Berzanska bajka nema kraj: Akcije AI giganta Envidije skočile 31.000%

BIZNIS Forbes 19. okt 2024. 16:07
featured image

19. okt 2024. 16:07

Analitičari Bank of America tvrde da akcije Envidije (Nvidia) imaju veliki potencijal za dalji rast, uprkos tome što su ove nedjelje dostigle najvišu cijenu svih vremena.

Bank of America je značajno podigla svoju ciljnu cijenu za Envidiju, vodeću kompaniju u oblasti vještačke inteligencije (AI), zbog izuzetno povoljnih izgleda za rast.

Tim analitičara predvođen Vivekom Arijom (Vivek Arya) podigao je ciljnu cijenu Envidije sa 165 na 190 dolara. To ukazuje na potencijalni rast od 37% u odnosu na jučerašnju cijenu od 138 dolara, što je bio novi nedjeljni rekord.

Dominacija na tržištu

Arija i njegov tim smatraju da pred Envidijom stoji „generacijska prilika“ u AI akceleratorima, koji su ključni za generativne AI aplikacije. Envidija kontroliše oko 80% tržišta ovih poluprovodničkih sistema zahvaljujući velikim kupcima poput Alfabeta (Alphabet), Mete i OpenAI. Te kompanije ulažu značajna sredstva u Envidijine grafičke procesore (GPU) kako bi trenirali modele jezika.

Bank of America predviđa da će tržište ove AI tehnologije rasti sa 45 milijardi dolara u 2023. na 117 milijardi ove godine. I sve do 363 milijarde dolara do kraja godine. Envidija bi zadržala 75% tržišnog udjela. To bi kompaniji donijelo čak 272 milijarde dolara prihoda od AI računarstva do 2030.

Za poređenje, Epl (Apple) je 2023. ostvario prihod od 204 milijarde dolara od Ajfona (iPhone).

Ostali pozitivni faktori koje navodi Bank of America uključuju znatno veće profitne marže u poređenju sa konkurentima. Pri čemu se predviđa da će slobodni novčani tok Envidije u naredne dvije godine biti oko 50%. To je dvostruko više od prosjeka pet najvećih američkih tehnoloških giganta. Takođe, analitičari ukazuju na značajne prihode Envidije izvan prodaje čipova. To uključuje unosna partnerstva sa konsultantskom firmom Accenture i Majkrosoftom (Microsoft).

Vrijednost Envidije ide ka pet biliona dolara

Akcije Envidije su ove godine već porasle 180%. U posljednjih 10 godina taj rast bio je veći od 31.000% nakon što je kompanija postala lice AI revolucije.

Bank of America procjenjuje da će tržišna kapitalizacija Envidije dostići 4,7 biliona dolara ako cijena akcija bude 190 dolara. To bi premašilo vrijednost bilo koje berzanske kompanije u istoriji, uključujući Epl, čija je trenutna vrijednost 3,6 biliona.

Envidija je druga najvrijednija kompanija u svijetu, sa tržišnom kapitalizacijom od 3,4 biliona dolara. To je daleko od vrijednosti od 10 milijardi dolara koliko je Envidija vrijedila pre 10 godina. I 300 milijardi prije samo dvije godine.

Foto: Reuters/Ann Wang

Sve je promijenio ČetGPT

Uspon Envidije na berzi uslijedio je nakon objavljivanja generativnog AI četbota ČetGPT (ChatGPT) krajem 2022. godine. To je dovelo do značajnog rasta prihoda kompanije, jer su Envidija procesori ključni za ove AI aplikacije.

Prihodi i neto dobit Envidije su bili 350% i 2.400% veći u kvartalu zaključno sa julom nego u istom periodu 2022. Envidija, prvobitno poznata po ulozi u izradi grafikaza video igre, i dalje je pod vođstvom svog osnivača i generalnog direktora Džensena Huanga (Jensen Huang). On je 11. najbogatija osoba u svijetu na Forbes listi, zahvaljujući svom udjelu od 3% u kompaniji.

Iako pokazatelji vrijednosti ukazuju da su akcije Envidije skupe u poređenju sa osnovnim podacima – ima drugi najveći odnos cijene i prihoda na S&P 500 – mnogi ostaju optimistični, zahvaljujući, kako Huang opisuje, „emotivnoj“ i „ludoj potražnji“ za Envidija proizvodima.

Derek Saul, Forbes

Nvidia Can Approach $5 Trillion Valuation With ‘Generational’ AI Opportunity Still Ahead, BofA Says