Gdje putovati 2024: 11 novih ideja za odgovorna putovanja

AKTUELNO Forbes 23. dec 2023. 11:32 > 23. dec 2023. 22:09
featured image

23. dec 2023. 11:32 > 23. dec 2023. 22:09

Lagana putovanja. Osviještena putovanja. Putovanja za oporavak. Sve su to izrazi koji su posljednjih godina ušli u mainstream, budući da turisti, ali i agenti, operateri putovanja i specijalisti za upravljanje destinacijama koji im ispunjavaju snove počinju sve više razmišljati o posljedicama koje turizam ostavlja na mjesta koja posjećuju. Prošlog mjeseca Fodor’s je objavio novu listu regija koje ne preporučuju turistima zbog pretjeranih gužvi i zagađenja, a UN-ova Svjetska turistička organizacija još izrađuje svoje ciljeve za održivi razvoj.

Autorka članka razgovarala je s vlasnicima malih biznisa koji često i žive u destinacijama koje reklamiraju i kojima je zaista stalo do principa, a ne samo profita.

Evo njihovih preporuka za putovanja:

Sjeverna i Južna Amerika

Urugvaj, zelena arhitektura uklapa se u okolinu

Foto: Pixabay

“Urugvaj je jedinstveno stabilna zemlja (politički, društveno i po pitanju okoline), ali i destinacija izuzetno malog rizika u ovim komplikovanim vremenima,” kaže Elin Granberg, osnivačica Neverseena i Urugvajka. Međutim, ona ne preporučuje svoju zemlju porijekla samo zbog njene sigurnosti. “Vrlo sam ponosna što organizujem jedinstvena putovanja u moju malenu, ali moćnu zemlju, gdje su regenerativne prakse sastavni način života već generacijama. To je kultura utemeljena na jednostavnosti i poštovanju prirode koja raširenih ruku dočekuje posjetioce i pruža im iskustvo autentične veze između prirode i života.”

Neverseen organizuje odsjedanje na mjestima poput farme Posada Ayana u selu Hoze Ignacio (José Ignacio) gdje su “koncept hrane od farme do stola i biodinamična proizvodnja vina potpuno normalni, a zelena arhitektura uklapa se u okolinu.”

Brazilska Amazonija

Foto: Pixabay

Smješten preko 160 kilometara od Manausa, nacionalni park Žau (Jaú) najveći je slatkovodni šumski park u svijetu, a nalazi se i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Ipak, još je ostao relativno netaknut turizmom, kaže Patty Monahan, čija kompanija Our Whole Village dovodi rijetke posjetioce u regiju. Agencija se fokusira na porodice, a njena petodnevna ekspedicija posjetioce vodi na jedrenje rijekama NegroŽau i Karabinani (Carabinani), gdje “imate priliku istražiti bogat životinjski svijet i nevjerovatnu prirodu ove krasne regije, kao i posjetiti zajednice pored rijeke gdje možete naučiti o njihovom načinu života,” kaže ona. Za roditelje i djecu, dodaje, “ovo je životna prilika istražiti Amazoniju i donijeti pozitivne promjene lokalnim zajednicama.”

Kolumbijska regija kafe

Foto: Pixabay

Kolumbijski kultivirani krajolici kafe takođe se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Radi se o “mjestu gdje će vas lokalci toplo prigrliti, a pred vama se otkrivaju tajne u krajolicima koji raspiruju maštu,” kaže Angelika Koehler, generalna menadžerka kolumbijske kompanije WhereNext Travel koja je posvećena ideji da putovanja mogu promijeniti živote. Ture kompanije uključuju mjesta poput La Carbonere, gdje posjetitelji džipovima putuju do kolonijalnih sela poput Salenta ili Filandije i istražuju još relativno nepoznate šume palmi.

