EBRD blago smanjio prognoze za Crnu Goru: Ove godine rast od 3,5 odsto

AKTUELNO Forbes Crna Gora 15. maj 2024. 12:57
featured image

15. maj 2024. 12:57

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će crnogorska ekonomija ove godine porasti 3,5 odsto, smanjivši svoju projekciju iz septembra za 0,2 procentna poena.

„Nakon rasta iznad očekivanja u 2023. godini od 6 odsto, predviđa se da će ekonomska ekspanzija usporiti na 3,5 odsto u 2024. godini, što odražava višu osnovu i negativan uticaj suše na proizvodnju hidroenergije. Očekuje se da će rast biti podstaknut privatnom potrošnjom i investicijama sa rashodne strane, kao i uslugama i građevinarstvom sa proizvodne strane“, navodi EBRD u Regionalnim ekonomskim perspektivama.

U dijelu izvještaja za Crnu Goru navodi se da je maloprodaja zabilježila dvocifreni rast (u odnosu na isti period prethodne godine) u prva dva mjeseca 2024. godine, podstaknuta fiskalnom ekspanzijom i snažnim rastom plata, dok je industrijska proizvodnja pala, posebno u proizvodnji električne energije.

Inflacija je imala opadajući trend do februara 2024. godine, ali je ponovo porasla na 5,5 odsto u martu u odnosu na isti period prethodne godine, uglavnom zbog prestanka važenja ranijih antiinflacionih mjera, koje su uključivale smanjenje cijena oko 150 proizvoda, navodi EBRD.

Kada je u pitanju javni dug, EBRD podsjeća da je, kako bi se finansirale isplate dospjelih obaveza, u martu 2024. godine izdata nova međunarodna obveznica sa rokom dospjeća od sedam godina u iznosu od 750 miliona američkih dolara, po efektivnoj kamatnoj stopi od 7,25 odsto.

U izvještaju se navodi i da je u martu rejting agencija Standard and Poor’s (S&P) unaprijedio perspektivu kreditnog rejtinga sa stabilne na pozitivnu, dok je zadržao ocjenu B, „što odražava poboljšanje fiskalnog i platnobilansnog učinka zemlje u protekloj godini“.

„U 2025. godini očekuje se dalje usporavanje rasta na 2,9 odsto, s obzirom na to da će Termoelektrana Pljevlja, koja trenutno obezbjeđuje oko 40 odsto električne energije u zemlji, biti podvrgnuta dugotrajnom remontu, što će dovesti do smanjenja proizvodnje električne energije i povećanja uvoza energije“, piše u izvještaju.

EBRD u Regionalnim ekonomskim perspektivama predviđa usporavanje rasta na Zapadnom Balkanu na 2,5 odsto u 2023. sa 3,4 odsto u 2022. godini, jer, kako se navodi, konstantno visoka inflacija zadržava domaću tražnju i potiskuje potražnju u EU.