OpenAI dobio 6,6 milijardi dolara od Kušnera, Majkrosofta, Envidije, Softbank

BIZNIS Forbes 3. okt 2024. 09:54
featured image

3. okt 2024. 09:54

OpenAI je zatvorio rundu finansiranja vrijednu 6,6 milijardi dolara. To je vrednovalo ovu uspješnu kompaniju za veštačku inteligenciju na 157 milijardi dolara, prema jučerašnjem saopštenju. Ovaj iznos je skoro dvostruko veći od procjene kompanije s početka godine.

Sredstva od 6,6 milijardi dolara biće usmjerena ka istraživanju vještačke inteligencije, proizvodima i uslugama, kao i računarskim kapacitetima kompanije, saopštili su iz OpenAI.

OpenAI je dobio sredstva od kompanija Thrive, Softbanka i Envidije (Nvidia). Među investitorima je i dugogodišnji partner Majkrosoft (Microsoft), koji je prema pisanju Vol strit džurnala (Wall Street Journal) uložio nešto manje od milijardu dolara.

Altmen dobija udio kada OpenAI preraste u kompaniju

Nova procjena vrijednosti OpenAI je skoro duplo veća od približno 80 milijardi dolara iz februara, izvijestio je Njujork Tajms (The New York Times). Investitori u ovom krugu finansiranja mogu povući sredstva ako OpenAI, koji je trenutno neprofitna organizacija, ne završi tranziciju u firmu koja ostvaruje profit, navodi WSJ.

Thrive Capital je osnovao i njime upravlja Džoš Kušner (Josh Kushner), brat Džareda (Jared) Kušnera, zeta bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Dinad Trump) i nekadašnjeg visokog savjetnika.

Generalni direktor OpenAI Sem Altmen (Sam Altman) će, prema navodima, dobiti 7% udjela u kompaniji kada ona pređe u strukturu za ostvarivanje profita. Potencijalno će moći da poveća udio na 11% uz novu procjenu vrijednosti.

Foto: Reuters/Carlos Barria

OpenAI je više nego učetvorostručio svoju vrijednost u odnosu na prošlu godinu. Tada je iznosila 29 milijardi dolara, prema izvještajima Tajmsa (Times). List je naveo da je kompanija ove godine povećala broj zaposlenih sa 1.000 na 1.700.

Organizacija je na čelu buma vještačke inteligencije i konstantno dobija podršku od drugih tehnoloških giganata poput Majkrosofta. Ova kompanija je od 2019. uložila najmanje 13 milijardi dolara u OpenAI.

Tranzicija iz dobrotvorne neprofitne organizacije u profitabilnu kompaniju pažljivo se prati kako kompanija širi svoju ponudu i prihode. Kompanija očekuje da ove godine ostvari 3,7 milijardi dolara prodaje i oko pet milijardi dolara gubitaka, prema Tajmsu. Tranzicija u firmu koja ostvaruje profit mogla bi privući više investitora, izvijestio je WSJ, napominjući da bi proces mogao trajati godinama.

Antonio Pequeño IV, Forbes

OpenAI Valued At $157 Billion After Closing $6.6 Billion Funding Round