Niskotarifni avioprevoznici masovno napuštaju njemačke aerodrome

BIZNIS Forbes Slovenija 17. okt 2024. 07:00
featured image

17. okt 2024. 07:00

Jurovings (Eurowings) je kao i irski niskotarifni avio prevoznik Rajaner (Ryanair), smanjio broj letova iz Njemačke zbog rasta operativnih troškova, javlja Dojče vele (Deutsche Welle).

Najprije će ograničiti broj letova u Hamburgu, ali nije isključeno da će se za to odlučiti i na nekom drugom aerodromu.

Lufthansina podružnica Jurovings kao razlog smanjenja broja veza navela je veliko povećanje troškova.

U prvom koraku planira povući više od 1.000 letova za i iz Hamburga iz programa i preseliti ih na druge lokacije. Takođe bi mogla odustati od drugih veza na drugim aerodromima u korist veza u drugim zemljama EU zbog sve većih troškova infrastrukture.

Letjenje u Njemačku i iz Njemačke postaje sve skuplje i neisplativo na mnogim linijama.

Čelnik Jurovingsa Jens Bišof (Jens Bischof) rekao je da je “za žaljenje što mu njemačke vlasti nisu ponudile nikakvo prihvatljivo rješenje”.

Foto: Shutterstock

Rajaner takođe ograničava broj letova

Ovime se njemački prevoznik pridružio niskotarifnom prevozniku Rajaneru koji je nedavno najavio da sljedećeg ljeta više neće letjeti sa aerodroma Dortmund, Drezden i Lajpcig zbog visokih taksi.

Irski niskotarifni prevoznik smanjiće 1,8 miliona sjedišta u Njemačkoj, što bi, kako je rekao, značilo smanjenje kapaciteta od 12 posto u Njemačkoj. Istovremeno je najavio i smanjenje broja letova za Hamburg 60 posto, a za Berlin 20 posto.

“Ovu odluku smo donijeli jer njemačka vlada i dalje ne uspijeva smanjiti porez na avionski saobraćaj, sigurnosne naknade i kontrolu avio saobraćaja, što koči oporavak i rast.”

Rajaner je u svom saopštenju ponovio dugogodišnje kritike njemačke vlade zbog paketa za spašavanje od pandemije za Jurovingsovu matičnu Lufthansu.