U Reformskoj agendi i SEEIIST – doprinos borbi protiv raka i održivom napretku regiona

featured image

3. okt 2024. 07:00

Vlada Crne Gore uvrstila je u Reformsku agendu 2024-2027 projekat izgradnje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIIST), koji bi većinski finansirala Evropska unija zbog njegove panevropske dimenzije.

Reformsku agendu Vlada je usvojila 26. septembra, a dokument sadrži ukupno 32 indikativne prioritetne reformske mjere u okviru četiri prioritetna sektora – Poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora, Digitalna i energetska/zelena tranzicija, Razvoj ljudskog kapitala, Vladavina prava i temeljna prava i 14 podsektora.

Sprovođenje reformi iz Agende uslov je za dobijanje novca iz Instrumenta za reforme i rast u okviru Plana rasta EU za Zapadni Balkan. Plan rasta je kombinacija bespovratnih sredstava i povoljnih kredita od ukupno šest milijardi eura za period 2024-2027. Za Crnu Goru je obezbijeđeno 383,5 miliona eura, od čega su 110 miliona eura bespovratna, a 273,5 miliona eura čine povoljni krediti. Evropska komisija planira da se od ukupnog iznosa sedam odsto dodijeli na početku sprovođenja Plana rasta kao svojevrsno predfinansiranje, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi.

Iz Delegacije EU u Podgorici su za Forbes Crna Gora ranije rekli da bi Crna Gora mogla da zatraži kofinansiranje projekta SEEIIST iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

„Crna Gora bi, u principu, mogla da zatraži kofinansiranje iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan, koristeći sredstva opredijeljena Planom rasta EU za Crnu Goru, u mjeri u kojoj su predmetne investicije povezane sa reformama predviđenim u Reformskoj agendi i postoji dovoljno raspoloživih sredstava“, kazali su iz Delegacije.

Premijer Milojko Spajić rekao je krajem avgusta da će Vlada nastaviti da sprovodi projekat SEEIIST ističući da je „zdravlje građana ekstremno bitno“.

Vlada je planirala da do kraja ove godine odobri projekat SEEIIST, dok će naredne godine biti odabrana lokacija, pravni okvir, formirane tehničke grupe i završen tender za izgradnju, piše u Reformskoj agendi. Cilj je da se gradnja završi 2027.

“SEEIIST ima za cilj da se pozabavi odsustvom velike istraživačke infrastrukture na Zapadnom Balkanu (ZB), ublaži odliv kadrova, otvore nova radna mjesta i stimuliše industrijski rast. Pored toga, ima za cilj da popuni prazninu u sličnom terapijskom centru u regionu Jugoistočne Evrope, gdje raste broj slučajeva raka“, navodi se u Agendi.

Kako se dodaje, ova istraživačka infrastruktura integriše naučnu izvrsnost sa socio-ekonomskim razvojem, doprinoseći i borbi protiv raka i održivom napretku regiona JIE.

„Besprekorna integracija SEEIIST-a u pejzaž istraživačke infrastrukture EU evidentna je kroz njegovo usklađivanje sa ključnim istraživačkim inicijativama EU i partnerstvima sa renomiranim evropskim institucijama, uključujući ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures). Koristeći mehanizme finansiranja EU, SEEIIST pokazuje svoju posvećenost standardima i ciljevima EU“, navodi se.

Projekat jedan od šest vodećih u Inovacionoj agendi EU

Podsjeća se da je projekat prepoznat u okviru EU i podržan kao jedan od šest vodećih u Inovacionoj agendi EU i jedini dio istraživačke infrastrukture u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan.

„SEEIIST naglašava svoju panevropsku dimenziju i potencijal za unapređenje evropske konkurentnosti u istraživanju i inovacijama. Projekat je trenutno u drugoj fazi razvoja, Studiji dizajna, koja je započela 2019. godine i nesmetano napreduje. Spreman je za prelazak u treću pripremnu fazu“, piše u Reformskoj agendi.

