Kako je Mask ućutkao vladine zvaničnike da bi podaci o novom super računaru ostali tajni

TEHNOLOGIJA Forbes 16. okt 2024. 07:00
featured image

16. okt 2024. 07:00

Prije gotovo pola godine, prije nego što su gradski zastupnici, a kamoli obični građani saznali da Ilon Mask (Elon Musk) u njihovom dvorištu gradi “najveći super računar u svijetu”, milijarderov tim potajno se sastao s cijelim nizom nacionalnih i lokalnih tijela za sprovođenje zakona. Među njima su bili i predstavnici kancelarije šerifa i policije Memfisa, američki Department of Homeland Security i FBI.

Tajni sastanak, o kojemu se nije ranije izvještavalo, ticao se Maskovog AI startapa xAI, kažu iz Komore za područje Memfisa, grupe za ekonomski razvoj koja od marta iza zatvorenih vrata upravlja pregovorima.

“Zaista cijenim vrijeme i trud koji ste svi uložili u ovaj projekt. Na rubu smo nevjerovatnog trenutka u istoriji Memfisa,” napisala je grupi u i-mejlu direktorica Komore za ekonomski razvoj, Gvin Fišer (Gwyn Fisher). Ponudila im je razgledavanje Maskovog novog postrojenja, ali pod jednim uslovom: Da potpišu ugovor o tajnosti podataka s kompanijom CTC Property, misterioznom shell kompanijom koju kontroliše Maskov lični bankar Džared Birčel (Jared Birchall).

Potpisani ugovori o tajnosti

Birčel je bivši finansijski analitičar, a Maskova je desna ruka već gotovo deset godina. Postao je njegov savjetnik nekoliko godina nakon što je otpušten iz Meril Linča (Merrill Lynch) zbog neprimjerene komunikacije s klijentom, izvijestio je Reuters. Otada je izvršni menadžer u SpaceX-u, Neuralinku, The Boring Companyju i xAI-ju. Upravlja Maskovom fondacijom, a nadzirao je i preuzimanje Twittera. Takođe je zadužen za Maskovo obezbjeđenje.

Forbes je prvi izvijestio da su vladini zvaničnici u Memfisu potpisali ugovore o tajnosti s xAI-jem, a naknadno i dobio uvid u taj ugovor, kao i druge interne dokumente. Činjenica da su vladine agencije pristale na uslove xAI-ja o povjerljivosti je “neetična,” kaže Skot Banburi (Scott Banbury), iz organizacije za zaštitu životne sredine Sierra Club, koji vjeruje da bi vlada prije svega račune trebalo da polaže građanima Memfisa.

Maskove kompanije već dugo koriste ugovore o tajnosti podataka kako bi ućutkale vladine zvaničnike o projektima u svojim gradovima. Čini se kako se ista priča ponavlja u Memfisu.

FBI i kancelarija šerifa okruga Šelbi nisu željeli da komentarišu sastanak s xAI-jem, a ostale agencije nisu odgovorile na Forbesove upite. Ipak, dokumenti pokazuju da su i gradska policija i kancelarija šerifa isporučili potpisane ugovore šefu za korporativnu sigurnost u xAI-ju, Logani Biču (Logan Beach). Nejasno je pružaju li ove agencije usluge obezbjeđenja za kompaniju. Mask je ranije koristio nelicencirane čuvare za blokiranje javnih puteva i plaža u blizini SpaceX-ovih postrojenja u Teksasu.

Data centar (ilustracija), Foto: Shutterstock

Zovu ga – gorostas

Super računar xAI-ja izgrađen je u praznoj fabrici pored rijeke Misisipi za samo četiri mjeseca. Dobio je nadimak Kolosus (Colossus) (eng. gorostas). Komora je u junu objavila da će xAI osnovati “novi dom” u Memfisu, pohvalivši se brzinom kojom je došlo do “nekoliko milijardi dolara” vrijednog dogovora. Ipak, gradski odbornici tada su rekli da je za njih to prvi glas o projektu. Zatražili su više vremena i informacija kako bi bolje shvatili poduhvat zbog kojeg bi xAI postao najveći potrošač energije i vode u gradu. Mjesec dana kasnije, data centar zvanično je krenuo s radom.