Panama

Foto: Pixabay

U malenoj državi Panami (zavisno od godišnjeg doba) živi preko hiljadu zabilježenih vrsta ptica, što je više nego u SAD-u i Kanadi zajedno, kaže Renee H. Kimball, glavna upravnica smještaja Tranquilo Bay Eco Adventure Lodge. Oni, zajedno s Canopy Towerom na istoku Paname, nude osmodnevne ture za posmatranje ptica s vodičem. Putovanje počinje u tornju gdje možete promatrati ptice koje se gnijezde u prašumi prije nego kratkim letom otputujete u Bocas del Toro i zaliv Tranquilo na zapadnoj obali zemlje.

Afrika

Kenija

Foto: Pixabay

Elevate Destinations nudi privatna putovanja na sjeveru zemlje, a fokusiraju se na inicijative konzervacije samih zajednica i naglašavaju njihove napore da spase mnoge ugrožene vrste.

“Posjetioci imaju jedinstvenu priliku zaista vidjeti i shvatiti izazove koje predstavljaju krivolov, klimatske promjene i ekonomski pritisci za konzervatore,” kaže osnivačica Elevate Destinationsa, Dominique Callimanopulos. “Uz to što mogu vidjeti prekrasnu prirodu i divlje životinje, posjetioci imaju priliku odsjesti u mobilnom kampu pod zvijezdama, pješice pratiti nosoroge, posjetiti žene plemena Samburu koje upravljaju utočištem za slonove Reteti, kao i razgovarati s ratnicima Samburua o problemima s kojima se suočavaju dok pokušavaju zadržati svoj način života.”

Atlas, Maroko

Foto: Pixabay

“Još se sjećam posmatranja doline Ourika nad kojom se nadvijaju dramatične planine Atlas. Razmišljala sam koliko sam mirna na ovom mjestu, u ovoj dolini, u ovoj zemlji,” prisjeća se Daisy Cunningham, asistentkinja komunikacije i PR-a u kompaniji Uncharted. “Bila je to tišina prije oluje. Nešto poslije 11 navečer, regiju Atlas je pogodio potres jačine 6,8 stepeni, samo nekoliko kilometara od mjesta gdje smo spavali.” Dok su se potencijalni putnici pitali što da učine, rješenje se pojavilo samo od sebe u tek nekoliko dana, a prihvatili su ga i Marokanci: “Ne smijemo prestati putovati u ovu zemlju. Industrija putovanja važna je za ekonomiju, a prekidi putovanja samo će pogoršati problem.”

Uncharted je već bio lider u putovanjima u Maroko, a sada su osmislili novi itinerar “ljubavi i nade” koji uključuje FezEssaouiruMarakeš, udaljene luksuzne kampove u Sahari i – pogotovo – Kasbah Bab Ouriku u planinama Atlas.

Uronite u tradicije Tanzanije

Foto: Pixabay

Privatne safari kolibe Entare izgrađene su u prirodi, u različitim regijama Tanzanije. Ističe se kamp Kisima Ngeda usred šume, koji nudi još izolovaniju divljinu i pustolovine na istočnoj obali jezera Eyasi. Obje lokacije nalaze se u blizini teritorije na kojem živi grupa Hadza čiji je tradicionalni način života skupljanja i lova preživio do danas, uprkos svim izgledima. Vodič vas vodi u središte njihove teritorije gdje možete bolje shvatiti njihovu kulturu, i ići na ekspedicije gdje će vas Hadze upoznati sa svojim susjedima, grupacijom Datooga.

