Lista najviše plaćenih fosila dinosaurusa: Stegosaurus Apeks najskuplji

LIFESTYLE Forbes 18. jul 2024. 16:35
featured image

18. jul 2024. 16:35

Fosil stegosaurusa starog 150 miliona godina, nazvan Apeks od paleontologa koji ga je otkrio, postao je najskuplji fosil ikad prodat kada je na aukciji u Sotebiju (Sotheby’s) juče dostigao cijenu od 44,6 miliona dolara, a očekivalo se da će cijene biti između četiri i šest miliona dolara.

Sotebi je prodao fosil, koji je visok 3,3 metra i dug 6,1 metar, ali nije imenovao kupca.

Prema njihovim informacijama, primjerak je „gotovo kompletan i nevjerovatno dobro očuvan“ i predstavlja prvi slučaj da je aukcijska kuća blisko sarađivala sa paleontologom od otkrića do prodaje, dokumentujući sve od iskopavanja do restauracije i montaže.

Aukcijska kuća nije imenovala prodavca, ali ga je nazvala „poznatim i uglednim komercijalnim paleontologom“ koji je otkrio stegosaurusa na svom privatnom zemljištu bez drugih fosila u blizini.

Apeks je pronađen u maju 2022. u Morisonu u Koloradu, geološkoj formaciji u kojoj se fosili pronalaze od 1880-ih godina, a može se najbliže uporediti sa fosilom stegosaurusa po imenu Sofi (Sophie), izloženom u Prirodnjačkom muzeju u Londonu. Apeks je 30% veći.

Prodaja čini Apeks najskupljim fosilom ikad prodatim, nadmašujući prodaju tiranosaurusa po imenu Sten (Stan) za 31,8 miliona dolara.

Sten (Stan) – 31,8 miliona dolara – fosil tiranosaurusa, koji je uključivao oko 70% skeleta i kompletnu lobanju, prodat je u aukcijskoj kući Kristis (Christie’s) u Abu Dabiju 2020. godine i očekuje se da bude izložen u novom prirodnjačkom muzeju od 2025.

Su (Sue) – 8,36 miliona dolara po tadašnjim cenama odnosno 16,2 miliona dolara danas – najkompletniji tiranosaurus ikada pronađen i prvi dinosaurus ikada prodat na aukciji, nazvan je Su po paleontologu koji je otkrio i prodat Prirodnjačkom muzeju Fild u Čikagu 1997. godine.

Hektor (Hector) – 12,4 miliona dolara – fosil deinonikusa, vrste na kojoj su u „Parku iz doba Jure“ bazirali prikaze velociraptora, premašio je očekivanja u 2022. godini kada je prodat nepoznatom kupcu za više od dvostruke procijenjene vrijednosti od četiri do šest miliona dolara (kasnije je izložen u Prirodnjačkom muzeju Danske).

Veliki Džon (Big John) – 7,7 miliona dolara – najveći fosil triceratopsa ikada pronađen prodat je anonimnom privatnom kolekcionaru u Parizu 2021. i sada je izložen u Dječijem muzeju Glejzer u Tampi.

TRX-293 Triniti (Trinity) – 6,13 miliona dolara – kompozitni skelet sastavljen od kostiju iz tri različita tiranosaurusa prodat je u Cirihu prošle godine privatnom kupcu.

Nepoznati gorgosaurus – 6,1 milion dolara – djelimični skelet bliskog srodnika tiranosaurusa, dug 6,7 metara i visok 2,7 metara, prodat je 2022. anonimnom kupcu.

Maksimus (Maximus) – 6,1 milion dolara – najkompletnija i najbolje očuvana lobanja tiranosaurusa ikada pronađena značajno je premašila očekivanu cijenu od 15 do 20 miliona dolara kada je prodata anonimnom kupcu 2022. godine (lobanja je bila 75% kompletna i težila je približno 72,7 kilograma).

Kupovinu Su 1997. godine finansijski su pomogle kompanije Mekdonalds (McDonald’s) i Volt Dizni vorld rizort (Walt Disney World Resort), između ostalih, izvijestio je Njujork Tajms (New York Times. U zamjenu, njima je data dozvola da naprave izložbene replike fosila. Diznijeva replika i dalje je izložena u Parku Animal Kingdom u Dizni svijetu na Floridi, dok je Mekdonalds uzeo dvije replike za svoju putujuću izložbu „T. rex po imenu Su“.

Privatna prodaja fosila dinosaurusa kritikovanaa je još od prodaje Su prije skoro 30 godina. Svi najskuplji fosili ikada prodati pronađeni su u Sjedinjenim Državama, gdje fosili pronađeni na privatnom zemljištu mogu biti legalno kupljeni i prodati, dok fosili pronađeni na javnom zemljištu pripadaju vladi.

Neki smatraju da će takve prodaje ograničiti javni pristup otkrićima i da serija prodaja u posljednjih nekoliko godina šteti napretku nauke. Drugi misle da će visoke cijene podstaći vlasnike zemljišta da dozvole više istraživanja na svojim posjedima i možda podstaći ljude da se bave paleontologijom, prema mišljenju Smitsonijana (Smithsonian).

Prodaja Velikog Džona anonimnom kupcu kritikovana je 2021. godine, ali je komercijalni paleontolog Volter Stajn (Walter Stein) rekao za NBC da je godinama bezuspješno pokušavao da pronađe američki muzej koji bi ga kupio, i da je njegov sadašnji vlasnik obećao da će ga učiniti dostupnim za istraživanje. Neki paleontolozi su bili protiv prodaje Stena 2020. godine, a jedan je rekao za Smitsonijan da će to podstaći „komercijalne firme da eksploatišu fosile dinosaurusa američkog Zapada“.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes

‘Apex’—A 150 Million-Year-Old Stegosaurus—Just Became The Most Expensive Fossil Ever Sold