U fazi projektovanja (2019-2024) potrošeno je oko šest miliona eura (5 miliona od EU, 700.000 eura u naturi od CERN-a, CNAO i TERA fondacije i 300.000 eura od Vlade Crne Gore). Ta faza je obuhvatila izradu tehničkog projekta za kompaktni medicinski akcelerator.

Procijenjeni troškovi pripremne faze (2024-2025) su četiri miliona eura. U pripremnoj fazi biće definisani detalje izgradnje i lokacija, model finansiranja i finansiranje, uspostavljen plan za logistiku i upravljanje ljudskim resursima za izgradnju i buduće operacije.

Za nabavke i gradnju zgrade (2025-2028) procijenjeni troškovi su 65,5 miliona eura. U ovom periodu biće raspisan tender i obavljena priprema (2025-2026), kao i niskogradnja (2026-2028).

Procijenjeni troškovi nabavke i ugradnje tehničke opreme (2025-2027) iznose 120 miliona eura.

Instalacija i puštanje visoke tehnologije planirano je za period 2028-2030. godina. Predviđene aktivnost u ovoj fazi su montaža kontrolnog sistema (2028), montaža i puštanje u rad jonskih izvora (2028-2029), montaža magneta i izvora napajanja (2028-2029), montaža i puštanje u rad Linca (2029), puštanje u rad sinhrotrona (2030) ), montaža i puštanje u rad opreme soba za tretman (2029-2030). Procijenjeni troškovi su 55 miliona eura.

Izvor: Reformska agenda

U Reformskoj agendi se ističe da SEEIIST ima potencijal da posluži kao vodeći projekat za proširenje EU, demonstrirajući posvećenost Crne Gore usklađivanju sa standardima i prioritetima EU na Zapadnom Balkanu.

„Razvojem najsavremenije istraživačke infrastrukture, pokazuje spremnost za unapređenje Evropskog istraživačkog prostora (ERA) i integraciju u pejzaž istraživačke infrastrukture EU. Štaviše, SEEIIST ima potencijal da postane vodeći projekat novog Plana rasta za Zapadni Balkan, u skladu sa ciljem produbljivanja regionalne ekonomske integracije. Ima puni potencijal da podstakne ekonomski rast, stvori prilike za preduzeća i radnike, otvori tržište rada za istraživače, stimuliše rast visokotehnoloških industrija u regionu i privuče evropske investitore i industrije na Zapadni Balkan“, navodi se u dokumentu.

Kao katalizator saradnje među regionalnim zainteresovanim stranama, SEEIIST, kako se dodaje, može olakšati udruživanje resursa i stručnosti, povećavajući kolektivnu konkurentnost Zapadnog Balkana u globalnom ekonomskom pejzažu.

Podsjeća se da SEEIIST-ov fokus na to da postane prva „Infrastruktura za terapiju i istraživanje zelenim česticama“ podržava ciljeve Evropskog zelenog dogovora. Njegov početni tehnički dizajn daje prioritet minimalnom uticaju na životnu sredinu i potrošnji energije, koristeći obnovljive izvore energije i zeleni data centar, čime se demonstrira efikasnost „Zelenog dogovora“.

„SEEIIST-ov pristup takođe doprinosi ostvarenju nekoliko UN (Ujedinjene nacije) ciljeva održivog razvoja, uključujući Cilj 3 (Dobro zdravlje i dobro- bit), Cilj 7 (Priuštiva i čista energija) i Cilj 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura) podsticanjem tehnološkog napretka i naučne saradnje“, piše u Agendi.

U dokumentu se ukazuje i na rizik od nedovoljnog finansiranja, što može omesti završetak SEEIIST-ovih ciljeva i odložiti početak pripremne faze. Kao mjere ublažavanja tog rizika navedeno je obezbjeđenje različitih izvora finansiranja, uključujući fondove EU, i osiguranje kontinuiteta projektnih aktivnosti.