Spor oko Bilećkog jezera da rješava zajednička grupa Crne Gore i BiH

featured image

21. mar 2024. 22:04

Najbolje rješenje za spor oko Bilećkog jezera jeste da se formira zajednička grupa između Crne Gore i Bosne i Hercegovine i utvrdi šta je mjera kompromisa, koja bi bila zadovoljavajuća i za jednu i za drugu stranu, rekao je ministar energetike i rudadarstva Saša Mujović.

On je na konferenciji za novinare kazao da u slučaju Bilećkog jezera postoje dvije studije, po kojima 24 odsto teritorije na kojoj je jezera pripada Crnoj Gori, uz 40 odsto vodenog sliva Bilećkog jezera. Naveo je da prema svim međunarodnim deklaracijama, Crnoj Gori pripada određena odšteta, odnosno nadoknada, ali da je sada pitanje koliko tačno i ko to može da procijeni.

„Možemo ići na međunarodnu arbitražu, ali je ona skupa, dugotrajna i to je proces koji neće brzo dati rezultate“, istakao je Mujović.

Foto: Vlada

 Kazao je da i Republika Srpska ima određene zahtjeve.

„Oni tvrde da hidroelektrana Piva ugrožava dio njihove teritorije i izaziva poplave, tako da tvrde da mogu pokrenuti arbitražu“, naveo je Mujović.

SDP predao poslanicima Rezoluciju o Bilećkom jezeru

Socijaldemokratska partija (SDP) predala je danas poslanicima rezoluciju kojom se zahtijeva pravična raspodjela proizvodnje hidroenergetskog sistema HE “Trebišnjica” nastalog stvaranjem Bilećkog jezera na teritoriji Crne Gore.

“Skupština Crne Gore poziva sve države koje imaju interesa u hidrosistemu nastalom na osnovu voda Bilećkog jezera da, u duhu obostrano dobrih namjera, zajednički pristupimo valorizaciji hidroenergetskog potencijala navedenog jezera”, navodi se u Rezoluciji koju su poslanicima predali predsjednik Glavnog odbora SDP-a Mirko Stanić i zamjenik predsjednika SDP-a Petar Odžić.

Stanić je podsjetio da Crna Gora ne koristi niti jedno pravo na osnovu izgradnje četiri hidroelektrane i nesporna je činjenica da je formiranjem akumulacije Bilećko jezero potopljeno 5,08 kvadratnih kilometara teritorije Crne Gore, kao i da od ukupnog sliva jezera sa crnogorske teritorije dolazi između 37 i 42 odsto.

„Takođe, naša zemlja kao pribrežna (granična) država nikada nije dala pisanu saglasnost za potapanje svoje teritorije vodama hidroakumulacionog objekta Bilećko jezero, a država Crna Gora kao titular pripadajućeg dijela vode hidroakumulacije nije već 58 godina kod nizvodnih elektrana ostvarila svoja pripadajuća prava“, naveo je Stanić u saopštenju.

Kako se radi o milijardama proizvedenih kilovata, jasno je, kako je dodao, da je Crna Gora oštećena za stotine miliona eura.

Stanić je naveo da elektroenergetska kompanija iz Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, ne isplaćuje ni nadoknadu Opštini Nikšić za potopljeno zemljište, iako je ona isplaćivana do 1992. godine, a sada se isplaćuje opštinama Bileća i Trebinje.