Aerodrom Podgorica sedmi u regionu po prometu putnika

featured image

22. jan 2024. 16:16

Aerodrom Podgorica u prošloj godini je opslužio je više od 1,6 miliona putnika, 28 odsto više nego 2022.

Time je podgorički aerodrom zauzeo sedmo mjesto na listi od 22 aerodroma iz država bivše Jugoslavije, pokazuju podaci koje je objavio portal Ex-Yu Aviation News.

Komercijalni aerodromi u bivšoj Jugoslaviji opslužili su ukupno više od 32,5 miliona putnika u 2023, što je oko pet milion putnika više u odnosu na prethodnu godinu.

Nešto više od polovine ukupnog broja aerodroma uspjelo je da zabilježi najprometniju godinu u istoriji, dok se mnogi od njih još nijesu vratili na nivoe prije kovida.

Primjetno je da su dva aerodroma prošla gore nego 2022. godine – riječki i sarajevski, iako je ovaj drugi poboljšao rezultat u odnosu na 2019. godinu.

Tivat je tokom 2023. prestigao Ljubljanu kao aerodrom koji se najsporije oporavlja u regiji, izgubivši više od pola miliona putnika u odnosu na 2019.

Pad se prvenstveno pripisuje ratu u Ukrajini, jer su većinu putnika činili ruski putnici, a takođe značajan broj putnika iz Ukrajine i Bjelorusije.

U 2023. Skoplje je prvi put prestiglo tradicionalno prometniji Dubrovnik, dok je Podgorica nadmašila Sarajevo, koje se prošle godine bolje kotiralo od crnogorske vazdušne luke.

Ljubljana je pretekla Zadar, koji je bio bolji u 2022. Banjaluka i Niš nadmašili su Pulu, koja je do prošle godine bila tradicionalno prometnija.