i organizacije.

Trka za talentima postaće još intenzivnija. Kako će se neizvjesnosti i međunarodne napetosti nastaviti gomilati (u trgovini, ulaganjima, u politici i diplomaciji), biće sve veći ratovi za talente.

Svijet rada dodatno će se transformirati podstaknut rastućim očekivanjima mlađih generacija, novim ekonomskim modelima i tehnologijama u nastajanju poput vještačke inteligencije, piše u izvještaju.

Gradovi i regije, kako se dodaje, biće pioniri novih strategija za talente i inovacija. Kvaliteta života i održivost biće ključna prednost za one koji žele postati centralno mjesto za okupljanje talenata.

Globalne politike usmjerene na talente biće ključne za sprječavanje napetosti i iskorišćavanje ljudskog i tehnološkog potencijala za bolji, održiviji i ravnopravniji svijet.

Vještine i obrazovanje ostaće ključni alati za osnaživanje radnika da daju značajan doprinos svojim ekonomijama i društvima, zaključeno je u izvještaju.