Zimbabve, bez Viktorijinih vodopada

Foto: Pixabay

“Većina ljudi u Zimbabveu vide samo Viktorijine vodopade, ali ovo veliko područje izuzetne bioraznolikosti poznato je po suživotu divljine i ljudi,” kaže Karin Jones, direktorica kompanije Anastasia’s Africa s 36 godina iskustva u safari industriji. Ona želi podržavati ljude koji su posvećeni upravo tom konceptu. Anastasia’s vas vodi u nacionalni park Gonarezhou, “dom slonova,” zbog čega je Jones sarađivala s južnoafričkim režiserom Jamesom Suterom i konzervatorom iz Zimbabvea Cliveom Stockilom. “Clive je sukob pretvorio u turizam pobrinuvši se da lokalne zajednice imaju direktne koristi od konzervacije divljine,” kaže Jones. “Stvorio je scenario koji donosi koristi svima, rehabilitovao je krda slonova koja su nekad bila ubijana zbog štete za usjeve, a finansira i lokalne projekte putem naknada za konzervaciju i cijena odsjedanja za turiste koji posjećuju životinje.”

Evropa

Kastelorizo, Grčka

Foto: Pixabay

“Mi u Uncharted Travelu vjerujemo da održiva putovanja nisu samo stvar smanjivanja ugljeničnog otiska, već i dobijanja iskustva nekog mjesta. To se postiže usporavanjem tempa, dužim ostankom, odsjedanjem na mjestima koja posjeduju lokalci i razgovorom s njima,” kaže osnivačica Uncharted Travela, Liz Boudreau. “Mi vas usmjeravamo prema manje očitim mjestima kako bismo umanjili posljedice masovnog turizma.”

Udaljeno grčko ostrvo Kastelorizo mjesto je bez automobila, s bogatom istrorijom, živahno obojenim zgradama i divnom prirodom.

Ruralna Umbrija, Italija

Foto: Pixabay

“Italijanski gradovi guše se pod pritiskom turista, ali sela nude sporiju, bogatu i da, autentičnu alternativu masovnom turizmu Italije,” kaže Elizabeth Heath koja planira putovanja. Sa svojim suprugom Paolom Marchettijem osnovala je Villaggio Tours putem kojeg nude višednevna putovanja za male grupe po njihovom majušnom selu u Umbriji. Gosti odsjedaju u gradiću starom osam stotina godina, večeraju i razgovaraju s žiteljima sela, beru sezonske proizvode, kuvaju lokalna jela i posjećuju okolna mjesta gdje mogu učiti kako izrađivati papir ili keramiku ili probati vina. “Villaggio na talijanskom znači ‘selo’,” kaže Heath, “i ta riječ odlično opisuje našu misiju: vratiti nešto našoj zajednici, stvoriti nove veze i pomoći ljudima da osjete onu stranu Italije koju možda nikada ne bi pronašli sami.”

Azija

Tajna dolina na sjeveru Vijetnama

Turizam na sjeveru Vijetnama nedavno se razvio, a destinacija kao što su Sapa i zaliv Ha Long osjećaju posljedice masovnog turizma. “Ipak, avantura, netaknuta prirodna ljepota i bogatstvo kulture još se može pronaći u udaljenoj dolini Mai Châu,” kaže vlasnica kompanije Outlier JourneysKirsten Gardner, referirajući se na zelenu planinsku regiju na granici s Laosom, nekih 3 i po sata automobilom od Hanoia. “Iako avanturistima ova destinacija nije strana, novost je Avana Retreat, održivo luksuzno imanje od samo 36 vila na 15 hektara zaštićene zemlje. Devedeset posto zaposlenih dolazi iz lokalnih zajednica, svi su Vijetnamci, a preduzetnicii iz tri lokalne manjine vodili su izgradnju vila, fokusirajući se na tradicionalne materijale, dizajn i tehnike. Takođe ulažemo trud da goste upoznamo s lokalnom kulturom na način koji koristi zajednicama, bilo to kroz radionice u hotelu ili ekskurzije u dolinu,” kaže ona i dodaje: “Nama je fokus turizam visoke vrijednosti i malog uticaja jer želimo očuvati kulturu.”

Ann Abel, viša saradnica Forbesa
Link: Where To Go In 2024: 11 New Ideas For Responsible Travel
(Prevela: Nataša Belančić)