Američki koncern gasi fabriku Mocart kugli u Salcburgu

BIZNIS Forbes Hrvatska 2. avg 2024. 18:07
featured image

2. avg 2024. 18:07

Američki koncern Mondelez, jedan od njihovih najvećih klijenata, otkazao je saradnju austrijskoj kompaniji Salzburg Schokolade. Proizvođač Mocart (Mozart) kugli prisiljen je da ugasi pogon nadomak Salcburga. Fabrika bi trebalo da prestane da radi do kraja godine, a šta će biti sa 65 zaposlenih i nakon trećeg sastanka još je neizvjesno, piše Klajne Cajtung (Kleine Zeitung)Osim Amerikanaca za ovu je situaciju krivac i kakao

Više od 130 godina kompanija Salzburg Schokolade u austrijskom Grödigeru proizvodila je čokoladne proizvode od kojih su možda najpoznatije Mirabell Mocart kugle. Fabrika čokolade nadomak rodnog grada velikog kompozitora Vofganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart) bori se s likvidnošću već nekoliko godina. Sada je odluka najvećeg klijenta da mijenja dobavljača zajedno s cijenom glavne sirovine kakaovca koja je višestruko porasla odvela austrijsku fabriku preko ivice.

Kompaanija je prije dvije i po godine završila u stečaju. Nekoliko mjeseci nakon što je Salzburg Schokolade podnio zahtjev za otvaranje stečajnog postupka u novembru 2021. godine, fabriku je preuzela rumunska KEX Confectionery koja djeluje u sastavu grupacije Julius Meinl. U decembru 2022. ugašen je dio proizvodnje i 25 radnika dobilo je otkaz. Kao razlozi tim poslovnim odlukama navedeni su povećani troškovi sirovina, transporta, pakovanja i energije.

To je kulminiralo ove godine kada je zbog drastičnog rasta cijena sirovina – cijene kakaovca su se utrostručile – donesena odluka o potpunom prekidu proizvodnje. Iz kompanije su objavili da su raskinuli saradnju s jednim od najvećih klijenata te zaključili kako je dugoročni nastavak proizvodnje ekonomski nemoguć, piše Kronen Cajtung (Kronen Zeitung).

Salzburg Schokolade ima dugu istoriju koja seže do 19. vijeka, točnije proizvodnja slatkiša kreće 1897. godine. Fabrika se posebno ponosi ekskluzivnim proizvodom za Mondalez – čuvenom “Echte Salzburger Mozartkugel” od Mirabella. Dio asortimana su i Salzburg Chocolate, Maria Theresia ili Salzburg Confisérie, ali i Bobby čokoladice, poznati austrijski slatkiš. Proizvode se i drugi čokoladni proizvodi za međunarodne proizvođače te poluproizvodi poput glazura, sladoleda, nugata, fondanta.

Sudbina radnika neizvjesna

Klajne Cajtung u svom štampanom izdanju fokusira se na problem radne snage i donošenju takozvanog socijalnog plana kako će se zbrinuti radnici nakon gašenja fabrike. Ni nakon trećeg sastanka o sudbini 65 radnika nije donesena odluka. “Čak i da se donesu zaključci o idućim koracima, upitno je hoće li oni imati motivacije ostati na radnim mjestima do kraja godine”, rekao je Daniel Mühlberger iz austrijskog sindikata PRO-GE.

Plan se ne donosi zbog toga što nema novaca da ga sprovede, objašnjava Fridrih Plail (Firedrich Plail), upravni direktor Salzburg Schokolade. Finansijskih sredstava nema i pitanje je hoće li tvornica uopšte izdržati do kraja godine jer se s nelikvidnošću bore svakodnevno, navodi.

“Ako nećemo moći održati proizvodnju, prekršićemo ugovor s našim najvećim kupcem”, ističe Plail misleći pritom na ugovor s američkim Riese-Mondelezom koji stoji iza mnogih brendova slatkiša poput Milka čokolade i “pravih salcburških Mocart kugli”.

Foto: Shutterstock

Rješenje u ‘evropskoj mreži’

Mondelez, koji je i sam nekad bio vlasnik pogona u Grödigeru, raskida saradnju s kompanijom. “Objašnjenje? Nema ga”, kratko odgovara Plail.

Prema planu restrukturiranja, očekuje se da fabrika do 7. februara 2025. godine ispuni sve svoje obveze. Salzburg Schokolade povjeriocima mora isplatiti 14 miliona eura. Moguće je da se američka kompanija uplašila da će im zbog nedostatka likvidnosti fabrika otpasti kao dobavljač. Upravni direktor kaže da je moguće taj iznos podmiriti ako uspiju prodati lokaciju fabrike.

Iz Mondeleza za Klajne Cajtung nisu komentarisali ništa i još je nepoznato gdje će sada proizvoditi čokoladne Mocart kugle koje od iduće godine, zasigurno, neće više biti “prave salcburške”. U komentaru američke kompanije iz juna naveli su tek da su pronašli rješenje za buduću proizvodnju u “svojoj evropskoj mreži”.

Sada Salzburg Schokolade, navodi Plail, ima kapacitete proizvesti 12 hiljada tona čokolade, a proizvodi ih tri hiljade. Prestane li proizvoditi Mocart kugle, proizvodiće oko 1.500 do 2.000 tona čokolade. Pokušavali su pronaći neku manju fabriku, ali nije im to uspjelo.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska