Tejlor, Opra, Altmen, Švarceneger: Milijarderi koji su previše siromašni da bi ušli na listu Forbes 400

LISTE Forbes 4. okt 2024. 07:00
featured image

4. okt 2024. 07:00

Nema mnogo stvari koje milijardu dolara ne može da vam obezbijedi, ali mjesto na Forbes listi 400 najbogatijih Amerikanaca je jedna od njih. Čak ni tri milijarde nisu dovoljne. Ove godine, 400 najbogatijih ljudi u SAD imaju bogatstvo od najmanje 3,3 milijarde dolara. To je novi rekord i 400 miliona više nego prošle godine.

Ta visoka ljestvica znači da mnogi najpoznatijih američki milijarderi jednostavno nisu dovoljno bogati da bi prošli. Zapravo, prvi put ikada, ima više američkih milijardera koji nisu na listi nego onih koji su na njoj – 415.

Ovi „previše siromašni“ milijarderi uključuju poznate ličnosti poput Opre Vinfri (Oprah Winfrey) (procijenjeno bogatstvo: tri milijarde dolara), Kim Kardašijan (Kim Kardashian) (1,7 milijardi), Tejlor Svift (Taylor Swift) (1,3 milijarde), Medžik Džonson (Magic Johnson) (1,2 milijarde) i Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger) (1 milijarda).

Nisu dovoljno bogati

Na desetine istaknutih lidera u tehnologiji i finansijama takođe nisu dovoljno bogati, uključujući nasljednika virtualne realnosti Palmera Lakija (Palmer Luckey) (2,4 milijarde), suosnivača Scale AI Aleksandra Vanga (Alexandr Wang) (2 milijarde), osnivača Bilt Rewards-a Ankura Džejna (Ankur Jain) (1,2 milijarde) i izvršnog direktora OpenAI Sema Altmena (Sam Altman) (1 milijarda).

Naravno, uvijek postoji sljedeća godina. Samo pitajte Džajšri Ulal (Jayshree Ullal), predsjednicu i izvršnu direktorku Arista Networks, koja je bila 100 miliona dolara ispod crte 2023. godine, ali je u proteklih 12 mjeseci, zahvaljujući rastućim cijenama akcija Ariste, prvi put dospjela na Forbes listu 400, sa procijenjenim bogatstvom od 4,4 milijarde dolara.

A Altmen bi takođe uskoro mogao da se nađe među 400 najbogatijih Amerikanaca. Prema brojnim izvještajima, OpenAI trenutno razmatra restrukturiranje iz neprofitne u profitnu kompaniju, što bi Altmenu prvi put donijelo akcije u kompaniji. Bloomberg je izvijestio da bi mogao da dobije 7% udjela u novoj kompaniji. Altmen je to negirao prošle nedjelje, rekavši zaposlenima u OpenAI da nema planova da dobije „ogroman vlasnički udio“ u firmi.

Slijede najistaknutiji američki milijarderi koji još nisu dovoljno bogati da bi dospjeli na Forbes listu 400 – bar za sada. Neto vrijednosti su procijenjene 1. septembra 2024:

Sem Altmen (Sam Altman)

Neto bogatstvo: 1 milijarda dolara | Godine: 39 | Izvor bogatstva: Investicije
Foto: Reuters/Denis Balibouse

Iako bi se to uskoro moglo promijeniti, izvršni direktor OpenAI trenutno nema vlasnički udio u gigantu vještačke inteligencije koji vodi. Umjesto toga, svoje bogatstvo je stekao pametnim ulaganjima u startapove kao što su Stripe, Reddit i Helion, kompaniju koja istražuje kako da izgradi prvu fuzionu elektranu u svijetu. OpenAI je saopštio investitorima da uskoro očekuje zaključenje nove runde finansiranja, koja bi, prema izvještajima, mogla da procijeni vrijednost firme na čak 150 milijardi dolara.

Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger)

Neto bogatstvo: 1 milijarda dolara | Godine: 77 | Izvor bogatstva: Filmovi, investicije
Foto: Reuters/Liesa Johannssen

Akcioni heroj je prvi put dospio na Forbes listu milijardera ranije ove godine nakon što smo otkrili kako je 500 miliona dolara zarađenih u Holivudu preobrazio u raznovrsnu investicionu imperiju. Njegova najvrijednija imovina: manjinski udio u jednom od najvećih investicionih fondova u svijetu, Dimensional Fund Advisors.

Džeri Sajnfeld (Jerry Seinfeld)

Neto bogatstvo: 1,1 milijarda dolara | Godine: 70 | Izvor bogatstva: Komedija
Foto: Reuters/David Swanson

Sajnfeld je najbogatiji komičar u Americi zahvaljujući profitima od emitovanja njegove istoimene TV emisije. Uključujući petogodišnji ugovor od 500 miliona dolara sa Netflixom.

Brus Springstin (Bruce Springsteen)

Neto bogatstvo: 1,1 milijarda dolara | Godine: 74 | Izvor bogatstva: Muzika
Foto: Reuters/Mark Blinch

Forbes je u julu proglasio Springstina najnovijim zabavljačem među kolegama koji su milijarderi. Njegovo bogatstvo dolazi iz decenija turneja i prodaje albuma, kao i od dogovora od 500 miliona dolara za prodaju svog muzičkog kataloga 2021.

Ankur Džejn (Ankur Jain)

Neto bogatstvo: 1,2 milijarde dolara | Godine: 34 | Izvor bogatstva: Kompanija za nagrade

Džejn je osnivač i izvršni direktor Bilt Rewards, kompanije za kreditne kartice sa sjedištem u Njujorku, koja omogućava korisnicima da ostvaruju nagrade – uključujući avio i hotelske poene – plaćanjem kirije. Kompanija je u januaru prikupila 200 miliona dolara od privatnih investitora, sa vrijednošću od 3,1 milijarde dolara.

