Najveći evropski proizvođači oružja zajednički u proizvodnji borbenih vozila

BIZNIS Forbes Slovenija 16. okt 2024. 13:31
featured image

16. okt 2024. 13:31

Italijanski Leonardo i njemački Rajnmetal (Rheinmetall), najveće vojne kompanije u Evropi, početkom jula najavili su osnivanje zajedničke vojne kompanije koja će se baviti proizvodnjom borbenih vozila. Zajednička kompanija imaće sjedište u Rimu, dok će operativni centar biti u sjeverno-italijanskom lučkom gradu La Spezia, gdje Leonardo već ima proizvodni pogon. Rajinmetal, s druge strane, u Italiji ima tri podružnice na pet lokacija s približno 1.400 zaposlenih, izvještava slovenačka agencija STA.

Prema najavama rukovodstva Rajnmetala (Rheinmetall) i Leonarda, kompanija, za koju se očekuje da će dobiti odobrenje nadzornih tijela do 2025. godine, u početnoj će fazi proizvoditi borbena vozila na osnovu glavnog Rajnmetalovog tenka tipa Panther i pješačkog vozila Lynx.

Novi teškaš u proizvodnji tenkova


Prva velika narudžba kompanije vrijedi više od 20 milijardi eura. “Stvaramo novog teškaša u evropskoj proizvodnji tenkova,” rekao je glavni izvršni direktor Rajnmetala, Armin Papperger.

Potvrdio je da će kompanija isprva biti usmjerena uglavnom na italijansko vojno tržište, ali planiraju sarađivati i s drugim vojskama u Evropi i širom svijeta.

Glavni izvršni direktor Leonarda, Roberto Cingolani, rekao je da je cilj kompanije razvije najmodernije tehnologije koje će biti konkurentne na međunarodnom nivou.