Todorić tuži Fortenovu TopCo, ruske banke i tzv. Borg grupu

BIZNIS Forbes Hrvatska 22. okt 2024. 14:16
featured image

22. okt 2024. 14:16

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora čiji je nasljednik Fortenova grupa, ponovo se oglasio saopštenjem uz koje je medijima poslao i tužbu pred sudom u Nizozemskoj protiv više pravnih i fizičkih lica.

Iz tužbe i saopštenja proizlazi da Todorić, odnosno njegove nizozemske “Adria kompanije” koje su bile vlasnice Agrokora, tuže nizozemsku Fortenova Group TopCo, ruske banke Sberbank i VTB, ali i članove tzv. Borg grupe Antu RamljakaTončija KorunićaBorisa Šavorića, Branimira BriceljaZorana Besaka i Tomislava Matića. Radi se o osobama, menadžerima, pravnicima ili finansijskim stručnjacima koji su učestvovali u kreiranju lex Agrokora, zakona na osnovu kojeg je Agrokor preuzela prinudna uprava koju je u prvoj fazi vodio prinudni upravnik Ante Ramljak.

Tuži ih “zbog zajedničkog nezakonitog djelovanja i učešća u nanošenju velike štete Adria kompanijama”. Fortenova TopCo, je također među tuženima “kao nezakoniti sticatelj imovine koja je predmet štete.”

Fortenova TopCo, nakon promjene vlasničke strukture, više nije vlasnik hrvatske kompanije Fortenova.

Todorićeve kompanije zastupa nizozemski odvjetnički tim iz ureda De Brauw Blackstone, a zahtjev za nadoknadu štete iznosi 2,8 milijardi EUR bez kamata. 

“Svi tuženici zaprimili su tužbe”

“Kolika je šteta, obrazložila je jedna od vodećih svjetskih kompanija koja se bavi procjenom šteta. Prema informacijama kojima Adria tvrtke raspolažu, svi tuženici u Republici Hrvatskoj zaprimili su tužbe”, navodi se u priopćenju.

Također poručuju da če Adria kompanije “nastaviti štititi svoja prava i inicirati druge civilne, kao i kaznene postupke u relevantnim jurisdikcijama”.

“U februaru 2025. godine očekujem da se svi tuženi pojave na sudu u skladu s pozivom. Ovo će biti prilika da javno, u nezavisnom procesu, uz mogućnost ispitivanja svih učesnika, javnost sazna za razmjere protivpravnosti koju su Borg grupa, Fortenova i ruske banke u zajedničkom djelovanju s ključnim političkim predstavnicima Hrvatske u tom periodu, počinili. Naše procjene vrijednosti štetnih radnji iznose gotovo 3 milijarde eura, i spremni smo ići do kraja svijeta ako treba kako bismo naplatili sva svoja potraživanja. Dakle, oni koji su pomagali Plenkovićevoj Vladi ili učestvovali u štetnim radnjama u otimanju privatne imovine, neće moći proći nekažnjeno. Ovo obuhvata i one, poput Fortenove, koji su tu imovinu sticali”, rekao je Todorić.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska