U Crnoj Gori registrovano 3.050 električnih vozila

featured image

19. okt 2024. 10:57

U Crnoj Gori je ukupno registrovano 3.050 električnih vozila, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) dostavljeni Forbesu Crna Gora.

Iz MUP-a je objašnjeno da se podaci odnose na automobile na električni pogon, kao i na hibridna vozila (kombinacija električnog pogona sa pogonom na naftu ili benzin).

Od ukupnog broja električnih vozila, do oktobra su pravna lica registrovala 1.577, a fizička 1473.

PRAVNA LICAFIZIČKA LICA
HIBRIDNO BENZIN I STRUJA 2233
 ELEKTRO POGON456178
HIBRIDNO-NAFTA353572
HIBRIDNO–BENZIN744689
HIBRIDNO–STRUJA21
UKUPNO1.5771.473
Izvor: MUP

CEDIS dao saglasnost za 30 punionica

Jedna od punionica u Podgorici, Foto: Forbes Crna Gora

Crnogoski elektrodistributivni sistem (CEDIS) do kraja avgusta dao je 30 saglasnosti za priključenje električnih automobila, od čega je 19 priključeno na distributivni sistem (u svim gradovima Crne Gore).

Međutim, kako su za Forbes Crna Gora rekli iz CEDIS-a, oni imaju podatke za punionice koje su priključene na distributivnu mrežu kroz izdate saglasnosti, ali ne mogu znati ukupan broj punionica u državi jer, kako kažu, CEDIS nema ni obavezu, niti nadležnosti da zna šta je priključeno na unutrašnjoj instalaciji objekata.

Na pitanje koja je cijena punjenja električnog vozila, iz CEDIS-a nijesu mogli odgovoriti.

“Tu se ne može dobiti egzaktan odgovor, jer ta oblast nije zakonom definisana i svaki operater punionice za električna vozila ima svoju politiku punjenja i cjenovnik. Prije par godina, većina opština u Crnoj Gori je kroz program UNDP-a dobila po jednu punionicu sa dva priključka (11kW + 22kW). CEDIS posjeduje svoje punionice i u fazi smo izgradnje još njih, ali za sopstvene potrebe, ne usložno-komercijalno”, kazali su.

Prema podacima koje je Ministarstvo energetike dobilo od UNDP-a, u prethodnom periodu je u uz njihovu podršku postavljeno 27 punionica za električne automobile.

Jedno punjene može da košta između pet i šest eura

Prema procjenema Ministarstva energetike, jedno punjenje električnog automobile košta 5-6 eura.

“Ako pretpostavimo da se za punjenje električnog automobila koristi punjač koji se obično instalira u domaćinstvu koji je najčešće snage 11 KW i da za punjenje automobila treba 55 kWh energije, to bi, kada se preračuna u električnu energiju, bilo 5-6 eura po jednom punjenju. Važno je napomenuti da postoje punjači snage 22 kW koje skraćuju vrijeme punjenja. Komercijalne punionice mogu imati i značajno veće snage“, rekao je za Forbes Crna Gora v.d. direktora Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstvu energetike, Božidar Pavlović.

Kako je nedavno objavio Forbes Hrvatska, Island je rangiran kao najpovoljnije mjesto u Evropi za punjenje Tesle Model Y, po cijeni od 2,89 eura na 100 kilometara. Time se rangirao bolje od Portugala, gdje vozači moraju izdvojiti 3,18 eura da pređu istu udaljenost. Finska je zauzela treće mjesto, a tamo vozači za DC brzo punjenje plaćaju 4,63 eura.

Nakon Portugala, među najjeftinijima je Španija sa 7,11 eura.

Cijene se u državama južne Evrope dalje kreće ovako: Bugarska (7,34 eura), Italija (9,12 eura), Grčka (9,83 eura), Malta (9,83 eura) i Kipar (9,83 eura).

Među zemljama sjeverne i srednje Evrope cijene se kreću između sedam i deset eura. Estonija i Njemačka su najskuplje zemlje u grupi s naknadama od 9,99 eura i 8,93 eura na 100 kilometara, a odmah iza njih je Danska s 8,81 eura.

U Francuskoj se plaćalo 7,26 eura, nešto manje nego u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je tarifa za zadate parametre 7,79 eura. U Austriji je naknada iznosila 7,88 eura.

S druge strane, daleko najskuplje mjesto u Evropi za punjenje električnih automobila je Norveška. Za pređenih 100 kilometara vozači će morati izdvojiti gotovo šestorostruko više nego na Islandu – nevjerojatnih 18,93 eura.