Ključni savjeti za prvi korak u karijeri: Pazite šta traže, ali i šta vi želite

BIZNIS Forbes 18. okt 2024. 17:37
featured image

18. okt 2024. 17:37

Ulazak na tržište rada može biti zastrašujuć, posebno kada ste tek završili školu ili počinjete karijeru u novoj oblasti i prvi put tražite posao. Ali uz pravilan pristup, pripremu i dobar stav, možete se istaći i osigurati taj ključni prvi korak u svojoj karijeri.

Konkurencija za posao i dalje je velika. U avgustu 2024. godine broj nezaposlenih u SAD iznosio je 7,1 milion, a milioni studenata će ove godine diplomirati. Dok se trudite da uđete na tržište rada, imajte na umu sljedeće četiri stvari koje vam mogu pomoći da se snađete u tom procesu i povećate šanse za uspjeh.

1. Uvjerite se da je posao za početni nivo

Nemojte da vas zavara oznaka „početni nivo“. Pažljivo pročitajte sve sitne detalje u oglasu za posao. Istraživanje više od 17.000 oglasa za poslove početnog nivoa pokazalo je da 37,5% zahtjeva prethodno iskustvo, u prosjeku 2,5 godine. Dakle, ako je to vaš prvi korak u karijeri, tražite otvorene pozicije koje su namijenjene kandidatima sa 0-2 godine iskustva. Izbjegavajte one koje navode više, naprednije ili specijalizovane pozicije, osim ako nije izričito navedeno da su za početni nivo.

Obratite pažnju na sve specifične vještine ili iskustvo koje se traži i uvjerite se da se one poklapaju sa onim što bi neko nov u toj oblasti mogao realno da posjeduje. Poslovi koji zahtijevaju napredne vještine, sertifikate ili specifično stručno znanje možda nisu pravi za vas.

2. Pronađite posao koji vas zanima

Kada identifikujete poslove koji odgovaraju vašem iskustvu, razmislite kako se oni slažu sa vašim interesovanjima i strastima. Neke od vas će možda savjetovati da tražite poslove u oblasti koju ste studirali, ali to nije neophodno. Ne ograničavajte se. Potražite karijeru koja je u skladu s vašim interesovanjima, jer to vodi većem zadovoljstvu poslom, boljem učinku i pozitivnijem stavu.

To će vam otvoriti vrata ka neočekivanim karijernim stazama, pomoći da otkrijete svoje prave snage i omogućiti da steknete nove vještine. Možete koristiti ove vještine da brže napredujete, već od prvog koraka u karijeri. Fokusiranjem na svoje interese, moći ćete da istaknete svoje snage i primijenite ih na nove i uzbudljive načine, bez obzira na vašu diplomu.

3. Istražite praksu zapošljavanja kompanije

Istraživanje istorije zapošljavanja kompanije omogućava vam da postavite realna očekivanja o svojim šansama za dobijanje posla. Kompanije koje imaju iskustvo u zapošljavanju novodiplomiranih ili kadrova početnog nivoa vherovatnije će imati odgovarajuće prilike koje se poklapaju s vašim nivoom iskustva. To povećava šanse da vaša prijava bude razmotrena i da su ti poslovi prikladni za nekoga ko se sprema za prvi korak.

Mnogo primjera zapošljavanja kadrova početnog nivoa takođe ukazuje na to da kompanija daje prednost inkluziji. Nudi dobrodošlicu za nove ideje i spremni su da investiraju u raznolike talente od samog početka. Sugeriše da imaju strukturisane programe obuke i razvoja.

S druge strane, kompanije sa malo ili nimalo primjera zapošljavanja novodiplomiranih ili početnog nivoa možda ukazuje na ograničenu stabilnost posla ili potencijal za rast.

4. Provjerite da li kompanija ima dobru kulturu

Za 40% profesionalaca anketiranih u studiji LinkedIn-a, kultura je prioritet pri izboru novog posla. Biti u kompaniji sa dobrom radnom atmosferom i ravnotežom između poslovnog i privatnog života može vam pomoći da se lakše integrišete u radnu sredinu.

Foto: Shutterstock

Kako biste procijenili kulturu kompanije, možete pregledati recenzije trenutnih i bivših zaposlenih na sajtovima kao što su Glassdoor i Indeed. Posjetiti njihove stranice na društvenim mrežama. Obratite pažnju na obrasce u recenzijama, posmatrajući i pozitivne i negativne povratne informacije. Provjerite da li se često spominju određene teme vezane za kulturu kompanije.

Možete kontaktirati zaposlene putem LinkedIn-a i direktno (ali pristojno) ih pitati o kulturi kompanije. Možete postaviti pitanje poput: „Kako kompanija podržava ravnotežu između poslovnog i privatnog života ili dobrobit zaposlenih?“ Možda i: „Šta vam se najviše dopada u radu u ovoj kompaniji?“

Neki znaci dobre kulture su oni koji naglašavaju transparentnost, komunikaciju i konstruktivnu povratnu informaciju. Kao zaposlenom početnog nivoa, korisno je biti u okruženju gdje su stariji članovi tima i menadžeri spremni da vas mentoriraju i podrže. Oni dijele svoje znanje i daju vam povratne informacije kako biste brže napredovali.

Iako je početak karijernog puta izazovan, to je jedinstvena prilika da oblikujete svoju budućnost i otkrijete svoj pravi potencijal. Zapamtite, svaka prijava nije samo korak ka poslu; to je korak ka izgradnji života kakav želite. Vjerujte procesu i primijenite prave strategije kako biste pronašli posao koji ne samo da odgovara vašim vještinama, već i vašim interesovanjima i ambicijama.

Sho Dewan, saradnik Forbesa

4 Tips For Navigating Entry-Level Job Applications