Šaomi 14 ultra: Da li je ovo kralj telefonskih kamera

TEHNOLOGIJA Forbes 6. apr 2024. 22:10
featured image

6. apr 2024. 22:10

Imam priliku da testiram gotovo svaki pametni telefon koji se pojavi na tržištu, a zaljubljenik sam u snimanje i fotografisanje ulica, te svakodnevno uslikam na desetine fotografija napolju.

Vjerujem da se u protekle tri godine bitka za titulu telefona sa najboljom kamerom vodila između Vivo X serije i Šaomi (Xiaomi) ultra serije. Iako je Oppo Find X serija ponekad pretendovala na to mjesto, na kraju, kada je u pitanju ukupan paket, od 2021. godine to su uglavnom Vivo ili Šaomi (inače ne iznosim ove tvrdnje bez dokaza, uostalom, moj YouTube video ima desetine testova kamera u realnom vremenu na gradskim ulicama).

Ove dve serije telefona su bile najbolje iz različitih razloga. Vivo, zato što ima izuzetno dobro HDR softversko procesiranje i fascinantan portretni režim. Šaomi ultra serija, s druge strane, ima najbolji hardver kamere na tržištu, sa velikim senzorima svuda i Leica optikom i naukom o bojama. Ovo drugo ima za cilj da održi snimke što prirodnijim, sa dubljim sjenkama i manje obrade.

Najnoviji telefon kompanije Šaomi, 14 Ultra, zaista podiže nivo takmičenja. Koristio sam ovaj telefon zajedno sa Vivo X100 Pro da bih uslikao stotine fotografija u tri zemlje u proteklih 10 dana, i ovo je jedna od najžešćih bitaka koje sam vidio. Mislim da je konačno Šaomi 14 Ultra za malo pobijedio Vivo X100 Pro u trci za titulu telefona sa najboljom kamerom na tržištu.

Odluka je donijeta na osnovu toga što Šaomi ima veću raznovrsnost zumiranja i glavnu kameru sa nešto više opcija za snimanje zahvaljujući promjenljivoj blendi. Pre nego što nastavim, dozvolite mi da podijelim dvije slike uslikane sa Šaomi 14 Ultra.

Foto: Ben Sin

Slike iznad su fotografije sa zumom – ptica je uhvaćena na 23X zumu, a pas na 5X zumu. Detalji i oštrina ovih snimaka su zaista fascinantni.

Ovo je nivo kamere Šaomi 14 Ultra. Hardver kamere je najbolji koji pametni telefon može da ponudi trenutno. Glavna kamera koristi potpuno novi Sony LYT-900, senzor od 1 inča sa fizičkim zatvaračem koji se automatski otvara i zatvara u zavisnosti od potrebe.

Zum sočiva su moj lični favorit. Već ste vidjeli fascinantne sposobnosti na veoma dugim zum rasponima, ali volim da ih koristim i na njihovim prirodnim žižnim daljinama od 75mm ili 120mm za fotografisanje ulica i portreta.

Foto: Ben Sin

Kao što sam rekao, mislim da Šaomi 14 ultra uspijeva za malo da nadmaši Vivo X100 Pro kao telefon sa trenutno najboljom kamerom, ali razlika nije velika. Vivo još bilježi bolji HDR u mnogim scenama, ali mislim da 14 ultra ima veći potencijal za one koji vole da eksperimentišu sa podešavanjima kamere.

Šaomi je napravio i dodatnu opremu (kupuje se posebno) koja je suštinski gumeno kućište sa ručkom za držanje kamere koja pretvara telefon u nešto što liči na pravu kameru sa zum tasterom i fizičkim tasterom za okidanje.

Na drugim poljima, van fotografija, Šaomi14 ultra je takođe izuzetan, ali ništa što nismo vidjeli kod desetine drugih telefona. Ovo nije kritika po sebi, već je svaki vrhunski brend u stanju da napravi izuzetno dobar hardver telefona ovih dana. OLED ekran od 6,7 inča je sjajan, a sviđaju mi se zakrivljene ivice koje daju telefonu glatki osjećaj. Imitacija kože na poleđini je mekana i prijatna na dodir, lijepo se uklapa sa aluminijumskim ivicama.

Čip u telefonu je najnoviji i najbolji od Qualcomm-a, a baterija od 5.000 mAh može trajati cijeli dan za većinu ljudi (ne i za mene, jer sam težak korisnik). Telefon se može brzo napuniti brzinom od 90W uz priloženi punjač, a podržava i bežično punjenje.

Foto: Ben Sin

U osnovi, ovaj telefon ispunjava sve zahtjeve, ali stvarno ćete ga željeti zbog fotografije. Ako vam je potreban telefon samo za telefonske pozive, Šaomi ima telefone niže klase (kao i drugi brendovi) koji mogu obaviti posao po nižoj cijeni. Šaomi 14 ultra košta 1.200 dolara u Aziji, ali u Evropi cijena skoči na 1.600 dolara zbog dodatnih troškova distribucije. Ovo je entuzijastički telefon u svakom smislu te riječi.

Ben Sinsaradnik Forbes

Xiaomi 14 Ultra Review: Camera Phone King