Električna Hjundai Kona: Veća i mnogo svjetlija

LIFESTYLE Forbes 19. okt 2024. 19:41
featured image

19. okt 2024. 19:41

Potpuno novi Hjundai Kona EV (Hyundai Kona EV) za 2024. je odličan primjer kako dizajnirati i isporučiti izvanredan električni automobil bez nepotrebnog komplikovanja prilikom vožnje. Kona EV je sjajan zahvaljujući jednostavnim, prepoznatljivim i lako dostupnim kontrolama (osim mjenjača) i solidnom dometu od 418km, ako izaberete veću bateriju, od ukupno dvije koje Hjundai nudi.

Eksterijer

Izgleda privlačno. Malo je veći, u odnosu na prethodne modele Kona. Ima oštre uglove i jedinstveno „Pixelated Seamless Horizon“ svjetlo i „Piksel“ grafiku. Živopisne boje karoserije dostupne su i čine ovaj model zabavnim električnim automobilom. Te jarke boje olakšaće vam da ga pronađete na parkingu.

Foto: Shutterstock

Unutrašnjost

Ovo je jedan od rijetkih električnih vozila na tržištu koji nudi dugmiće i točkiće za upravljanje mnogim funkcijama. Umjesto da vam odvlači pažnju sa puta i da vas tjera da, po nekoliko puta, pipkate ekran.

Višenamjensko centralno konzolno skladište sa rotirajućim držačima za čaše je lijepo dizajnirano. Dostupne su opcije ambijentalnog osvjetljenja u unutrašnjosti. Prilagođavaju se režimu vožnje, ubrzanju ili raspoloženju vozača. Prednja sjedišta su 30 odsto tanja kako bi se povećao prostor za noge putnika na zadnjim sjedištima. A zadnja sjedišta, bez zaobljenih ivica, dodatno povećavaju raspoloživi prostor. Sistem zaključavanja u dva stepena omogućava nagib zadnjih sjedišta.

Podesiva zadnja sjedišta i prtljažnik pružaju 722 litra prostora (sa uspravljenim sjedištima).

Kona takođe nudi tehnologiju „Over-the-Air“ (OTA) za ažuriranje softvera. Omogućava vlasniku da poboljša performanse automobila ili isproba nove funkcije. OTA ažuriranja softvera mogu da se koriste za mape i multimedijalne sadržaje.

Foto: Shutterstock

Cijena

Hjundai Kona Elektrik SE iz 2024. godine, kreće se od početnih 32.675 dolara (30.000 eura), uz dodatnih 1.335 dolara za troškove dostavljanja. SEL model počinje sa cijenom od 36.675 dolara (33.700 eura), dok Limited verzija košta 41.045 dolara (37.750 eura).

Punjenje

Dostupne su dvije glavne verzije baterija – SE model sa baterijom kapaciteta 48,6 kWh i elektromotorom od 99 kW, i SEL model sa baterijom od 64,8 kWh i motorom od 150 kW.

Preporučena baterija od 64,8 kWh prema internim procjenama može se napuniti od 10% do 80% za približno 43 minuta uz dostupnu mogućnost brzog punjenja od 400V. Standardna baterija može da obezbijedi domet od oko 317 kilometara, prema preliminarnim internim testovima.

Vožnja

Vožnja je funkcionalna i prijatna. Na raspolaganju su tri režima vožnje: Sport, Eko i Eko+. Čak i u sport režimu, velika brzina nije potrebna. Kona se dobro drži na autoputu među kamionima i SUV automobilima. Nemate osjećaj da ćete biti „zgnječeni“ ili zanemareni.

Kretanje gradom pri manjim brzinama, kao i kod većine električnih vozila, veoma je zabavno. Iako je Kona sada veća, i dalje je dovoljno mala da se lako provuče kroz prepreke, a parkiranje je pravo uživanje.

Josh Max, saradnik Forbesa

Test-Driving The 2024 Toyota Tacoma Trailhunter