Bitka za vrh praznične liste: Brenda Li nadmašila Maraju Keri

AKTUELNO Forbes 5. dec 2023. 11:01
featured image

5. dec 2023. 11:01

Brenda Li (Brenda Lee) je napokon zauzela vrh Bilbord Hot 100 liste ove nedjelje s prazničnim klasikom „Rockin’ Around The Christmas Tree“, rušeći mnogo rekorda za pjesmu iz 1958. i ujedno je sa čela skinula dugogodišnju liderku praznične sezone, Maraju Keri (Mariah Carey) i njenu „All I Want for Christmas Is You“, u žestokoj borbi.

„Rockin’ Around The Christmas Tree“ postaje prva praznična pjesma koja je dosegla broj jedan na Hot 100 iznad Maraje Keri, koja je dominirala na Hot 100 tokom svake praznične sezone, počevši od 2019. godine, ukupno 12 nedjelja na vrhu liste.

Brenda Li je osvojila bitku s 34,9 milijuna pregleda (što je takođe donijelo i plasman na vrh Bilbordove liste strimovanih pjesama) i 20,9 miliona emitovanja na radiju.

Njena pjesma takođe nosi titulu najstarije pjesme koja je dosegla broj jedan, prema izjvještaju Bilborda: „Rockin’ Around The Christmas Tree“ dostigla je vrh ljestvice 65 godina nakon izlaska, rušeći rekord koji je Keri držala od 2019. godine, kada je „All I Want for Christmas Is You“ postala broj jedan, 25 godina nakon izlaska.

Sa 78 godina, Li je i najstarija osoba koja je ikada bila na vrhu Hot 100, izvjestio je Bilbord, a da je pjesma bila na vrhu liste odmah po izlasku, Li bi bila najmlađa umjetnica koja je vladala na Hot 100, s 13 godina.

Li je posljednji put bila na vrhu Hot 100 1960. s „I Want To Be Wanted“, čime je napravila razmak od 63 godine između svojih brojeva jedan, što je najduži razmak u istoriji liste, izvjestio je Bilbord.

„Rockin’ Around The Christmas Tree“ je tek treća praznična pjesma koja je dostigla broj jedan na Hot 100, nakon „All I Want For Christmas“ i „The Chipmunk Song“ od The Chipmunks s Dejvidom Sevilom.

Bilbordova lista uključuje ukupno šest prazničnih pjesama: nakon Li, Keri se nalazi na drugom mjestu s „All I Want for Christmas Is You“ – Keri je zaostajala za Li u strimingu, skupivši 32,4 miliona svojim prazničnim klasikom, ali je nadmašila Li na radiju, s 21,5 miliona emitovanja, izvjestio je Bilbord.

Keri je takođe nadmašila Li u prodaji, sa 4.000 preuzimanja „All I Want for Christmas Is You“ u odnosu na 3.000 preuzimanja pjesme Li. Takođe u top 10 su „Jingle Bell Rock“ Bobija Helmsa na četvrtom mjestu, „Last Christmas“ Whama! na petom mjestu, „A Holly Jolly Christmas“ Burla Ajvsa na šestom mjestu i „It’s the Most Wonderful Time of the Year“ Endija Vilijamsa na 10. mjestu.

Božićni hit Keri zauzima prvo mjesto na ovonedjeljnoj Bilboard Global 200, svjetskom rangiranju singlova na osnovu striminga i prodaje iz više od 200 zemalja. Li, međutim, zauzima četvrto mjesto. „Last Christmas“ Whama! druga je najveća božićna pjesma na ovonedjeljnom Global 200.

Borba između Li i Keri za prvo mjesto privukla je pažnju društvenih mreža – i samih umjetnika, oboje su pojačali promotivne napore. Li je u novembru objavila muzički video za „Rockin’ Around The Christmas Tree“ kako bi obilježila 65. godišnjicu, pridružila se TikToku kako bi promovisala svoj praznični hit i prisjetila se njegove dugogodišnje istorije.

U jednom TikTok videu, Li se obratila svojim „Brendanatorima“, govoreći im: „Baka je tu“. Keri je započela božićnu sezonu 1. novembra videom u kojem se odmrzava, koji je dobio 650.000 lajkova na X. Takođe je krenula na božićnu turneju i raspravljala o svojoj dominaciji praznične sezone na naslovnici časopisa Pipl (People). Obožavaoci Keri su revno organizovali striming zabave na društvenim mrežama kako bi joj pomogli u borbi na listi, dok se X račun pod nazivom „Brenda Lee Charts“ pojavio ove godine kako bi promovisao pjesmu Li i pratio njeno kretanje na listi.

Hoće li Keri i Li opet ratovati za prvo mjesto sljedeće nedjelje? Bilboard je ranije izvjestio da bi se njih dvije mogle boriti u čvrstoj bici cijele božićne sezone.

Konor Marej, novinar Forbes