Delta holding zainteresovan za dio hrvatske Fortenove

featured image

31. jan 2024. 14:02

Delta holding Miroslava Miškovića načelno je zainteresovan za ulaganja u hrvatsku poljoprivredu i turizam, a kako prenose tamošnji mediji, na moguću prodaju djelova hrvatske kompanije Fortenove gledaju kao na zanimljivu priliku. U Delti kažu da je riječ o najboljim poljoprivrednim firmama koje postoje u Hrvatskoj, ali da će se odluka donositi kada budu poznati svi uslovi prodaje.

Nakon što je Fortenova grupa u utorak, 30. januara, objavila da je počela “proces ispitivanja interesa za potencijalnu prodaju svog poslovnog područja poljoprivreda”, te da su informativne materijale o tome poslali na adrese više zainteresovanih kupaca, postavlja se pitanje koje se kompanije konkretno nude.  

Prema onome kako je poljoprivredni biznis predstavljen na internet stranicama Fortenove, u to bi spadale samo četiri kompanije: Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka, ali u službenom saopštenju su, vjerovatno namjerno, izostavili preciznu informaciju o tome što podrazumijevaju pod “poslovno područje poljoprivreda“. O opsegu moguće prodaje, naime, razgovaraće se kad se vidi kakav je interes, kako nezvanično saznajemo. Što se pak tog interesa tiče, dosad ga je javno iskazala Podravka, a u utorak i srpski Delta Holding.

Poslovni rezultati poljoprivrednih kompanija

Četiri kompanije koje Fortenova svrstava u poslovno područje poljoprivrede su Belje, Vupik, PIK Vinkovci i Vinka i u 2022. godini imale su ukupni prihod od 345 miliona eura. Prema izvještaju Fortenove za prvih šest mjeseci prošle godine, poljoprivredni biznis je imao 155 miliona eura prihoda, što je bio rast od 7 odsto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, ali operativna dobit mu je pala 27 odsto.

Pomenute četiri kompanije su u 2022. godini imale ukupni prihod od 345 miliona eura, prema podacima s Finina servisa InfoBiz, pri čemu su Belje, Vupik i PIK Vinkovci poslovali s dobiti, a Vinka s gubitkom.

Belje kao najveći kolač

Od četiri kompanije koje spadaju u poljoprivredni biznis, Belje je svakako najvrijednije (prihod u 2022. godini bio je 235,74 miliona eura i dobit 14,93 miliona eura). Belje ukupno ima 20-ak farmi, proizvodi kulen, vino, mliječne proizvode (ABC sir, Kraljica Kravica), a oranice koje obrađuju su na 20.000 hektara.

Drugi po realizovanim prihodima u 2022. godini bila je vukovarska kompanija Vupik u sklopu koje je i pretovarna luka na Dunavu namijenjena za pretovar žitarica i uljarica kapaciteta 200t/h. Prihod Vupika je bio 52,45 miliona eura, a dobit 2,69 miliona eura.  Vupik obrađuje oko 7.200 hektara poljoprivrednog zemljišta u ratarskoj proizvodnji, a ima i povrtarsku proizvodnju na površinama oko akumulacije Grabovo, a prema službenim informacijama, proizvodnja se odvija na 545 hektara koji se navodnjavaju. Vupik ima i dve farme za tov junadi, dvije mlečne farme, kao i jednu farmu za uzgoj rasplodnog podmlatka.

Foto: Belje

Velika skladišta PIK-a Vinkovci

PIK Vinkovci imaju povrtarsku proizvodnju na oko 500 hektara, kao i velike skladišne kapacitete (u Polači, Kaštelama i Lipovcu), a bave se takođe otkupom voća i povrća. U ratarstvu obrađuju 4.400 hektara (pšenica, ječam, suncokret, soja, šećerna repa, kukuruz), a imaju i silose u svom industrijskom krugu te pogon za doradu i pakovanje sjemenske robe. U sklopu PIK Vinkovci je nekoliko farmi: za  svinjogojstvo na tri lokacije (farma Andrijaševci 1 i 2 te Čeretinci), a takođe i govedarsku proizvodnju na farmi Zvirinac. U  2022. godini prihod je bio 48,72 miliona eura, a dobit 2,57 miliona eura.  

Na kraju, tu je i Vinka koja je u 2022. godini imala prihod od 8,51 miliona eura, a poslovala je s gubitkom od 2,84 miliona eura. Ima voćnjak Borinci na 900 hektara i fabriku za preradu povrća i voća u smrznute proizvode, kao i skladišta. Kako se navodi na stranicama Fortenove, kompanija organizuje proizvodnju kao i skladištenje voća i povrća za preradu te pakovanje zamrznutih proizvoda za industrijske kupce, HORECA kanal i maloprodaju.  

Ukupno pod koncesijom 33.000 hektara

Kako su poručili iz Fortenove, neobvezujuće ponude mogućih kupaca očekuju se krajem prvog tromjesječja, a onda će biti donijeta odluka o nastavku procesa potencijalne prodaje. Prihodi od prodaje bi se upotrijebili, kažu, za “dalje smanjivanje zaduženosti Fortenova grupe odnosno za strateške investicije u druga područja osnovne djelatnosti maloprodaje i proizvodnji hrane“.

Podsjetimo da su značajne količine zemljišta koje Fortenovine kompanije obrađuju zapravo pod koncesijama. Kako se pisalo 2019. godine, Agrokor, odnosno Fortenova, koriste 32,8 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže sa 19.000 hektara. Slijedili su ga Vupik sa 6.500 hektara i PIK Vinkovci sa 4.500 hektara, kako su tada objavili mediji.

Gordana Grgas, Forbes Hrvatska

Tekst prilagodila redakcija Forbes Srbija