Maskove kompanije već dugo koriste ugovore o tajnosti podataka kako bi ućutkale vladine zvaničnike o projektima u svojim gradovima. Čini se da se ista priča ponavlja i u Memfisu. Političari u gradu optužuju xAI da je prikrivao saradnju s diveloperima i javnim funkcionerima koji su mjesecima privatno razrađivali planove za Memfis, o čemu je Forbes ranije izvještavao. CTC Property najprije je u ime xAI-ja Komori pristupio – i odmah im na potpis dao ugovore o tajnosti – u martu, ali gradska skupština i javnost o projektu nisu znali ništa sve do juna. “Zbog ugovora smo se morali strogo držati protokola i uključeni su bili samo oni koji su morali znati,” rekao je u julu za Forbes čelnik Komore, Ted Taunsend (Ted Townsend). Komora nije željela komentarisati sastanke koje su organizovali, a iz xAI-ja nisu odgovorili na upite za komentar.

Dolazak startapa u Memfis popratili su agresivni zahtjevi za resursima na tom području. Data centar zatražio je dovoljno električne energije za 100.000 domaćinstava, a svakoga dana povlačiće više od milion galona vode za hlađenje svojih servera. Trenutno čekaju odobrenje regionalnog snabdjevača energijom, Tennessee Valley Authority (TVA) za ukupne kapacitete od 150 megavata, što će zahtijevati izgradnju potpuno nove trafostanice. Mask je nedavno tvitovao da će se broj GPU-ova koji čine super računar udvostručiti “za par mjeseci.” Semafor izvještava ad je postrojenje uspjelo pokrenuti svih 100.000 čipova H100 kompanije Envidija (Nvidia) u isto vrijeme.

“Ove kompanije očekuju da se mogu samo prošetati, a da niko ne zna ništa o tome što rade
Deborah Fisher, izvršna direktorica, Tennessee Coalition for Open Government

Histerija oko vještačke inteligencije izazvala je porast ogromnih data centara, a s njim i strahove da će lokalne energetske mreže i ključni resursi biti nategnuti do tačke pucanja. Ipak, zakoni o privatnosti pojedinih saveznih država, kao i potpisani ugovori o tajnosti, omogućili su vođama projekata da od javnosti sakriju ključne informacije pod izgovorom da se radi o poslovnoj tajni ili povjerljivim podacima. Na primjer, grad Dales u Oregonu prikrivao je koliko vode troši data centar Gugla (Google) sve dok lokalni medij The Oregonian nije tužio da bi dobio uvide u podatke. Kada je Forbes upitao TVA o drugim data centrima koje snabdijeva, kompanija je odbila da podijeli ikakve informacije o njima, tvrdeći da su ti “osjetljivi poslovni podaci” zaštićeni ugovorima.

Nisu željeli reći jesu li potpisali ugovor o tajnosti za xAI projekt. Uz to, Agencija za ekonomski razvoj Memfisa, EDGE, odbila je Forbesov zahtjev za javne evidencije u vezi s xAI-jem, pozivajući se na poslovne tajne. Članove odbora EDGE-a imenuju grad i okrug, dok odbor kompanije TVA, koja je u saveznom vlasništvu, nominuje američki predsjednik i potvrđuje Senat.

“Ovo je neviđeno,” kaže stanovnik Memfisa Vord Arčer (Ward Archer), govoreći o ugovorima o tajnosti. Arčer je čelnik lokalne neprofitne fondacije za zaštitu okoline Protect Our Aquifer, koja pritiska lokalne agencije da objave pojedinosti o zahtjevima xAI-ja za vodom. “Kako to možete raditi i biti izabrani na neku poziciju? Čudno je – čemu ta potreba za tajnošću? Ne razumijem.”

Kada državni zastupnik poništava ugovore o tajnosti…

Tesla je u Nevadi preko ugovora o tajnosti zabranila državnim zvaničnicima da otkrivaju informacije o poreskim olakšicama koje bi kompanija dobila. Nekoliko vladinih tijela u Braunsvilu u Teksasu – uključujući odbor kompanije za komunalne usluge – takođe su od SpaceX-a dobila zahtjeve da potpišu ugovore o tajnosti. Ugovori su poništeni tek kada je to naredio državni zaszupnik. U Bastropu, takođe u Teksasu, gdje je Maskova The Boring Company izgradila proizvodni pogon, jedan stanovnik tvrdi da ih je kompanija tražila da potpišu ugovore o tajnosti prije pregleda planova koji tehnički spadaju pod javne spise.

Debtra Fišer (Deborah Fisher), izvršna direktorica neprofitne organizacije Tennessee Coalition for Open Government, za Forbes kaže da ugovori o tajnosti nisu snažniji od zakona saveznih država o pristupu javnim podacima, ali da se svejedno koriste za otežavanje pristupa informacijama.

