Fond za inovacije raspisao javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija

featured image

1. okt 2024. 19:47

Fond za inovacije Crne Gore raspisao je javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji.

Cilj programa je da podstakne unapređenje energetske efikasnosti kroz inovacije u prerađivačkoj industriji, uz ukupni budžet za 2024. godinu od 2.300.000 eura.

„Program je rezultat međuresorne saradnje između Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva energetike, i nastavlja koordinaciju sektorskih politika započetu 2023. godine. Fond za inovacije Crne Gore će, kao i ranije, implementirati Program u saradnji sa nadležnim ministarstvima na osnovu Sporazuma o međuresornoj saradnji“, saopšteno je iz Fonda.

Javni poziv je otvoren do 11. novembra do 15 sati, a neophodna dokumentacija dostupna je na web sajtu. Detaljne informacije i smjernice za prijavu možete pronaći na sljedećem linku: LINK

Svrha programa je da se mikro, malim i srednjim preduzećima iz sektora prerađivačke industrije obezbijedi bespovratna podrška za investicije u unapređenje proizvodnog procesa.

Mikro, mala i srednja preduzeća iz sektora prerađivačke industrije mogu aplicirati za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 50.000 do 200.000 eura.

„Ova sredstva su namijenjena za nabavku proizvodne opreme, uvođenje pametnih i digitalnih rješenja, standarde za upravljanje energijom, kao i za zapošljavanje i obuku radne snage“, kazali su iz Fonda.

Program finansira do 80% ukupne vrijednosti projekta, dok preduzeća moraju obezbijediti 20% sopstvenih sredstava.

Ko može da se prijavi

Pravo učešća u programu imaju mala i srednja preduzećaa čija je pretežna djelatnost registrovana u sektoru prerađivačke industrije (sektor C, osim djelatnosti za koje je naznačeno da nijesu obuhvaćene) u Centralnom registru privrednih subjekata najkasnije do 31.12.2022. godine i koja:

  • Posluju 100% u privatnom vlasništvu i imaju sjedište na teritoriji Crne Gore;
  • Imaju pozitivan finansijski iskaz (bilans uspjeha) za prethodnu finansijsku godinu;
  • Redovno plaćaju poreze i doprinose na lična primanja, porez na dobit pravnih lica i porez na dodatu vrijednost, odnosno redovno izmiruju reprogramirane poreske obaveze;
  • U slučaju da privredno društvo i osnivači društva imaju učešće veće od 20% u vlasničkoj strukturi drugog privrednog subjekta, ne mogu da se prijave oba privredna društva;
  • U kaznenoj evidenciji ne postoje podaci o osuđivanosti pravnog lica i da i da se odgovorno lice u pravnom licu ne nalazi u kaznenoj evidenciji Ministarstva pravde; i
  • Nijesu u obavezi povraćaja nezakonito primljene državne pomoći.

U javnom pozivu se ističe da privredni subjekti koji su po osnovu javnog poziva za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji koji je raspisan 22. septembra 2023. godine, potpisali Ugovore o grantu sa Fondom za inovacije Crne Gore, nemaju pravo učešća u ovogodišnjem programu.