Ford povlači gotovo dva miliona automobila zbog straha od otpadanja djelova u vožnji

AKTUELNO Forbes 25. jan 2024. 19:17
featured image

25. jan 2024. 19:17

Ford povlači gotovo dva miliona modela Explorer SUV proizvedenih između 2011. i 2019. godine zbog straha da bi kopča koja na mjestu drži oblogu vjetrobranskog stakla mogla otpasti u vožnji. Ovo je jedno od najvećih povlačenja vozila u SAD-u od početka godine.

U dokumentima podnesenim američkoj Kancelariji za bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) piše da bi kopča koja se nalazi na oko 1.889.110 vozila mogla olabaviti i izazvati odvajanje obloge vjetrobranskog stakla, “povećavajući opasnost na putu i rizik od nesreća.”

Zaključno s 12. januarom, u Fordu su znali za 568 onlajn pritužbi i preko 14.000 prijava putem garancija povezanih s otpadanjem ili nedostatkom djelova obloge, pokazuju dokumenti NHTSA-a.

Hronologija povlačenja objašnjena u dokumentima pokazuje kako NHTSA i Ford ovaj problem analiziraju najranije od 2018. godine, ali Ford je prethodno zaključio da “ne postoji nerazuman rizik za bezbjednost” zbog malene mase spornih djelova.

Prošle godine je NHTSA pokrenula preliminarnu istragu i sugerisala kako vjeruju da dio ipak predstavlja opasnost, zbog čega je Ford ponovo procijenio situaciju i pokrenuo povlačenje nakon jesenskih razgovora s NHTSA-om.

Nisu registrovane nesreće povezane s greškom, ali…

Iz Forda za Forbes kažu da ne znaju ni za jedan slučaj nesreća ili ozljeda povezanih sa greškom i kako kompanija očekuje da će tek 5 odsto povučenih vozila zahtijevati zamjenu obloga stakla.

U dokumentima Ford navodi da će vlasnici o svemu biti obaviješteni mejlom i dobiti uputstvo da svoje vozilo odvezu do zastupništva Ford ili Lincoln kako bi se sporni dio besplatno pregledao i promijenio.

Iz kompanije dodaju da bi korisnici mogli i sami primijetiti pukotine oko oslabljene obloge koja je pričvršćena pored prozora blizu vjetrobranskog stakla. Mogu primijetiti i zveket ili pretjeranu buku od vjetra na istim mjestima. Ford kaže da pozivaju sve korisnike da se jave svojim zastupništvima kada djelovi budu dostupni. “Tada će korisnici imati besplatan pristup popravcima i uslugama u tim zastupništvima,” rečeno je iz kompaniije.

Ford je prošle godine naredio više povlačenja vozila od ijednog drugog proizvođača, a samo je Honda povukla veći broj automobila, pokazuju podaci koje je prikupio USA Today. Ipak, kompanija kaže da su dobrovoljna povlačenja “jedan od načina na koje aktivno štitimo potrošače kako nikada ne bi imali problema,” piše u izjavi portalu Motor1. Kompanija je ranije ove godine naredila još jedno povlačenje, ovaj put gotovo 112.000 modela F-150.

Ove sedmice je i Kia naredila povlačenje preko 100.000 svojih vozila zbog strahova da bi obloga na krovu automobila mogla olabaviti ili otpasti tokom vožnje.

James Farrell, Forbes
Ford Recalls Nearly 2 Million Explorers Over Concerns Part Can Fly Off While Driving
(Prevela: Nataša Belančić)