“Građani su frustrirani kada vide da ogromnim kompanijama lokalni zvaničnici daju svakakve povlastice, koristeći novac lokalnih poreskih obveznika,” kaže Fišer za Forbes. “Istovremeno, kompanije očekuju da se mogu samo prošetati, a da niko ne zna ništa o tome što rade.”

Nakon službene najave dolaska xAI-ja u Memfis, kompanija za komunalne usluge Memphis Light, Gas and Water (MLGW) predstavila je projekat na sastanku gradske skupštine u julu, prvi put objavivši koliko vode i energije treba super računaru. Otada je kompanija odbacila argumente da su morali dobiti odobrenje gradske skupštine prije pristanka na zahtjeve xAI-ja. Rekli su da su to “dezinformacije” i u pismu regionalnoj kompaniji za komunalne usluge u Tenesiju napisali da “ne može diskriminisati, kočiti ili odbiti pružiti uslugu koja se u granicama razuma može zahtijevati i ispuniti.”

Spisi koje je Forbes dobio od MLGW-a pokazuju da je predsjednik kompanije Dag Mekgauen (Doug McGowen), kojeg je imenovao gradonačelnik, potpisao ugovor o tajnosti u maju, dok je projekat još bio tajan. Portparol kompanije za Forbes kaže da je “uobičajeno da kompanija traži takve ugovore, jer žele zaštititi svoje informacije kada rade s bilo kojom vladinom agencijom.” Dodao je da je predsjednik jedini zaposleni koji smije potpisivati takve ugovore, kao i da MLGW nikada nije skrivao informacije o super računaru, već “djeluje u skladu sa svim zakonima vezanima za javne podatke,” naglašavajući da je xAI taj koji ima sve informacije o projektu.

Foto: Planet Labs via Forbes

Ali xAI je navodno odbio da razgovara sa zajednicom Memfisa, istom onom kojoj se toliko žarko želio priključiti. Tokom posljednjih nekoliko mjeseci, koalicija organizacija za zaštitu životne sredine poslala je pisma odborima kompanija TVA i MLGW, kao i Komori za područje grada Memfisa, zatraživši od njih da uključe lidere u zajednici u proces donošenja odluka koje ih se tiču. Blizina postrojenja kvartovima u kojima živi pretežno crnačko stanovništvo koje je već od ranije izloženo zagađenju od industrije i sa hronično slabim komunalnim uslugama izazvalo je strahove da bi se ti problemi mogli dodatno pogoršati. Prošle sedmice, grad je dao dozvolu da xAI dobije preko 200 hektara zemlje pored data centra, koju će kompanija unajmljivati bez plaćanja najma na prvih godinu dana. Niko nije objavio za što će se ta zemlja koristiti.

“Budući da je MLGW javna kompanija, to me brine iz perspektive ograničenja njihove sposobnosti da u razumnim granicama informišu i odbor i javnost,” kaže Amanda Garcia, advokatica u Južnom centru za pravo za zaštitu životne sredine (SELC).

U posljednje vrijeme ti strahovi fokusirani su na generatore na gas koje xAI koristi za dopunjavanje svojih energetskih potreba. Ispred postrojenja stoji najmanje 18 generatora s ukupnim kapacitetom od 100 megavata – dovoljno za 50.000 domaćinnstava – kažu iz SELC-a.

SELC je u avgustu u pismu Kancelariji za zdravstvo okruga Šelbi upozorio da bi emisije gasova iz generatora mogle pogoršati postojeće zagađenje vazduha i izazvati respiratorna oštećenja kod ljudi. Agencija za zdravstvo za Forbes je rekla da generatori Maskovog startapa ne zahtijevaju dozvole ili nadzor ako nisu aktivni više od 364 dana. Taj izuzetak neke grupe u zajednici nazivaju običnom rupom u zakonu. U izjavi za Forbes, portparol Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da Agencija istražuje te tvrdnje.

Sva ta tajnost oko postrojenja xAI-ja pobudila je veliku znatiželju mještana. Jedan od njih za Forbes kaže da je jednog dana parkirao automobil na javnom putu pored data centra i pokušao dronom da snimi lokaciju, ali da su mu na prozor pokucali naoružani čuvari. Stanovnik, koji je zbog straha želio ostati anoniman, kaže da su čuvari uslikali registarske tablice na njegovom automobilu.

Sarah Emerson, Forbes; Emily Baker-White, Forbes
How Elon Musk Muzzled Government Employees From Talking About xAI’s New Supercomputer
(Prevela: Nataša Belančić)