Država još prošle godine „češljala“ firme pod sankcijama SAD, jednoj je oduzela PIB

AKTUELNO Forbes Srbija 27. feb 2024. 13:07 > 27. feb 2024. 13:08
featured image

27. feb 2024. 13:07 > 27. feb 2024. 13:08

Nakon informacije da se na listi sankcionisanih kompanija u okviru 13. paketa sankcija Evropske unije našla i jedna iz Srbije – Conex – Forbes Srbija objavio je da je Poreska uprava 14. februara počela poresku kontrolu u ovom preduzeću.

Istog dana objavljeno je i da su se na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država našle još četiri kompanije iz Srbije – Kominvex, Soha Info, Goodforwarding i Research and Development Company TR Industries.

Prema istraživanju Forbes Srbija, sve četiri već su bile pod lupom Poreske uprave.

Provjere s različitim ishodima

Prva na „udaru“ našla se firma Research and Development Company TR Industries i to pre godinu dana. Službenici Poreske uprave u dva navrata su proveravali njeno poslovanje.

Najprije je 21. februara donijeta mjera kojom je APR-u naloženo da ne prihvata zahtjeve za statusne promjene u ovoj firmi nakon čega je počela poreska kontrola koja je završena desetak dana kasnije. Druga je uslijedila manje od mjesec kasnije – 15. marta – i ona je završena kroz nekoliko dana.

Kompanija Kominvex pod lupu je došla sljedeća, krajem jula. Poreska uprava je donijela mjeru 26. jula, a kontrola je prema dostupnim podacima zaključena 29. decembra. Posljedica po svemu sudeći nije bilo jer je ta firma i dalje aktivna. Pregled registra NBS pokazuje da je kompaniji blokiran račun u Banci Inteza dok su računi u API i Alta banci aktivni.

Par dana posle Kominveksa, poreska kontrola je započeta i u firmi Soha info. Za razliku od Kominveksa, a prema raspoloživim podacima, ta kontrola i dalje traje. Ono što se razlikuje jeste da je 12. decembra firmi Soha info bila izrečena zabrana raspolaganja novčanim sredstvima.

Znatno lošije od njih prošla je firma Goodforwarding. Kontrola u ovoj firmi otvorena je tek 22. januara ove godine, a rezultirala je oduzimanjem PIB-a. Dan kasnije, Narodna banka Srbije izrekla je mjeru zabrane raspolaganja novčanim sredstvima.

Goodforwarding se u APR-u i dalje vodi kao aktivno privredno društvo dok u registru Narodne banke stoji da je „blokiran zbog prinudne naplate“.

(Ne) postoji veza

Uvid u dostupne baze podataka zasad ne pokazuje direktnu vezu između ove četiri firme. Jedina dodirna tačka postoji između Goodforwarding-a i Research and Development Company TR Industries.

U jednom trenutku ove dvije firme dijelile su sjedište – tržni centar u Bloku 45 na adresi Jurija Gagarina 231. Iako tamo postoji veliki broj lokala, ove dvije firme bile su registrovane u istom – 329 (Goodforwarding je i dalje na toj adresi dok je Research u međuvremenu promijenio sjedište).

Lokal se vodi na Marka Purića, koji je vlasnik ili suvlasnik četiri firme i jedne preduzetničke radnje, registrovane za knjigovodstvene usluge i kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge.

Inače, ovaj tržni centar vjerovatno će ući u istoriji po broju registrovanih privrednih društava i preduzetnika. Iako na broju 231 nema ni blizu toliko lokala, zahvaljujući knjigovodstvenim agencijama, ovu adresu kao sjedište imalo je ili ima više od 1.400 privrednih subjekata. Blizu 500 je dosad ugašeno ili privremeno neaktivno, ali ostali su u biznisu. Vjerovatno većinu ikada registrovanih subjekata na adresi Jurija Gagarina 231 čine ruski državljani.

Kratka istorija

Kao što pokazuju podaci APR-a, Kominvex je osnovan 2005. a njegova djelatnost je trgovina na veliko elektronskim i telekomunikacionim djelovima i opremom. Kao što su mediji pisali, a što pokazuju i podaci zvaničnog registra, vlasnik firme je Marko Svorcan.

Goodforwarding je firma novijeg datuma. Osnovana je u junu 2022. i zvanična djelatnost joj je trgovina na veliko voćem i povrćem. U vlasništvu je ruskog državljanina Alekseja Moskovina.

Research and Development Company TR Industries je nešto mlađa firma. Osnovana je u aprilu 2022. i registrovana djelatnost je nespecijalizovana trgovina na veliko. Firma je sada u vlasništvu Nikole Obradovića, a prije njega, do sredine prošle godine, vlasnik je bio Dejan Đorđević.

Soha Info iz Novih Banovaca, u vlasništvu je Dragana Dragaša. Takođe je osnovana u junu 2022. a njena djelatnost je računarsko programiranje.

Više detalja o razlozima njihovog stavljanja na listu sankcija SAD možete da pročitate u posebnoj vijesti.

Firma pod britanskim sankcijama

Kako je izvijestio Radio Slobodna Evropa, jedina srpska firma koja se našla na listi britanskih sankcija objavljenoj 6. decembra bila je Avio Chem.

Kada je reč o nadzoru nad ovom kompanijom, nema podataka da je Poreska uprava sprovodila poresku kontrolu. Jedini podatak je da je u junu 2017. firmi bila izrečena zabrana raspolaganja novčanim sredstvima.

Ova firma je u vlasništvu Slovenca Aleša Lucija. Osnovana je krajem 2014. a djelatnost joj je popravka i održavanje letjelica i svemirskih letjelica. Sjedište joj je na aerodromu u Beogradu.

Aleš Luci ima još biznisa u Srbiji. Drugi je firma Avio Network iz Inđije osnovana 2007. I njena djelatnost je popravka i održavanje letjelica, ali je prethodna bila izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, a prije toga računarsko programiranje. Takođe, i sama firma je nosila naziv Društvo za kompjuterske aktivnosti, trgovinu, turizam, proizvodnju i usluge Digital sign up group.

Takođe, na svoje ime ima i preduzetničku radnju za konsultantske aktivnosti u Inđiji, osnovanu 2018.

Ivan Radak, Petrica Đaković, Forbes Srbija