Dogovoreno u Londonu: Ujedinjeno Kraljevstvo će uložiti 4 milijarde funti u Zapadni Balkan

AKTUELNO Forbes BIH 26. feb 2024. 17:32
featured image

26. feb 2024. 17:32

Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje novi vid podrške od četiri milijarde funti kako bi povećali britanski izvoz i investicije na Zapadnom Balkanu. Uz ovo dolazi i 10 miliona funti za ubrzanje zelene tranzicije regiona. Kombinovana podrška znači jačanje prosperiteta i više radnih mjesta kako u regionu tako i u UK.

Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji se održava danas (ponedjeljak, 26. februar) u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.Britanski ministar bezbjednosti Tom Tugendhat je na samitu – na kojem učestvuju premijeri Crne Gore, Kosova i Srbije te poslovni lideri iz UK, istakao potencijalne poslovne prilike u regionu. Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini i raste.

Foto: Reuters/Toby Melville

S obzirom na to da region teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 miliona funti kako bi ubrzali tranziciju sa uglja i razvili vjetroenergiju te time podržali mnoge zemlje ovog regiona da okončaju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milion funti obezbijeđenih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke.

Vlada UK će takođe izdvojiti do 4 milijarde funti da poveća britanski izvoz prema regionu putem UK Export Finance, britanske Kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama za sigurnu trgovinu u inostranstvu. Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, takođe, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke. Ovo obuhvata finansiranje implementacije dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korišćenja uglja, sa osvrtom na reverzibilne, biomasu i solarne izvore te procjene uticaja na tržište rada.

Usljed rasta tenzija širom regiona, UK će, takođe, povećati programska sredstva za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi podržalo prosperitet i sigurnost regiona – od podrške otporu prema malignim aktivnostima, uplitanjima i cyber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i ozbiljnog organizovanog kriminala, izjavili su to učesnici samita.

Današnji samit i najave dodatnog finansiranja pokazatelji su kontinuirane britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i povezanim prilikama za povećanje prosperiteta i radnih mjesta u UK i u regionu”, rekao je ministar bezbjednosti Tom Tugendhat

Današnjim jačanjem investiranja, UK će povećati izvore prihoda ljudi širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumčarenja ljudi.

Cilj Samita je istaći potencijalne investicione i poslovne prilike u regionu Zapadnog Balkana i promovisati regionalne i prekogranične projekte. Inauguralni Samit za Zapadni Balkan održan je prije deset godina u EBRD-u, u februaru 2014. godine i, prvi put, okupio sve premijere regiona.

Ika Ferer Gotić, Forbes BiH