Francuzi razgrabili subvencije za električne automobile namijenjene siromašnima

AKTUELNO Forbes Slovenija 17. feb 2024. 23:03
featured image

17. feb 2024. 23:03

Kako bi podstakla prelazak na električnu mobilnost, Francuska je u decembru uvela pristupačan lizing električnih vozila za siromašnija domaćinstva. Ali ove sedmice je zbog velike potražnje već obustavila konkurs.

Francuska je početkom godine uvela tzv. “socijalni lizing”. Šema je pojedincima s godišnjim prihodom do 15.400 eura nudila najam automobila uz mogućnost kupovine električnih gradskih automobila (za manje od 100 eura mjesečno) i kombija (150 eura). Drugi uslov bio je da primalac putuje na posao najmanje 15 kilometara udaljen od kuće.

Za najam vozila nije potreban početni ulog. On traje tri godine uz mogućnost jednokratnog produženja.

Ali u utorak, šest sedmica nakon početka konkursa, država je objavila da ga zatvara jer je potražnja bila tolika da su potrošili sav novac. Vlada je u ovogodišnjem budžetu predvidjela 1,5 milijardi eura, što je dovoljno za 20.000 zakupnina, ali je zbog velike zainteresovanosti povećala broj korisnika na 50.000 i obustavila konkurs.

Francuski automobili najtraženiji

Subvencije su se mogle dobiti samo za vozila s dovoljno niskim karbonskim otiskom, s tim da se nisu dijelile kupcima kineskih električnih automobila. U sklopu lizing šeme kupci su najčešće birali grupu Stellantis koja posjeduje marke Pežo (Peugeot), Citroën i Reno (Renault), prenosi LeFigaro.fr.

Već krajem ove godine konkurs bi trebalo da bude ponovljen.

Mjera je bila usmjerena na Francuze s niskim primanjima koji puno voze i ne kupuju nove automobile iz finansijskih razloga. Budući da trenutno ne postoji tržište za polovna električna vozila, e-mobilnost za njih nije opcija. Ponuda koja je uveliko snizila cijenu novog električnog automobila tako je bila žrtva vlastitog uspjeha.

Smanjene subvencije za bogatije

Zasebno, Francuska takođe nudi subvencije za kupovinu električnog automobila, ali one zavise od prihoda kupca. Subvencije za one s višim primanjima ove sedmice su smanjene za petinu, s pet na četiri hiljade. Razlog je što država ne želi premašiti ukupni budžet za ovu godinu. Subvencije za kupce slabijih primanja ostaju na sedam hiljada eura.

Nema subvencija, nema ni interesa

Međutim, vozači su upozorili francusku vladu da obezbijedi novi novac i spriječi njemački scenario. Njemačka je s novom godinom ukinula subvenciju koju tamo zovu ekološki bonus, a prodaja novih električnih automobila ove je godine jako pala. U januaru su električni automobili činili samo 10 posto kupovine novih automobila, dok je prošlogodišnji udio bio 18,4 posto, prenose francuski mediji.

Constantin Gall iz njemačkog ogranka konsultantske kompanije Ernst & Young rekao je početkom februara za Wall Street Journal da zbog izostanka subvencija očekuje dalji pad broja registracija novih električnih automobila, jer su cijene i dalje previsoke za prosječnog kupca.

Njemačka je dosta brzo povukla subvencije. Naime, sredinom novembra, na inicijativu opozicionih demohrišćana, Ustavni sud odlučio je i presudio da se 60 milijardi eura koje je Vlada 2021. godine izdvojila za upravljanje krizom povezanom s pandemijom, a potom nije potrošila, ne može koristiti za zeleni prelaz van državnog budžeta, gdjeih je 2022. preusmjerila vlada Olafa Šolca (Olaf Scholza).