Stižu inovirane vakcine za kovid, dostupne već tokom avgusta

LIFESTYLE Forbes 6. avg 2024. 09:23
featured image

6. avg 2024. 09:23

Proizvođači ljekova su inovirali monovalentne kovid-19 vakcine za zaštitu od trenutno cirkulišućih varijanti, i očekuje se da će ove vakcine, koje su se pokazale efikasnijim od postojećih, biti dostupne već ovog mjeseca.

Nove kovid-19 vakcine za sezonu respiratornih virusa 2024-2025 preporučila je američka Uprava za hranu i ljekove (FDA), a agencija je savjetovala Amerikancima da prime vakcine čim budu dostupne.

Broj slučajeva kovid-19 raste tokom jeseni i zime, u isto vrijeme kada i sezona gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV), pa se očekuje da će inovirane vakcine biti dostupne prije ovog perioda kako bi se pomoglo u smanjenju rasta slučajeva.

FDA je prvobitno preporučila da vakcine ciljaju JN.1 varijantu koronavirusa, ali je kasnije promijenila ovu preporuku savjetujući proizvođačima da se fokusiraju na KP.2 soj iz JN linije nakon pregleda ažuriranih podataka o slučajevima.

I Moderna i Fajzer (Pfizer) su saopštili da su spremni da formuliraju bilo koju vakcinu – i napraviće KP.2 vakcine nakon ažuriranih smjernica FDA – dok je Novavaks (Novavax) rekao da je njihova proizvodnja vakcine za JN.1 već u toku i da neće imati KP.2-specifičnu vakcinu spremnu na vrijeme za jesen.

Svaki proizvođač ljekova je dao različite vremenske okvire kada će njihove vakcine biti spremne tokom sastanka sa FDA u junu. Fajzer je rekao da će njihova vakcina biti dostupna ove jeseni prije sezone gripa. Moderna je rekla da će njihova vakcina biti dostupna već u avgustu, dok je Novavaks dao rok do 1. septembra.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju svima od šest mjeseci i starijima da prime ažuriranu vakcinu bez obzira na to da li su prethodno vakcinisani. I Moderna i Fajzer vakcine će biti dostupne za osobe starije od šest mjeseci, dok će Novavaksova vakcina biti usmjerena na one starije od 12 godina.

Iako su trenutno dostupne vakcine – prvobitno kreirane za borbu protiv XBB.1.5 varijante – efikasne u zaštiti protiv JN linije, ažurirane vakcine sva tri proizvođača nude veću zaštitu. Modernina KP.2 vakcina je bila do osam puta efikasnija u zaštiti miševa od JN varijanti nego njihova XBB.1.5 vakcina.

U poređenju sa sada dostupnom XBB vakcinom, Fajzerova KP.3 kovid-19 vakcina je nudila do 7,3 puta jači odgovor kod miševa zaraženih sa KP.3 i nekoliko drugih JN varijanti, prema podacima iz ispitivanja. Naučnici iz Novavaksa su miševima dali XBB.1.5 vakcinu, a zatim su administrirali JN.1 vakcinu 11 mjeseci kasnije. JN.1 vakcina je bila do 48 puta efikasnija u zaštiti protiv JN linije nego početna XBB.1.5 vakcina.

I KP.2 i JN.1 su potomci omikron kovid-19 varijante. KP.2 je bila najdominantnija varijanta koja je cirkulisala u SAD tokom maja, juna i većeg dijela jula. Međutim, od 3. avgusta ona je tek peta najistaknutija varijanta, dok su tri njena potomka prvi, drugi i četvrti najdominantniji soj, prema podacima CDC-a.

JN.1 je bila vodeća varijanta tokom proljeća, ali sada čini manje od 1% slučajeva. KP.2 i njeni potomci su potomci JN.1 i imaju samo nekoliko različitih mutacija, tako da bi vakcina specifična za JN.1 trebalo da ponudi određenu zaštitu protiv ovih varijanti, prema Evropskoj agenciji za ljekove.

Arianna Johnson, Forbes