Trampova kula u Čikagu prekršila ekološke zakone i prouzrokovala smrt hiljada riba

AKTUELNO Forbes 13. sep 2024. 10:56
featured image

13. sep 2024. 10:56

Sudija u Ilinoisu presudio je da je Trampova kula u Čikagu prekršila više zakona o zaštiti životne sredine. To je uzrokovao pomor hiljada riba u rijeci Čikago, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Prema izvještaju Chicago Sun Times, sudija Okružnog suda okruga Kuk, Tadeus L. Vilson (Thaddeus L. Wilson), presudio je u korist državnog tužioca Ilinoisa, Kvamea Raula (Kwame Raoul) i ekoloških organizacija. Oni su tvrdili da neboder nije imao odgovarajuću ekološku dozvolu.

Tužioci su takođe tvrdili da je sistem za upotrebu vode za hlađenje u zgradi prouzrokovao smrt hiljada riba i „predstavljao stalnu javnu smetnju“.

Raul je za Chicago Tribune izjavio da je „zadovoljan“ sudskom presudom. Dodao je: „Godinama Trampova kula nije poštovala državne i savezne propise koji štite zdravlje rijeke Čikago i ravnotežu ključnih vodenih ekosistema u njoj“.

Trampova kula kriva po svim tačkama

Izvještaj navodi da je Vilson donio presudu u korist Raula i ostalih tužilaca, proglasivši Trampov hotel i kulu „odgovornim po svim tačkama“.

Prema Sun Times-u, ukoliko se obje strane ne dogovore o rješenju problema, uslijediće dalja ročišta.

Raul je takođe izjavio da planira da traži građanske kazne zbog prekršaja.

Margaret Frisbi (Margaret Frisbie), izvršna direktorka organizacije „Prijatelji rijeke Čikago“, jedne od ekoloških grupa koje su zajedno sa Raulom tužile zgradu, izjavila je:

„Potpuno nepoštovanje pravila Trampove kule nepromišljeno je ubilo nebrojene životinje. Degradiralo je vrijednost značajnih javnih investicija tokom decenija. One su omogućile zdravu transformaciju rijeke za ljude, ribe i druge vodene vrste“.

Bivša državna tužiteljka Ilinoisa, Lisa Medigan (Lisa Madigan), tužila je Trampovu kulu zbog kršenja zakona o zaštiti životne sredine 2018.

Tada je Trampova organizacija za Rojters izjavila da je razočarana tužbom. Naveli su da se takvi slučajevi obično rješavaju na administrativnom nivou i sugerisala da je odluka bila motivisana politikom.

I Madigan i njen nasljednik Raul su demokrate. Raul je podnio tužbu prošle godine tvrdeći da zgrada uzima vodu bez odgovarajućih dozvola. Podršku su mu pružile organizacije „Prijatelji rijeke Čikago“ i Sierra Club.

Tramp je zgradu otvorio 2009. i u to vrijeme je bila druga najviša zgrada u zemlji.

Pred Demokratsku nacionalnu konvenciju u Čikagu, nacionalni komitet stranke isprovocirao je bivšeg predsjednika projekcijama poruka na strani Trampove kule, kao što su „Project 2025 HQ“ i „Trump-Vance Weird as Hell“.

Siladitya Ray, Forbes

Trump Tower Chicago Violated Environmental Laws And Killed Thousands Of Fish, Illinois Court Rules