Dionice Epla ruše rekorde, kompanija sada vrijedi 3,6 biliona dolara

BIZNIS Forbes 16. okt 2024. 18:37
featured image

16. okt 2024. 18:37

Najveća kompanija u svijetu u utorak je postala još malo veća: Dionica Epla (Apple) je ponovo srušila rekord, a rast je dodatno pojačalo predstavljanje novog iPhonea 16 s ugrađenom vještačkom inteligencijom.

Cijena dionica Epla porasla je 2,7 posto i postavila novi rekord od 234,49 dolara. Ovo je prvi put u tačno tri mjeseca da su dionice ove kompanije srušile rekord.

Tržišna kapitalizacija Epla dostigla je tako 3,61 bilion dolara i srušila sopstveni rekord iz jula. To je najviša vrijednost ikada zabilježena za neku kompaniju na berzi.

Ne postoji samo jedan katalizator koji je uzrokovao rast cijena dionica, a rast sigurno nije rezultat uzleta tehnoloških kompanija uopšte.

Dionice Envidije (Nvidia), Majkrosofta (Microsoft), Alfabeta (Alphabet), Amazona i Mete zabilježile su ili pad ili tek neznatan rast.

Vjerovatno je riječ o nastavku optimizma analitičara koji posmatraju stanje Ajfona (iPhone) 16 na tržištu. Analitičar Morgan Stenlija (Morgan Stanley) Erik Vudring (Erik Woodring) rekao je da je prošlog mjeseca isporučeno 56 miliona Ajfona što je 10 posto više od očekivanja i sugeriše rast kvartalnih prihoda od oko 2,5 milijardi dolara. Epl je takođe u utorak najavio prvi Ajped (iPad) Mini tablet od 2021. godine.

Kasnije ovog mjeseca Epl čeka nekoliko velikih događaja. Kompanija će 28. oktobra predstaviti Apple Intelligence, softver za Ajfon fokusiran na vještačku inteligenciju, a 31. oktobra izvijestiće o zaradi u posljednjem tromjesečju. Analitičari očekuju da će fokus na AI pojačati finansijske rezultate kompamije i predviđaju rekordne prihode od 94 milijarde dolara te dobit od 24 milijarde dolara.

Derek Saul, Forbes

Apple Stock Rises To All-Time High – And Record $3,6 Trillion Market Cap
(Prevela: Nataša Belančić)