Tramp usluživao goste Mekdonaldsa: Radio sam 15 minuta više od Kamale

AKTUELNO Forbes 21. okt 2024. 10:43
featured image

21. okt 2024. 10:43

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) posjetio je juče Mekdonalds (McDonald’s) u Pensilvaniji. Radio je na šalteru za ponijeti i fritezi, u sklopu kampanje u ovoj ključnoj državi za glasove. Tramp je nastavio da tvrdi, bez dokaza, da je potpredsjednica Kamala Haris (Kamala Harris) lagala da je radila u Mekdonaldsu tokom studija.

Tramp je posjetio Mekdonalds u Fistervil-Trevosu, sjeveroistočno od Filadelfije, prije planiranog okupljanja u Lankasteru kasnije tog dana.

Ova posjeta Mekdonaldsu bila je djelimično reakcija na tvrdnju Haris da je radila u toj kompaniji. To je nešto na čemu je Tramp insistirao posljednjih nedjelja, tvrdeći da je to laž. Smatra da Haris nije pružila dokaze da je tamo radila (iako ni Trampov tim nije iznio dokaze protiv).

Foto: Doug Mills/Pool via Reuters

Uvrede za Kamalu Haris

Kada su ga pitali zašto je Tramp odlučio da posjeti Mekdonalds u Pensilvaniji, portparol njegove kampanje, Stiven Čeng (Steven Cheung), rekao je za Forbes da je to učinio „jer su ljudi iz Pensilvanije važni, a poslovi su važni, nešto što Kamala Haris odbija da prizna“.

Čeng je takođe rekao za Forbes da je Haris „lažov i prevarant“ i da nije pružila „dokaze da je radila u Mekdonaldsu jer zapravo nije radila tamo“.

Forbes je kontaktirao kampanju Kamale Haris za komentar u vezi sa Trampovom posjetom.

„Sada sam radio 15 minuta više nego Kamala… ona nikada nije radila ovdje“, rekao je Tramp na šalteru Mekdonaldsa u nedjelju.

Haris je prvi put pomenula ljetnji posao u lancu brze hrane 2019. tokom svoje prve kampanje. Njujork Tajms (New York Times) je tada izvijestio da se pridružila štrajku radnika Mekdonaldsa u Las Vegasu podržavajući minimalnu platu od 15 dolara. „Ako želimo da zlatni lukovi budu simbol najboljeg što Amerika nudi, ti lukovi padaju“, navodno je rekla Haris.

Foto: Reuters/Brian Snyder

Da li je Haris zaista radila u Mekdonaldsu

Haris je takođe pomenula rad u ovoj kompaniji tokom ovogodišnjih izbora, uključujući intervju za MSNBC. Njena kampanja je rekla Tajmsu da je radila u restoranu na Centralnoj aveniji u Alamedi, Kalifornija. To je bilo tokom ljeta 1983. nakon prve godine studiranja na Univerzitetu Hauard.

Oni su rekli da je radila na nekoliko pozicija u restoranu, uključujući i na fritezi. Ali, nisu pružili mnogo drugih informacija. Njena kampanja nije dostavila Tajmsu prijatelje ili članove porodice koji bi potvrdili ovu tvrdnju. Ali, identifikovali su prijateljicu iz tinejdžerskih dana, koja je rekla da „se sjeća da je Haris radila u Mekdonaldsu u to vrijeme“. Dodala je da je majka Kamale Haris spominjala ljetnji posao.

Foto: Doug Mills/Pool via Reuters

Optužbe da Haris laže o radu u Mekdonaldsu počele su da kruže nakon što je konzervativni medij Vašington Fri Bikon (The Washington Free Beacon) objavio tekst u avgustu. Ukazali su na to da Mekdonalds nije naveden u prijavi za posao ili biografiji koju je podnijela nakon završetka fakulteta. Iako taj posao možda nije bio relevantan za poziciju pravnog referenta za koju je aplicirala. U tekstu se priznaje da je moguće da je Haris radila u Mekdonaldsu. Ali, ukazuje da „odsustvo tog detalja u javnim dokumentima i nevoljnost njene kampanje da pruži dodatne informacije podižu pitanja o sada već ključnom narativu“.

Vlasnik franšize otvara vrata svima

Derek Đakomantonio (Derek Giacomantonio), vlasnik i operater Mekdonaldsa koji je Tramp posjetio, izjavio je u saopštenju da je prihvatio Trampov zahtjev da poseti njegov restoran. To je uradio kako bi bivši predsjednik vidio „transformativno radno iskustvo“ koje je imalo jedan od osam Amerikanaca – posao u Mekdonaldsu. Đakomantonio je dodao: „Kao mali, nezavisni vlasnik preduzeća, osnovna vrijednost moje organizacije je da sa ponosom otvaramo vrata svima koji posjete zajednicu Fistervila“.

Tramp je prošle nedjelje intenzivno vodio kampanju u Pensilvaniji, ključnoj državi za izbore u novembru. Nakon što je radio u Mekdonaldsu, Tramp je planirao da prisustvuje skupu u Lankasteru, a potom i utakmici Pitsburg Stilersa (Pittsburgh Steelers).

Foto: Reuters/Brian Snyder

U subotu, Tramp je posjetio Latrob, gdje je izazvao pažnju zbog komentara o genitalijama pokojnog golf igrača Arnolda Palmera. Haris je takođe bila u Pensilvaniji prošle nedjelje u okviru više poseta. Danas će ponovo posjetiti državu i održati događaj u okrugu Čester zajedno sa Liz Čeni (Liz Cheney).

Anketa u Pensilvaniji objavljena prošle nedjelje pokazala je da Haris ima prednost od 50% prema 47% (bliže četiri procenta kada se ne zaokruži). Anketa Vol strit džurnala (Wall Street Journal) od 11. oktobra pokazala da je Tramp ima prednost od jednog procenta. U nedjelju popodne, FiveThirtyEight je objavio da Haris ima prednost od 1,8 procenata na nacionalnom nivou. S druge strane, Tramp vodi sa 0,3 poena u Pensilvaniji.

Molly Bohannon, Forbes

Trump Works Fryer At McDonald’s—And Accuses Harris Without Evidence Of Lying About Summer Job