Ukinuto rješenje o izručenju Do Kvona: Molba SAD nije molba za izručenje

featured image

5. mar 2024. 16:49

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je danas rješenje Višeg suda o izručenju južnokorejskog državljanina Do Kvona  (Do Hyeonga Kwon) Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje ga čeka suđenje zbog više krivičnih djela.

Iz Apelacionog suda je saopšteno da je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Viši sud u Podgorici odlučio je 22. februara da južnokorejski državljanin bude izručen SAD, koje ga optužuju za kriminalno udruživanje i druga krivična djela. Izručenje Do Kvona, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori, tražila je i Južna Koreja, ali je Viši sud odbio zahtjev te države.

Iz Apelacionog suda podsjećaju da je prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku kripto-tajkuna SAD-u, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi Republike Južne Koreje.

„Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da je to rješenje zahvaćeno bitnim povredama odredbi krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 Zakona o krivičnom postupku, jer nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redoslijeda prispijeća zamolnica“, obrazložio je Apelacioni sud.

Prvostepeni sud je, kako dodaju, naveo u obrazloženju rješenja da je zamolnica SAD-a za izručenje došla jedan dan ranije i to 27. marta 2023. godine, u odnosu na zamolnicu Koreje koja je prispjela 28. marta 2023. godine. Taj zaključak prvostepeni sud izvodi iz dopisa Ministarstva pravde od 13. februara ove godine i iz akata na kojima su prijemni pečati sa datumima prijema.

„Međutim, nije dao razloge u pogledu sadržine akta Ministarstva pravde od 19.02.2024.godine i njegovih priloga, u kojem je navedeno da nije sporno da je preko Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Ministarstvu pravde dana 27.03.2023.godine dostavljena nota Ambasade SAD-a kojom se traži privremeno pritvaranje, a da je dan kasnije dostavljena nota Ambasade Republike Koreje koju prati molba za izručenje, ali da je Ministarstvo pravde Republike Koreje e-mailom dana 24.03.2023. godine dostavilo molbu za izručenje ovog okrivljenog na engleskom jeziku, a dana 26.03.2023. godine takođe e-mailom i na crnogorskom jeziku“, naveli su iz Apelacionog suda.

Prvostepeni sud, kako dodaju, nije ovaj akt sa prilozima doveo u vezu i cijenio u skladu sa odredbom člana 6 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima kojom je propisano da će domaći pravosudni organ postupiti po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć stranog pravosudnog organa i kad je zamolnica podnesena elektronskim sredstvom koje obezbjeđuje potvrdu o prijemu, ako može utvrditi njenu vjerodostojnost, a strani pravosudni organ je spreman da dostavi izvornik zamolnice u roku od 15 dana.

„Takođe, nejasni su razlozi zbog kojih prvostepeni sud akt SAD-a od 25.03.2023.godine (dostavljen Ministarstvu 27.03.2023.godine), cijeni kao zamolnicu za izručenje, imajući u vidu da se istim traži privremeno pritvaranje, što su dva različita formalna akta u smislu člana IV Konvencije o izdavanju krivaca koja je zaključena između Kraljevine Srbije i Ujedinjenih američkih država iz 1901 godine, koja se ima primijeniti u konkretnom slučaju, a što je sve značajno zbog utvrđenja redoslijeda zamolnica za izručenje“, saopštio je Apelacioni sud.

Američke i južnokorejske vlasti istraživale su Do Kvona zbog njegove uloge u jednoj od najvećih katastrofa u istoriji kripto-valuta. U maju 2022. godine, potonula je vrijednost dvije kripto-valute koje je stvorio, TerraUSD i Luna, što je, prema pisanju američkih medija, izbrisalo 40 milijardi dolara sa tržišta kripto-valuta i pokrenula lančanu reakciju koja je gurnula druge digitalne kripto kompanije u bankrot. Investitori širom svijeta izgubili su svoje ušteđevine. Istragom je zaključeno da je Do Kvon lagao investitore i sumnjalo se da krije bogatstvo.

Do Kvon i njegov poslovni partner Han Čen Džun (Haan Chang Joon) uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Suđenje Do Kvonu po tužbi američke Komisije za hartije od vijednosti (SEC) zakazano je za 25. mart u Njujorku, ali su advokati kripto-tajkuna rekli da će on propustiti barem početak suđenja jer kasni izručenje iz Crne Gore.