Cijene novih stanova porasle 24 odsto

featured image

22. nov 2023. 16:27

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u trećem kvartalu ove godine iznosila je, prema preliminarnim podacima Monstata, 1.643 eura, što je rast od 24 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U odnosu na drugi kvartal ove godine, cijena kvadrata porasla je skoro deset odsto.

Najskuplji kvadratni metar stana u novogradnji u trećem kvartalu bio je u Podgorici, 1.700 eura. Kvadrat u primorskom regionu koštao je 1.584 eura, u središnjem 662 eura, a u sjevernom 1.288 eura.

Iz Monstata ukazuju da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji privredna društva u trećem kvartalu 2023. godine iznosila je 1.647 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 589 eura.

U obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor.

„Istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora“, kazali su iz Monstata.