Medžik Džonson (Magic Johnson)

Neto bogatstvo: 1,2 milijarde dolara | Godine: 65 | Izvor bogatstva: Košarka, investicije

NBA superstar je svoje bogatstvo izgradio van terena, uključujući kupovinu uloga u NFL timu Vašington Komanders (Washington Commanders NFL) i MLB timu Los Anđeles Dodžers (Los Angeles Dodgers). Njegova najveća imovina je 60% udjela u životnom osiguravajućem društvu Equitrust, koje upravlja imovinom vrijednom 27 milijardi dolara.

Sara Blejkli (Sara Blakely)

Neto bogatstvo: 1,3 milijarde dolara | Godine: 53 | Izvor bogatstva: Spanx

Bivša prodavačica faks mašina od vrata do vrata, Blejkli je svoje bogatstvo stekla osnivanjem brenda donjeg veša Spanx. U avgustu je predstavila svoj najnoviji izum: patike sa štiklom pod nazivom „Sneex“.

Ričard Sagijan (Richard Saghian)

Neto bogatstvo: 1,3 milijarde dolara | Godine: 43 | Izvor bogatstva: Brza moda

Osnivač onlajn modnog prodavca Fashion Nova – poznatog po marketingu na društvenim mrežama i uz pomoć slavnih ličnosti – potrošio je 300 miliona dolara u posljednje četiri godine kupujući nekretnine u Los Anđelesu. U avgustu je platio 118 miliona dolara za novu poslovnu zgradu od 16.260 kvadratnih metara za svoju modnu kompaniju.

Tejlor Svift (Taylor Swift)

Neto bogatstvo: 1,3 milijarde dolara | Godine: 34 | Izvor bogatstva: Muzika
Foto: Reuters/Andrew Kelly

Svift je ušla u klub Milijarderi prošlog oktobra zahvaljujući rekordnoj Eras turneji i veoma vrijednom muzičkom katalogu. Od tada je izdala svoj 11. studijski album, „The Tortured Poets Department“, i nastavila svoju spektakularnu turneju.

Kim Kardašijan (Kim Kardashian)

Neto bogatstvo: 1,7 milijardi dolara | Godine: 43 | Izvor bogatstva: Donji veš, njega kože
Foto: Reuters/Kent J Edwards

Kim Kardašijan možda jeste poznata po tome „što je poznata“, ali je milijarderka zahvaljujući svom brendu Skims, koji je prikupio 270 miliona dolara uz procijenjenu vrijednost od četiri milijarde dolara u 2023. godini. Takođe ima liniju za njegu kože, SKKN BY KIM, i privatnu investicionu firmu, SKKY Partners.

Aleksandr Vang (Alexandr Wang)

Neto bogatstvo: 2 milijarde dolara | Godine: 27 | Izvor bogatstva: Vještačka inteligencija
Foto: Reuters/Jonathan Ernst

Milijarderi su 2022. s njim dobili najmlađeg samostalnog milijardera. Vang je izgubio taj status zbog tržišnih turbulencija. Povratio ga je u maju nakon što je najavio da je njegov AI startap Scale AI prikupio milijardu dolara uz procijenjenu vrijednost od 13,8 milijardi. Vang posjeduje procijenjenih 15% kompanije sa sjedištem u San Francisku.

Tom Ford

Neto bogatstvo: 2,2 milijarde dolara | Godine: 63 | Izvor bogatstva: Moda

Ford je prodao udio u istoimenom modnom brendu kompaniji Estée Lauder 2022. u poslu vrijednom 2,8 milijardi dolara. Od tada je veći dio svog bogatstva uložio u impresivan portfelj nekretnina vrijedan procenjenih 200 miliona dolara.

Palmer Laki (Palmer Luckey)

Neto bogatstvo: 2,4 milijarde dolara | Godine: 32 | Izvor bogatstva: Virtuelna realnost, odbrambena tehnologija

Mladi preduzetnik je prodao svoju kompaniju za virtuelnu realnost, Oculus VR, kompaniji Meta za dvije milijarde dolara u gotovini i akcijama 2014. godine, kada je imao 21 godinu. Njegov najnoviji poduhvat: Anduril Industries, odbrambena firma koju su privatni investitori 2022. procijenili na 8,5 milijardi dolara.

Džej-Zi (Jay-Z)

Neto bogatstvo: 2,5 milijardi dolara | Godine: 54 | Izvor bogatstva: Muzika

Iako je najpoznatiji po svojoj muzici, Šon Karter (Shawn Carter) je veći dio svog bogatstva stekao u industriji alkoholnih pića. Prodao je 50% udjela u svojoj kompaniji za šampanjac Armand de Brignac kompaniji LVMH 2021. godine, a zatim većinski udio u brendu konjaka D’Ussé kompaniji Bacardi 2023. godine.

Opra Vinfri (Oprah Winfrey)

Neto bogatstvo: 3 milijarde dolara | Godine: 70 | Izvor bogatstva: Televizijske emisije
Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Opra je ispala sa Forbes liste 400 najbogatijih 2021. godine i od tada nije uspjela da se vrati. Ali, i dalje je jedna od najbogatijih američkih žena koje su se same obogatile, zahvaljujući ponovnim ulaganjima zarade od svojih emisija i filmova.

Jemima McEvoy, Forbes

Taylor Swift, Magic Johnson, Sam Altman: The American Billionaires Too Poor To Make The 2024 Forbes 400 List