Crna Gora emitovala obveznice, novo zaduženje 687 miliona eura

featured image

6. mar 2024. 20:02

Crna Gora se danas zadužila 687 miliona eura (750 miliona dolara) realizacijom emisije sedmogodišnjih obveznica na Londonskoj berzi, sa kamatnom stopom od 5,8 odsto.

Obveznice su emitovane u dolarima uz unaprijed plaćeni hedžing (zaštita od valutnog rizika).

Ministar finansija Novica Vuković rekao je da je emisiju je podržalo preko 200 globalnih investitora koji su iskazali dugoročno povjerenje u Crnu Goru.

„Obim potraživanja je dostigao nivo od 4,7 milijardi što predstavlja preko 6 puta više potražnje od neophodnog iznosa“, naveo je on u obraćanju javnosti.

On je kazao i da Crna Gora već ima tri izdanja državnih obveznica u eurima, a da je prvi put sprovela emisiju obveznica u američkim dolarima i istovremeno se zaštitila od valutnog rizika.

„Ministarstvo finansija je pažljivo, odgovorno upravljajući javnim dugom, razmatralo opcije za ovogodišnju emisiju obveznica na međunarodnom tržištu, sagledavajući mogućnosti emisije u eurima ili američkim dolarima. Cilj Ministarstva finansija je bio da obezbijedi nedostajuća sredstva po što povoljnijim uslovima, vodeći računa o ročnosti i visini kamatne stope. Na osnovu kontinuirane analize tržišta, sprovedenoj u saradnji sa renomiranim međunarodnim finansijskim instituacijama, utvrđeno je da je trenutna situacija na tržištu bila povoljna u pogledu likvidnosti i da je postojala velika zainteresovanost investitora za ulaganje u dolarske obveznice“, rekao je Vuković.

Premijer Milojko Spajić najavio je da će se tako obezbijeđen novac koristiti isključivo za vraćanje starih kredita, kao i infrastrukturne projekte za razvoj države.

„Ako znamo da je američka obveznica na istu ročnost 4,2 odsto, ili da je bezrizični EURIBOR na četiri odsto, razumijemo koliko su povoljni uslovi“, napisao je Spajić na društvenoj mreži X.

Foto: Vlada Crne Gore

Iz njegove partije, Pokret Evropa sad (PES) saopštili su da je emitovanje obveznica posljedica neophodnosti da se obezbijede sredstva za vraćanje prispjelih dugova iz perioda prije 2020. godine.

„Podsjećamo da je nakon pada bivšeg režima, nova vlast i 42. Vlada naslijedila finansije na ivici bankrota, sa dugom od preko četiri milijarde eura i 103 procenta BDP-a, odnosno ostavljenih svega 50 miliona eura u trezoru. Nakon neophodnog zaduženja od 750 miliona eura i sprovođenja programa Evropa Sad 1, a nakon pada 42. Vlade, u budžetu je ostalo oko 450 miliona eura, vraćeno 438 miliona starih dugova, a javni dug smanjen sa 103 na oko 68 procenata BDP-a“, naveli su.

Tvrde da nije utrošen jedan euro za potrošnju, a u međuvremenu je ostalo oko 900 miliona eura, od čega je dio potrošen za isplatu starih dugova, a drugi dio ostavljen u depozitu narednoj Vladi.

„Prethodna 43. Vlada izglasana voljom sadašnje opozicije, koja je naslijedila jako povoljno stanje, u julu prethodne godine usvojila je dokument, po kome se predviđa zaduženje do 2026. godine za više od dvije milijarde eura. Samo za tekuću godinu pristiže preko pola milijarde eura starih dugova, što kolege iz sadašnje opozicije vrlo dobro znaju“, poručili su iz PES-a odgovarajući na kritike opozicionih partija da se radi o najskupljem zaduženju Crne Gore kroz obveznice.

Dodaju da je kamatna stopa na iznos od 687 miliona eura značajnoi povoljnija od kamatne stope preko 10 procenata koliko je iznosila ona na zaduženje prethodne Vlade od 100 miliona eura, iako je 43. Vlada u depozitu zatekla 450 miliona eura.

„Dodatno, hedžing aranžmanom obezbijeđena je zaštita od valutnog rizika i izvjesno će povoljno uticati na kamatnu stopu“, kazali su.

Dodaju da crnogorski BDP ima jaku tendenciju rasta, čime će javni dug Crne Gore u narednom periodu biti pod punom kontrolom, a javne finansije stabilne zahvaljujući odgovornom upravljanju.