Sud EU odlučio: Epl da plati 13 milijardi eura za poreze

AKTUELNO Forbes 10. sep 2024. 15:29
featured image

10. sep 2024. 15:29

Evropski sud pravde odlučio je danas da Epl (Apple) mora da plati porez od 14,3 milijarde dolara (13 milijardi eura) na ime neplaćenih poreza. Time je stao na stranu Evropske komisije u vezi sa poreskim olakšicama koje je Irska (gdje je sedište Eplovog poslovanja u EU) ponudila ovoj kompaniji, a koje su proglašene nelegalnim.

Evropski sud pravde je naveo da je ova presuda „konačna odluka u ovom slučaju“ i opisao poreske olakšice koje je Irska dala Eplu kao „nezakonitu pomoć“ koju je država „obavezna da uzme nazad“.

Ovom presudom poništena je ranija odluka nižeg suda iz 2020. godine, koja je bila u korist irske vlade.

Nezakonita pomoć

Odluka se odnosi na dobit ostvarenu od strane dvije Eplove jedinice u Dablinu – koje posjeduju mnoge licence za intelektualnu svojinu kompanije – u periodu od 1991. do 2014. godine.

Prema irskom izvoru The Journal, irski ministar finansija Džek Čembers (Jack Chambers) obavijestiće kabinet o sljedećim koracima.

Forbes je zatražio komentar od Epla.

Akcije Epla su pale 1,2% u pretprodajnom trgovanju na 218,3 dolara danas rano ujutru, što se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je kompanija najavila najnoviju liniju pametnih telefona – seriju Ajfon 16.

Komentarišući presudu, šefica za antimonopolsku politiku EU Margret Vestager (Margrethe Vestager) tvitovala je:

„Danas je veliki dan za evropske građane i poresku pravdu. U svojoj konačnoj presudi, Evropski sud pravde potvrđuje odluku Evropske komisije iz 2016: Irska je pružila nezakonitu pomoć Eplu. Irska sada mora da vrati do 13 milijardi eura neplaćenih poreza”.

Vestager, Foto: Reuters/Johanna Geron

Oborili porez 200 puta

Evropska komisija naložila je 2016. Irskoj da naplati oko 14,5 milijardi dolara neplaćenih poreza od Epla, nakon dvogodišnje istrage koja je otkrila da su dvije poreske odluke koje je zemlja donijela u korist Epla „značajno i vještački smanjile“ porez koji je kompanija platila.

Komisija je tvrdila da su te odluke omogućile da efektivna poreska stopa Epla u Irskoj padne sa 1% u 2003. na 0,005% u 2014. Komisija je rekla da je istraga obuhvatila samo period do 2014. jer je „Epl promijenio strukturu u Irskoj 2015. godine“. I Epl i irska vlada protivili su se ovom nalogu. Predali su slučaj sudu. U 2020. Opšti sud EU presudio je u korist Epla i irske vlade. Navedeno je da Vestager i EU nisu adekvatno dokazali svoje tvrdnje.

Irska vlada je 2018. prikupila oko 15,7 milijardi dolara (14,3 milijarde eura) od Epla i stavila ih na escrow račun dok je slučaj prolazio sud. Veći dio iznosa je bio uložen u obveznice u eurima, a prema izvještaju Irish Times-a, na kraju 2023. vredio je 15,3 milijarde dolara (13,8 milijardi eura).

U posebnoj presudi, Evropski sud pravde presudio je u korist Evropske komisije. Potvrdio je antimonopolsku kaznu od 2,6 milijardi dolara (2,4 milijarde eura) koju je nametnuo Guglu. Kazna je izrečena zbog zloupotrebe dominacije promovisanjem usluge za poređenje cijena u odnosu na konkurenciju.

Siladitya Ray, Forbes

Apple Must Pay $14.3 Billion In Back Taxes, Top EU Court Rules