Mađarski ministar proglasio Hrvatsku nepouzdanom zemljom za tranzit nafte

AKTUELNO Forbes Hrvatska 2. avg 2024. 22:50
featured image

2. avg 2024. 22:50

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Peter Szijjarto), požalio se danas na odnos Evropske komisije prema njegovoj zemlji, a Hrvatsku je proglasio nepouzdanom zemljom za tranzit nafte, prenijela je mađarska novinska agencija MTI. Do ove napetosti u odnosima došlo je dan nakon objave premijera Andreja Plenkovića da će Janaf biti angažovan u transportu nafte prema Mađarskoj

U objavi na Fejsbuku (Facebook) Peter Sijarto je istakao da su se Mađarska i Slovačka obratile Evropskoj komisiji prije sedmicu i po zbog odluke Ukrajine da zaustavi tranzit sirove nafte potrebne za bezbjednost snabdijevanja naftom dviju zemalja.

“Juče je izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis iz Letonije poslao pismo mom slovačkom kolegi i meni”, rekao je Sijarto. “U tom pismu je rekao da Ukrajina ne ugrožava snabdijevanje ni Mađarske ni Slovačke, a osim toga, preko Hrvatske ide još jedan naftovod koji možemo koristiti”, rekao je, ocijenivši pismo “nečuvenim”.

Sijarto je rekao da pismo izvršnog potpredsjednika “još jednom dokazuje da Ukrajinci mogu činiti što god žele državama članicama EU, posebno ako su za mir i ne isporučuju oružje”.

Hrvatska nepouzdana zbog odnosa prema MOL-u

“Očito je slučajnost da je hrvatski premijer prekjuče napisao pismo predsjedniku Evropske komisije u kojem reklamira naftovod koji prolazi Hrvatskom”, rekao je Sijarto.

Osim dva pisma koja potvrđuju da je riječ o koordiniranoj operaciji iz Brisela, postoji još jedan veliki problem s hrvatskom opcijom, rekao je.

“Hrvatska jednostavno nije pouzdana tranzitna zemlja”, rekao je ministar.

“Nije pouzdana jer je podigla naknadu za tranzit nafte na pet puta više od prosječne tržišne naknade od početka rata. Nije pouzdana jer je onemogućila MOL da ugovori dugoročnu isporuku. Nije pouzdana jer nije provela investicije potrebne za povećanje kapaciteta naftovoda, a podatke koje daje o maksimalnom kapacitetu naftovoda niko nikada nije dokazao.”

Sijarto je rekao da to znači da bi obustava isporuka nafte s istoka ostavila Mađarsku i Slovačku “na milost i nemilost nepouzdane tranzitne zemlje”.

Hrvatski premijer Plenković je na sjednici Vlade, u četvrtak 1. avgusta, otkrio da je uputio pismo premijerima Mađarske, Slovačke te čelnici Evropske komisije u kojem je izrazio spremnost Hrvatske i Janafa za transport nafte prema Mađarskoj i Slovačkoj.

Plenković najavio “spremnost” da pomogne Janaf

Pismo premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, premijeru Slovačke Robertu Ficu i predsjednici Evropske komisije Usruli fon der Lajen (Ursuli von der Leyen) upućeno je srijedu u kontekstu odluke Ukrajine da suspenduje tranzit nafte preko svoje teritorije ruske kompanije Lukoil prema Mađarskoj i Slovačkoj, rekao je Plenković.

Pismom sje, rekao je Plenković, “signalizovana spremnost Hrvatske i Jadranskog naftovoda (Janafa) da omoguće transport nafte prema rafinerijama u Mađarskoj i Slovačkoj u kapacitetu većem od 14 miliona tona.

“Janaf je kao kompanija spreman pregovarati s MOL-om o transportu i obezbjeđenju energetske sigurnosti u izmijenjenim uslovima”, rekao je Plenković u uvodnom dijelu Vlade.

Sudeći prema reakciji iz Mađarske – taj potez politički vrh Mađarske nije dobro prihvatio. Reakcija mađarskog ministra dan nakon nastupa Plenkovića vrlo jasno podiže tenzije prema Hrvatskoj.