Gugl nije uspio izbjeći kaznu Brisela od 2,4 milijarde eura

AKTUELNO Forbes Slovenija 11. sep 2024. 11:38
featured image

11. sep 2024. 11:38

Sud pravde Evropske unije potvrdio je odluku Opšteg suda i Evropske komisije da Gugl (Google) mora platiti kaznu od 2,4 milijarde eura zbog zlouporabe dominantnog položaja na multinacionalnim tržištima online pretraživanja.

Prema nalazima Evropske komisije iz 2017. godine, koje je objavila slovenačka novinska agencija STA, Google je zloupotrijebio svoju dominantnu poziciju na multinacionalnim tržištima online pretraživanja. U opštim rezultatima pretraživanja u 13 zemalja Evropskog ekonomskog prostora usmjeravao je posjetioce na vlastiti Gugl shopping servis na štetu konkurenata.

Gugl je na prvom mjestu prikazao rezultate pretraživanja svog servisa za poređenje proizvoda i istakao ih u “boxove” opremivši ih atraktivnim vizuelnim i tekstualnim informacijama. Nasuprot tome, rezultati pretraživanja konkurentskih servisa za poređenje proizvoda prikazani su kao plave poveznice, tipične za normalne rezultate, a prema algoritmima prilagođavanja rangirani su tek ispod Guglovih usluga.

Komisija je utvrdila da je Gugl zlorabio svoj dominantni položaj na tržištu opštih usluga pretraživanja weba i na tržištu specijalizovanih usluga pretraživanja proizvoda te ga kaznila s 2,42 milijarde eura. Opšti sud potvrdio je ovu odluku i potvrdio kaznu, a Gugl i njegov vlasnik Alphabet žalili su se Sudu EU.

Spor dug 14 godina

Taj je sud u utorak odbio žalbu i potvrdio presudu Opšteg suda. Kako je presuda konačna i ne može se osporiti, bitka između Gugla i EU, koja traje od 2010. godine, privedena je kraju, a američki div mora platiti kaznu.

Potpredsjednica Evropske komisije za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe Vestager) nazvala je odluku suda velikom pobjedom za Evropljane i za jednake uslove konkurentnosti na unutrašnjem tržištu, prenosi AFP. U međuvremenu, Gugl je razočaran ovom odlukom. Kako podsjećaju, izmjene su uveli 2017. godine kako bi udovoljili zahtjevima Evropske komisije.

Kako prenosi STA, ovo nije najviša kazna koju je Brisel izrekao Guglu koji je 2018. kažnjen s 4,3 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantnog položaja s operativnim sistemom Android. Opšti sud EU kasnije je smanjio kaznu na 4,1 milijardu eura, ali ona je i dalje najveća izrečena dosad. Ukupno je Gugl kažnjen s više od osam milijardi eura zbog kršenja pravila tržišne utakmice, prenosi AFP.