Sudbina kule na Slaviji u rukama statičara

BIZNIS Forbes Srbija 18. jan 2024. 11:19
featured image

18. jan 2024. 11:19

Hotel Slavija i zvanično je u privatnim rukama. Ministar privrede Slobodan Cvetković je potpisao ugovor sa kompanijom Matijević, koja je jedina učestvovala u privatizaciji jednog od simbola Beograda. Prodaja je sada i formalno završena.

Ministarstvo privrede je u potragu za vlasnikom krenulo u oktobru prošle godine. Riječ je o tri objekta na potezu između Bulevara oslobođenja i Makenzijeve ulice, ukupne površine od oko 30.000 kvadrata. Početna cijena za čitavu firmu je bila 24,9 miliona eura.

Kako nije bilo više zainteresovanih, nije bilo ni nadmetanja niti je početna cijena rasla.

Kompanija Matijević, preciznije – Mat rilestejt već posjeduje pet hotela. Kupujući smještajne kapacitete na Slaviji, novi vlasnici dobijaju i 100 zaposlenih.

Zoran Matijević je rekao da postoji mogućnost da će se najviši objekat, kula na Slaviji, možda i rušiti, u slučaju da konstrukcija ne može da izdrži nove standarde.

„Ugovor je potpisan. U vezi sa daljom sudbinom hotela, planovi su sljedeći – Slavija Lux sigurno ostaje hotel i biće renoviran. Već ove godine kreću radovi“ rekao je Matijević. „Slavija 1 i Slavija 2, a to je objekat kule, koji je većim dijelom u Makenzijevoj ulici, bio bi renoviran ili građen novi. U zavisnosti šta struka kaže. Kula je u jako lošem stanju i ne ispunjava standarde koji danas važe za hotele. Tako za taj dio hotela odluka  će biti donijeta naknadno, kad se ispitaju sve mogućnosti“. 

Hoteli Slavija nekada su poslovali kao dio nacionalnog avio-prevoznika JAT. Odvojeni su 2005. godine kada je od matične firme izdvojena većina zavisnih preduzeća.