Rade Vujačić – Jedan od osnivača kompanije Liko Soho Bar koja trenutno gradi najluksuzniji hotelski kompleks

AKTUELNO Promo 28. dec 2023. 09:06
featured image

28. dec 2023. 09:06

Rade Vujačić rođen je 16. novembra 1983. godine u Nikšiću, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Studije je završio u Moskvi na MABiU (Međunarodna akademija za biznis i menadžment – Международная академия бизнеса и управления) pri Univerzitetu Lomonosov, na smjeru preduzetničke ekonomije.

Već u ranim dvadesetim ulazi u svijet biznisa i njegujući porodičnu tradiciju, učestvuje u osnivanju Soho Grupe, sa sjedištem u Baru. Većinski vlasnik Soho Grupe je “Liko Holding” iz Ukrajine. Pored turizma, ugostiteljstva i humanitarnog rada, grupa se uspješno bavi i građevinskom djelatnošću.

Rade je jedan od osnivača kompanije Liko Soho Bar koja trenutno gradi najluksuzniji hotelski kompleks Pullman 5* by Liko Soho, u okviru kojeg je planiran akva park, marina sa širim obimom servisiranja i ostalim propratnim sadržajima poput brendiranih butika, spa&wellness centara i sl. Ovaj projekat predstavlja prvi na Balkanu koji se realizuje u partnerstvu sa Pullman Hotels and Residence, multinacionalnim luxury brendom u vlasništvu najveće svjetske hotelske grupe — Accor-a, najveći je na crnogorskom primorju u skorije vrijeme i omogućiće preko 1000 novih radnih mjesta.

Pored toga, u okviru projekta će biti dostupna i škola za obuku radnika, što će pružiti jedinstvenu priliku za napredak crnogorskog društva, posebno omladine. Za više informacija o ovom partnerstvu možete posjetiti sajt kompanije — https://likosoho.com/ .

Foto: Liko Soho

Građevinska firma Soho gradnja, koja datira još od 1987. godine, sa vrlo iskusnim inženjerskim kadrom, izgradila je, kako u Crnoj Gori tako i u svijetu, milione kvadrata turističkih, stambenih i poslovnih objekata, kao i nekoliko fabrika i postrojenja. Preduzeće se nalazi među 50 najvećih kompanija u Crnoj Gori.

U okviru Soho grupe nalazi se i investiciona kompanija Your Home Mne, zaslužna za izgradnju turističkog kompleksa Soho City, koji čini jedinstvenu kreaciju i predstavlja ponos grada Bara. U okviru kompleksa, smještenog na zavidnoj lokaciji i savršenog primjera modernog i urbanog, dostupan je i hotel sa 4*.

Među ostalim postignućima Soho grupe izdvajamo kompleks Sun residence u centru grada; Pečurice village, stambeno-turističko selo izgrađeno na 400m nadmorske visine, savršen spoj modernog i tradicionalnog; Your Home Montenegro, luksuzni priobalni turistički kompleks u Dobroj Vodi; Belvedere Residence, kao i Notary House, koji važi za prvi veći poduhvat Soho gradnje. Sveobuhvatno, do sada izgrađeni projekti broje preko 800 apartmana, 80 vila i više od 60 poslovnih jedinica.

Soho grupa posjeduje i Polikliniku Hipokrat, dijagnostički centar koji raspolaže najnovijim tehnologijama u oblasti radiologije, ortopedije, neurologije, IDD terapije, teleradiologije, telepatologije i telemikrobiologije. Klinika se nalazi u Podgorici, Nikšiću i Kotoru, a uskoro će biti otvorena i u Baru.

Svjesni koliko je bitna briga o drugima, ulaganje u zajednicu i razvoj društva, vjerujući da su djeca zaista naša budućnost, kao i njegujući kulturu tolerencije i inkluzije, Soho grupa daje svoj doprinos kroz brojne donacije vjerskim zajednicama, školama, bolnicama… Od kraja 2018. godine do danas, u duhu etičkog ponašanja, društvene odgovornosti i solidarnosti sa računa kompanija „Soho gradnja”, „Your Home MNE” i „LSG” uplaćene su stotine hiljada u humanitarne svrhe i razna sponzorstva.

Kada je sport u pitanju, zlatni je sponzor ŽOK Galeb Liko Soho Group, osvajača kupa Crne Gore u svim kategorijama koji broji preko 350 članova, što ga čini najvećim sportskim kolektivom u Crnoj Gori. Ulaže u JIU JICU Klub Mornar, Karate Savez, Rukometni Savez, IBF omladinskog šampiona Mićka Žižića, kao i mnogih drugih.

Uloga Rada Vujačića kao biznismena, privrednika, filantropa, a prije svega uglednog građanina Crne Gore, učinila je da Gruzija primijeti njegove kvalitete i predloži Crnoj Gori da upravo on zastupa njihove interese u zemlji. Tako je, 7. maja 2019. godine, uz saglasnost države, Rade imenovan za Počasnog konzula Gruzije u Crnoj Gori. Značajna postignuća u ovoj ulozi ostvario je ulaganje u jačanje veza Crne Gore i Gruzije, povezivanje njihovih kultura i naroda, kroz realizaciju bratimljenja srodnih gradova Bara i Batumija koji imaju veoma slične geografske i kulturno-istorijske karakteristike kroz koje omogućavaju svojim građanima da se upoznaju kroz različite vidove saradnje: razmjene studenata i medicinskog osoblja, susret privrednika i razvoj trgovinske razmjene koja je neznatna i na taj način stvore osnovu na kojoj jačaju odnosi dvije zemlje.

Takođe, na Radovu inicijativu organizovan je i okrugli sto privrednika Crne Gore i Gruzije. Ovakav sastanak unaprijedio je poslovne i kulturne razmjene ove dvije zemlje, omogućio cirkulisanje informacija i postizanje dogovora oko modela daljeg ekonomskog razvoja Crne Gore i Gruzije. Budući da se Konzulat Gruzije nalazi u Baru, smatramo da to predstavlja prednost i privilegiju za ovaj grad i da pruža mogućnost veće emancipacije našeg stanovništva i bogaćenja kulture kroz upoznavanje novih običaja.

Rade je svoje angažovanje vidIo i u beskompromisnoj borbi za ulazak Crne Gore u EU, kroz osnivanje Nevladine organizacije Crnogorski san, koja je već samim svojim osnivanje osvojila simpatije i podršku velikog broja građana.

Posebno zalaganje ogleda se kroz situaciju koja je zadesila Ukrajinu, u kojoj je Rade žrtvovao sebe i svoje ljude kako bi uspio kroz sopstvenu organizaciju izvesti i pružiti smještaj preko 50 osoba iz zemlje u kojoj bukti rat. Rade je sve dovedene izbjeglice smjestio u stanove koje je gradila njegova kompanija. Takođe, obezbijedio je 28t pomoći u vidu osnovnih namirnica, što je ujedno činilo i jedinu upućenu donaciju Ukrajini u tom momentu. Za bolju i veću dostupnost i prikupljanje pomoći Rade je ustupio svoje prostore i kancelariju ukrajinskoj ambasadi kako bi se svakodnevno prikupljala dalja pomoć.

Promo tekst