Veliki dan za Teslu, predstavili robotaksi, robokombi i robota Optimusa (VIDEO)

TEHNOLOGIJA Forbes 11. okt 2024. 15:43
featured image

11. okt 2024. 15:43

U četvrtak uveče po američkom vremenu, Ilon Mask (Elon Musk), generalni direktor Tesle, predstavio je novu flotu robotaksija pod nazivom Sajberkebs (Cybercabs). To su električne vozila namijenjena za prevoz putnika bez vozača.

Mask je ovo objavio na dugo očekivanom događaju održanom na prostoru filmskog studija Warner Brothers u Burbanku, Kalifornija. On je stigao u autonomnom taksiju, mat sivoj verziji vozila koja podsjeća na Sajbertrak (Cybertruck). Ima zaobljenije ivice, bez volana i papučica, i sa vratima koja se otvaraju nagore poput leptirovih krila. Mask je takođe najavio veću verziju autonomnog vozila pod nazivom Roboven (Robovan) ili robokombi, koja može primiti do 20 osoba.

„Sa autonomijom, vraćate svoje vrijeme“, rekao je. „Ovo je veoma velika stvar“.

Rekao je da će Sajbekebs biti u prodaji do 2026. godine i da će koštati manje od 30.000 dolara. Mask je više puta probijao rokove za lansiranje proizvoda. (Od 2019. godine je svake godine obećavao flotu robotaksija). „Obično sam malo previše optimističan u vezi sa vremenskim okvirima“, rekao je na događaju, dodavši da će biti dostupno „prije 2027, da se tako izrazim“.

Tesla/Handout via REUTERS

Niži troškovi

Mask je takođe rekao da očekuje da kompanija lansira potpuno autonomnu vožnju u Kaliforniji i Teksasu naredne godine. Procjenuje da će Sajberkeb koštati samo 0,20 dolara po milji (1,6 kilometara) za operaciju, u poređenju sa dolarom po milji za gradski autobus.

Prikazivanjem novih modela, Mask je izložio svoju novu viziju za Teslu, koja prevazilazi samo proizvodnju i prodaju električnih vozila i razvoj AI i autonomnog softvera. Ova inicijativa bi bila dobrodošla, jer je prodaja EV vozila kompanije ove godine pala 2,3%. Tesla je izgubila dio tržišnog udjela u korist drugih proizvođača električnih automobila, posebno u SAD.

Tesla/Handout via REUTERS

Ova najava stavlja Maska i Teslu u direktnu konkurenciju sa Vejmom (Waymo), odjeljenjem za autonomna vozila matične kompanije Gugla (Google), Alfabet (Alphabet). Vejmo, pionir u autonomnim vozilima, već je godinama ispred, sa velikim resursima Alfabeta, koji je već uložio 10 milijardi dolara u projekat tokom posljednje decenije. Njihova usluga je već pokrenuta u San Francisku, Feniksu i Los Anđelesu. Planirana su proširenja u Ostin i Atlantu. U međuvremenu, Kruz (Cruise), dio Dženeral Motorsa (Generl Motors), ponovo je počeo testiranje autonomne vožnje ovog ljeta nakon nesreće u San Francisku prošle godine, kada je vozilo udarilo i vuklo pješaka.

Tesla robokombi; Foto: Tesla/Handout via REUTERS

Tesla se suočava sa sopstvenim kontroverzama u vezi sa softverom za vožnju. U aprilu, Tesla vozilo koje je koristilo nadgledani sistem „Full Self Driving“, koji nije potpuno autonoman, udarilo je i ubilo motociklistu u blizini Sijetla, rekli su iz policije.

Događaj u četvrtak je bio prenošen uživo na platformi X, koju posjeduje Mask, a pratilo ga je više od 3,3 miliona gledalaca. Počeo je skoro sat kasnije zbog hitne medicinske situacije u publici, napisao je Mask na X-u.

Robot Optimus

Na događaju je Mask takođe prikazao ažuriranu verziju humanoidnih robota kompanije, pod nazivom Optimus, koji će koštati između 20.000 i 30.000 dolara kada se proizvodnja pokrene u većim razmjerama, ali nije dao vremenski okvir za njihovo puštanje u prodaju.

Tesla/Handout via REUTERS

Rekao je da će roboti Optimus služiti piće na događaju. Na kraju će moći da čuvaju djecu, kose travu ili kupuju namirnice, tvrdio je. „Mislim da će ovo biti najveći proizvod ikada bilo koje vrste“, rekao je Mask.

Tesla/Handout via REUTERS

Na kraju svoje prezentacije, Mask je uputio publiku ka paviljonu, gdje je grupa robota Optimus plesala uz pesmu Haddaway-a „What is Love?“.

Richard Nieva, Forbes

Elon Musk Shows Off Tesla Cybercabs At Much-Hyped Event