EK uvela nove mjere Bukingu, procjenjuje prigovor na usluge mreže X

AKTUELNO Forbes Crna Gora 13. maj 2024. 22:35
featured image

13. maj 2024. 22:35

Evropska komisija uvela je danas holandskoj platformi za rezervaciju smeštaja Buking (Booking.com) nove, strože mjere za zaštitu konkurencije u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima (DMA).

EK je, s druge strane, odlučila da sada ne uvodi nove mjere platformama X i TikTok, ali je pokrenula istraživanje tržišta kako bi procijenila prigovor koji je podnijet u vezi sa uslugom društvene mreže X.

Mjere se od početka marta već primjenjuju na servise pet američkih tehnoloških giganata – Alfabet (Alphabet), Amazon, Epl (Apple), Meta, Majkrodoft (Microsoft) i na društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske grupe Bajtdens (ByteDance).

Prema novim propisima tim kompanijama se uvodi niz mjera ograničenja kako bi se spriječila nelojalna konkurencija.

„Buking je važan akter u evropskom turističkom ekosistemu, i mi ćemo se uvjeriti da će on u potpunosti poštovati svoje obaveze”, rekao je evropski komesar za digitalizaciju Tieri Breton (Thierry Breton), saopšteno je iz EK.

Bukingu je dat rok od šest mjeseci da uskladi poslovanje sa novim pravnim odredbama i da podnese detaljan izveštaj o usklađenosti. Međutim, neke od obaveza DMA počinju da se primjenjuju odmah, na primjer, obaveza da Komisiju obavijesti o bilo kojoj planiranoj koncentraciji u digitalnom sektoru.

Evropska komisija je objavila i da je otvorila istragu da sazna da li nove mjere treba takođe da se primijene na društvenu mrežu X, u vlasništvu Ilona Maska (Elona Muska). Kako je navedeno o tome će se izjasniti za pet mjeseci.

Zakon o elektronskom tržištu (DMA) treba da obezbijedi nadzor i ograničenje zloupotreba dominantnog položaja velikih tehnoloških kompanija na onlajn tržištima, da bolje zaštiti nastanak i rast startapa u Evropi i poboljša ponudu korisnicima.