Kako se strancima ne da nacionalno blago: I Tramp i Bajden protiv prodaje US Stila

BIZNIS Forbes 19. mar 2024. 12:31
featured image

19. mar 2024. 12:31

Ministarstvo pravde ozbiljno razmatra otvaranje antimonopolske istrage u vezi sa predloženom kupovinom US Stila (US Steel) koju planira japanski Nipon Stil (Nippon Steel), vrijednu 14,9 milijardi dolara, a koja je objavljena u decembru, izvještava Politiko, pozivajući se na tri osobe koje imaju saznanja o istrazi, nakon mjeseci kritika sa obje strane političkog spektra.

Bijela kuća je prvi put izrazila skepticizam samo nekoliko dana nakon što je posao objavljen, a Nacionalni ekonomski savjetnik Lael Brejnard (Lael Brainard) izjavio je da predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) „smatra da kupovina ovog poznatog američkog preduzeća od strane stranog entiteta – čak iako je riječ o savezniku – zaslužuje ozbiljno ispitivanje u smislu njenog potencijalnog uticaja na nacionalnu bezbjednost i pouzdanost lanca snabdijevanja“.

U četvrtak je Bajden javno izrazio protivljenje poslu, izdavši kratko saopštenje u kome tvrdi da je „US Stil poznata američka čeličana već više od jednog vijeka i od vitalnog je značaja da ostane američka čeličana koja bi trebalo da je i vlasnički i upravljački domaća“, ali ne objavljujući nikakve regulatorne mjere ili istrage.

Bivši predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) takođe je najavio da će blokirati kupovinu nakon što je u januaru razgovarao sa sindikatom Timsters (Teamsters) rekavši novinarima „Mislim da je to užasna stvar“ i „Ja bih to blokirao momentalno“.

Tramp nije pružio detalje o tome kako bi sprečio kupovinu, ali je nastavio da spominje ovaj posao na brojnim skupovima, rekavši gomili u Ričmondu, Virdžinija, 4. marta: „Spasio sam čeličnu industriju, iako su je oni pustili“, pre nego što je dodao: „Ne bih dozvolio da se to dogodi“.

Posao je dobio kritike s obe strane političkog spektra od kongresmena iz Pensilvanije i Ohaja, gde US Stil zapošljava hiljade ljudi u pogonima i svojem korporativnom sjedištu u Pitsburgu, uključujući senatora Boba Kejsija (Bob Casey), demokratu iz Pensilvanije, Džona Fetrimana (John Fetterman), demokratu iz Pensilvanije, Dž.D. Vansa (J.D. Vance), republikanca iz Ohaja i Šeroda Brauna (Sherrod Brown), demokratu iz Ohaja.

Nipon Stil pokušava da spasi posao i ublaži strahove američkih lidera, rekavši prošle nedjelje u saopštenju da će kupovina ponuditi „jasne koristi US Stilu, sindikalnim radnicima, široj američkoj industriji čelika i američkoj nacionalnoj bezbednosti“.

US Stil je osnovan 1901. godine, a osnovali su ga industrijalci Džej Pi Morgan (J.P. Morgan), Čarls Švab (Charles Schwab), Henri Klej Frik (Henry Clay Frick) i Endrju Karnegi (Andrew Carnegie), i nekada je bio važan dio „arsenala demokratije“ predsjednika Frenklina D. Ruzvelta (Franklin D. Roosevelt) tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, kompanija se posljednjih decenija mučila nakon godina deindustrijalizacije u Rast Beltu (Rust Belt). Opadanje US Stila došlo je nakon čelične krize. Još 1955. godine, američka proizvodnja čelika je činila 40% svjetskog čelika, prema MMF-u. Trideset godina kasnije, SAD su proizvodile samo 10% svjetskog čelika, dok su se konkurenti iz Japana i evropskih industrija oporavili nakon Drugog svjetskog rata.

Izbačen je sa Dow Jones Industrial Average-a 1991. godine prvi put, nakon što je prethodno lansirao najuspješniju javnu ponudu akcija u istoriji i postao prva američka kompanija čija je vrijednost premašila milijardu dolara, izvještava Vol Strit Žurnal.

Nipon Stil je objavio ponudu za kupovinu US Stila u decembru, u transakciji vrijednoj 14,9 milijardi dolara u gotovini odnosno po cijeni od 55 dolara po akciji. Kupovina bi bila po premiji od 40%, nudeći ono što je kompanija nazvala „momentalnom i sigurnom vrijednošću za akcionare US Stila“.

Bijela kuća tvrdi da je i dalje važno da SAD održi američko vlasništvo i domaću proizvodnju čelika kako bi zaštitio nacionalne bezbjednosne interese i lanac snabdijevanja. Izvjještaj istraživačke službe Kongresa objavljen 2021. godine utvrdio je da čelik igra vitalnu ulogu u odbrambenoj proizvodnji, poput sistema za rakete i projekata kritične infrastrukture. Isti izvještaj je utvrdio da je domaća čelična industrija zapošljavala ukupno 134.467 radnika 2020. godine. Poslovi u čeliku takođe su nudili zaposlenima prosječnu platu od 88.380 dolara, što je oko 11.000 dolara više od prosječne plate u sektoru proizvodnje. US Stil takođe zapošljava hiljade manuelnih radnika u važnim oscilirajućim državama, uključujući Pensilvaniju, Ohajo i Minesotu.

Foto: Reuters/Quinn Glabicki

Početkom 2023. godine, američki proizvođač čelika Klivlend Klifs ponudio je da kupi US Stil po višoj premiji od 43%, ali je US Stil odbio ponudu zbog straha da se ne bi mogli odbraniti od antimonopolske istrage. Prošle nedelje, izvršni direktor Klivlend Klifsa (Cleveland-Cliffs) Lorenco Gonkalves (Lourenco Goncalves) izjavio je za Rojters da bi kompanija bila zainteresovana za ponovnu ponudu za kompaniju ako posao sa Nipon Stilom propadne – iako po znatno nižoj cijeni. Gonkalves je rekao da bi razmotrio kupovinu po cijeni od 30 dolara po akciji, što bi vrednovalo kompaniju na 6,7 milijardi dolara. Gonkalves je takođe ponovio kritike koje su iznijeli američki političari, rekavši Rojtersu: „Japan je u trgovini čelikom gori od Kine“, i da ta zemlja „i dalje predstavlja prodavca čelika po damping cijenama u Sjedinjenim Američkim Državama.“

Drugi protivnici u Kongresu uključuju umjerenog senatora Džoa Mančina (Joe Manchin), demokratu iz Zapadne Virdžinije, koji se protivio poslu ubrzo nakon njegovog objavljivanja. Na republikanskoj strani, senator Marko Rubio (Marco Rubio), republikanac iz Floride, i senator Džoš Houli (Josh Hawley), republikanac iz Misurija, pridružili su se Vansu u decembru pozivajući Odbor za strana ulaganja, koji predvodi ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), da blokira kupovinu. Nazvali su Nipon Stil „kompanijom čije su odanosti jasno povezane sa stranom državom i čiji je dosije u Sjedinjenim Državama duboko narušen“.

Zachary Folk, Forbes

Is The U.S. Steel Purchase Already Dead? Biden And Trump Criticize Purchase, While Justice Department Weighs Investigation